Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Tuesday, December 7, 2010

It seems ridiculous to me...

Okie, nie entry kedua pas entry bawah nie berkenaan maal hijrah, now tukar mood ke genre serius pulak, lame tak tulis serius-serius dalam blog nie. huhuhu, Today, aku akan berbicara tentang cara pemakaian, adakah cara pemakaian melambangkan peribadi seseorang ataupun pemakaian hanya merupakan penyamaran di dalam kehidupan seharian.

1stly, xyah tengok jauh-jauh, aku mengambil diri aku sendiri as example, pemakaian? baju? seluar? wtf.... sumpah, aku bukan jenis yang ambil kisah pon baju or suar ape yang aku pakai asalkan selesa dengan aktiviti yang aku lakukan, pasal branded? fabrik jenis ape? cutting jeans ape? langsung tak pernah aku ambil pusing, lantaklah orang nak cakap ape pown. yang penting aku selesa, cara pemakaian aku mengalami evolusi dari peringkat 13-22 skang nie, macam-macam dah aku pakai(jgn pk lain okie). dalam lingkungan umur 13-15 tahun, fesyen pemakaian aku mula mengalami evolusi, ketika nie, band-band macam genre skinhead n peace punk dah mcam menjadi pertembungan budaya di antara adat ketimuran n adat kebaratan, y? dengan wujudnya band-band punk n skinhead n seangkatan denganya, maka muncullah fesyen "hippies" melayu. aku antara salah seorang yang turut terjebak time nie, ketika aku berada di menengah rendah, aku dianugerah biasiswa kkq. haahhaa, ape tue kkq?(cam segan lak ak nak gtau) kkq = kelas kemahiran al-quran. dalam satu batch sekolah, juz ada 20 org terpilih coz memiliki suara yang merdu bak buluh perindu n pandai membaca al-quran dengan hukum tajwid n rawi yang betul.(cam ada unsur-unsur riak terpendam nie) kelas yang dianjurkan pihak sekolah nie untuk melatih seseorang pelajar tue menjadi seorang qari-qariah yang berjaya namun aku salah guna!!! hahaahaha. dengan berbekalkan wang yang dianugerahkan tue, aku mula lah beli baju t-shirt kotak-kotak fit, suar JIN sendat bawah n paling kelako sekali kalau aku ingat balik,aku beli braces. wth!!! hahahahaa, fesyen pada tahun nie camtue r, pakai baju kotak-kotak fit or t-shirt kolat fred perry, suar JIN ketat cam spender n kasut but or adidas. fesyen 1st yang ada dalam hidup aku! cam ape jerk, xd gambo lak time nie,kalau ada pown ak xnak upload, jadik bahan gelak korang nanti. ohohohoho.

2nd antara umur aku 16-19 tahun. ketika nie, zaman-zaman fenomena budaya barat nie dah habis dah, aku pown kuar dari asrama coz nak blaja dekat ngan umah. Ketika nie, aku dah bergaul dengan pelajar-pelajar sekolah harian biasa,(gila culture shock started sekolah biasa nie), Time nie lah aku tau ape gunanya rambut dekat kepala, ape guna deodarant sapu kat ketiak, ape guna minyak wangi nak usha awek, hahaaha, bermula lah era pakai smart-smart n bergaya time nie, rambut time nie, huhhh, xsah kalau x sapu minyak, agak duit xd beli lah minyak rambut tancho keling kecik tue, baru singgit lebih, zaman nie, aku dah tinggalkan segala perkara kurafat kat atas tadi, skang ak pakai baju yang ada tulisan-tulisan or design menarik n suar jean pun dah xd ketat mane, juz sedap-sedap pakai dengan beg selempang hijau askar n kenkadang bawak sweater, huhhh, kira smart gak lah time nie, sedap sket mata memandang.(camne tak ramai awek yang sangkut time nie) ok. tipu, xd awek pown !! :P


Fasa terakhir ialah aku sekaran nie, berkat pengalaman-pengalaman lampau yang melampau, Alhamdulillah skang nie aku dah kembali ke fesyen di pangkal jalan, actually, aku suka gaya yang selesa dengan badan aku, xrimas n paling penting tak panas, time habis sekolah nie lah aku tau, rupanya suar jeans tue ada banyak jenis, baju kemeja tue ada banyak patern n most importan aku tau protokol-protokol dalam pemakaian formal. Kebiasaanya, aku skang suka pemakaian casual, cukuplah jean n tshirt, lagipun, aku nie bukan fashinastikwatanstiklakatansik.. xperlu pun melabur duit beribu-ribu untuk benda nie, membazir jerk, cukuplah sekadar beli apa yang perlu, agak nak brand-brand, bundle berlambak-lambak, nak baju cantik sket, kalau ada duit lebih sket, singgahlah kat butik-butik mall tue, carik baju 3 rm 50 tue, kira baju paling cantik lah tue!
Biarlah ape pown yang penting aku bahagia dengan cara pemakaian aku, nanti kang free-free aku upload pic full transformasi pemakaian aku yerk!! tue cerita aku, cerita korang pulak?? hehehe

Feel tak?

2 comments:

hacimun said...

hahahaha aku xleh hilang gelak lagi ni hahahahaha pelik gila gaya kau.nasib baik sekarangg dah normal.

hahahaha**terus menerus gelak awalupun sudah tidak on9

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

eleh, hahahha, ko kan memang ternanti2 entry aku,xngaku lak :P