Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Monday, October 15, 2012

Pintu Rezeki hanya Allah yang tahu

       Kadangkala rezeki kita boleh berubah di dalam sekelip mata, kuasa tuhan tiada siapa yang boleh menduga, ikhlaskan hati ketika bekerja, niatkan bekerja as ibadah, kemanisannya pasti dirasai  rezeki yang datang pasti diberkati, alhamdulillah, rezeki yang dikurniakan mampu untuk aku terus menjalankan tanggungjawab di bumi Allah ini. Tuhan aku sangat baik denganku, malangnya, aku jahat dengan tuhanku, macam tak mengenang budi kan, macam-macam dah Allah kurniakan,terkadang bila duduk sendirian muhasabah diri, rasa diri ini penuh keji kerana ingkar dengan perintah yang telah di arahkan sejak nan di alam roh lagi.Ikuti kisah dibawah yang dialami oleh penulis. Semoga ia menjadi pedoman bersama, kerana, tuhan itu maha kuasa.
Apabila telah ditunaikan solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah kurnia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung”.- Surah al-Jumu’ah, ayat 9 -10.
    

            "Minta perhatian tuan-tuan dan puan-puan, kami mengalami masalah teknikal, KLIA Express akan berhenti di 3 hentian sebelum tiba di KL Central, perjalanan ini akan mengambil masa 7minit lebih lama daripada waktu sebenar. Segala kesulitan amat dikesali" Pengumuman ringkas di corong suara Platform Keratapi Laju KLIA, Rutin bulanan, dalam masa sebulan, pasti KLIA Transit akan digabungkan perkhidmatan dengan KLIA Express bagi memberi laluan untuk penyelanggaraan rel keratapi di atas dasar keselamatan pengguna, Hampir 2 tahun aku berkhidmat sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan di dalam Express Rail Link, alhamdulillah di atas berkat kesabaran dan redha daripadanya aku berjaya menyambung pengajian jarak jauh peringkat Ijazah Sarjana Muda bagi tahun kedua, aku merasakan diri ini di antara mereka yang beruntung kerana mampu untuk menyambung pengajian, segala yuran tanggungan adalah hasil daripada pekerjaanku di dalam ERL,

             Hari ini aku telah diamanahkan untuk menjaga aliran penumpang keratapi yang keluar masuk di dalam KLIA, segala masalah dan pertanyaan penumpang perlu ditangani dan dilayani sebaik mungkin, pada permulaan tugas, segalanya berjalan dengan lancar, ada yang memahami dan tidak kurang juga yang memaki, pengalaman bertugas selama ini perlu diaplikasikan bagi menjaga mutu dan kredibiliti syarikat, Tepat pada jam 1535hrs......


           "Excuse me sir, can we do a refund? Why your colleague didn't tell me today you are running combine service? We would waste 7minutes in our life for this service, what is different if we take taxi directly from here?" daripada permulaan pertanyaan, this guy sure is someone, gaya percakapan, gaya badan, gaya ucapan, sangat tulus dan terus kepada persoalan yang bermain di dalam dirinya, aura yang ada di dalam dirinya sangat kuat, tak sia-sia aku belajar bagaimana membaca Yi dan Yang seseorang, okey, tarik nafas, senyum sampai telinga, kaki,badan,tangan ambil position, terus~ " Hello sir, welcome to Kuala Lumpur, how was your flight today? You look pretty tired today, On behalf of my management, I'm very sorry about this thing, we have schedule track maintenance, all of this for safety reason, just today only, for your acknowledgement, you are the lucky person today!" penumpang India ini wat muka pelik pulak lepas aku habis cakap, "why im is the lucky one?" soal beliau, taktik mengayat yang selalu aku gunakan untuk menarik perhatian pelanggan mula dipraktikkan, " yes, today we meet here, maybe after this we never meet again, so you are so lucky because today we see each other and we make a short conversation, oh, how a sweet day"sambil aku membuat muka lelucon. Gelak kecil kedengaran daripada penumpang ini, dan bermulalah conversation yang tak pernah terdetik di akalku.. Suka duka kehidupan di Mumbai India ditelanjangkan, pelaburan RM12 milion beliau di dalam Malaysia ketika zaman pemerintahan Mahathir.Rupa-rupanya, beliau adalah 
Mr. Haresh N Mehta. . seorang usahawan yang berjaya, beliau merupakan individu(Sunday Times Rich List September 2012) ke 115 terkaya di dalam dunia dengan jumlah aset lebih daripada USD200million. Merupakan anak sulung yang membangunkan Rohan Lifescapes, sebuah syarikat ternama di India. Sebelum menaiki keratapi laju, Mr Haresh memelukku, mengenggam erat tanganku dan membawa ke depan pintu keratapi dan ucapan terakhirnya takkan pernah dapat aku lupakan.. "train is the heart of India, we live our life by the train, you make my day"..  Kami berpisah selepas bertukar e-mail..

