Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Tuesday, March 2, 2010

Dead Poem



i was dead
i came alive
i was tears
i became laughter

all because of love
when it arrived
my temporal life
from then on
changed to eternal

love said to me
you are not
crazy enough
you don't
fit this house

i went and
became crazy
crazy enough
to be in chains

love said
you are not
intoxicated enough
you don't
fit the group

i went and
got drunk
drunk enough
to overflow
with light-headedness

love said
you are still
too clever
filled with
imagination and skepticism

i went and
became gullible
and in fright
pulled away
from it all

love said
you are a candle
attracting everyone
gathering every one
around you

i am no more
a candle spreading light
i gather no more crowds
and like smoke
i am all scattered now

love said
you are a teacher
you are a head
and for everyone
you are a leader

i am no more
not a teacher
not a leader
just a servant
to your wishes

love said
you already have
your own wings
i will not give you
more feathers

and then my heart
pulled itself apart
and filled to the brim
with a new light
overflowed with fresh life

now even the heavens
are thankful that
because of love
i have become
the giver of light

Format Laptop melalui Thumb Drive


Assalamualaikum semua, arinie aku nak share sket pengetahuan aku yang cetek nie tentang komputer dengan semua, insyallah apa yang aku kasi nie sgt2 berguna, better korang baca n sure satu hari nanti korang mesti perlukan, berkenaan tajuk di atas, mesti ramai lagi di antara genius2 it kat Malaysia nie ada yang tak tau, so today aku nak share camne nak format komputer korang via thumbdrive, 1stly korang kene standby semua nie

1. Installer Windows(7,Vista,XP)
2. Thumbdrive 4gb
3.Software "Win To Flash"

1st), Korang mesti copy dvd/cd installer windows korang n wat satu folder baru, its mean, korang wat new folder ,pastekan semua folder2 dalam installer windows korang, SEMUA SEKALI.

2nd,) Run software "Win To Flash", then korang kene letak folder yang korang cr8 kat atas nie, after that plug in ThumbDrive(pastikan Thumb Drive korang kosong coz software nie akan delete semua sekali data yg ada dalam thumb driver korang, follow direction nie, aku akan guide korang use Win to Flash software nie, korang kene click kat transfer wizard, Kotak 1st korang link kan ke directory Windows yg korang transfer dari cd n kotak yg 2nd korang kene letak directory Thumbdrive korang, after dat, tunggu jap, mybe around 10 minute, software nie akan copy semua sekali n make thumbdrive korang bootable, if korang semua juz copy n paste, sure xleh dapat, software nie wat thumbdrive korang bootable, ingat tue,

3th,) when dah settle sume nie, korang kene g setup bios, setup bios to boot from flashdrive, after dat, senang2 jerk thumbdrive korang leh boot. :) simple. kalau ada pape masalah, comment kat bawah nie, aku try tolong k. :) thx guys coz sudi baca artikel aku nie
p/s pasnie camne nak install mac leopard 10.5 dalam pc :) follow aku, aku kongsi sume yg aku ada untuk korang