Sebentar tadi telah ku layangkan email untuk mengekspritasikan rasa yang ada dalam diri ini. 

Greeting from Kuala Lumpur,Hello sir, how yours day? First of all, i would like to express my deepest gratitude for the short conversation we do in KLIA last week ago,After our conversation, I wondered who you are, When i went back to my home, I try to make a little search in Google what is Rohanlifescapes, I was shock! you are  co-founder for this organization, you change Mumbai City to the new look with a modern conceptual, and you are listed in Sunday Times Rich List September 2012 as 115 richest people in the world,  "The art of being yourself, at your very best, is the art of unfolding your personality into the person you want to be" You burst my spirit to be like you. A very low profile person with a good heart, one day, it's gonna be my
pleasure to meet you again. Best of luck for your mega business sir! Have a pleasant trip ahead! :)  I can't forget quotes from you. "train is the heart of India" I agreed with your quotes, and I wish one day in Mumbai the railway industry will do an invention to be like a Japan,China or Germany railway link. Once again, you are now top of my list of my Idol! Thank You very much for your kindness attitude! I would like to shared quotes from Mahatma Gandhi as the final paragraph for my short email.

"You must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty."


Sincerely,


Ahmad Shafiq Othaman,

Bachelor in Management with Honor,
Faculty of Business and Management,
2nd Year Open Distance Learning,
Open University Kuala Lumpur



balasan yang diterima dalam masa kurang 2minit selepas aku menghantar email..

Give me your number ,I will see u soon in klm with u ok brother

Peluang jangan dilepaskan.. pesanan ayah untuk diriku.. alhamdulillah!!!!!
       
           

              

Wednesday, August 29, 2012

Pagi Yang Suram

4.00pagi... "Bodoh punya pintu!, bangang, menyusahkan aku betul, tak tau agaknya aku tengah jaga work performance, time macam nie lah dia nak terlock dari dalam" sumpah seranahku di hadapan pintu, manakan tidak sakit hati, usai ku menyarungkan kasut,tiba tiba angin kencang menghentam pintu, berdentum pintu tertutup rapat, kunci motor semua masih di dalam tetapi pintu sudah terkunci, hati ini jengkel dengan kejadian yang berlaku di hadapanku, terkinja kinjaku mencuba pelbagai cara untuk membuka daun pintu, Alhamdulillah,dalam masa 5 minit pintu berjaya dibuka, fuhhh, kalau tak, jadi bahanlah aku di tempat kerja,monologku sendirian. Hati ini bersiul riang.. sempat juga ku kejar KLIA Express yang berlepas pada pukul 5.20pagi untuk memulakan tugas yang diamanahkan kepadaku.. Marahkku sebentar tadi hilang dibuai angin pagi. 4.40pagi... Embun pagi merintis dingin, perjalanan daripada rumah ke KLIA yang mengambil masa 15minit ku rentasi dengan perlahan, sambil berangan-angan memiliki sebuah rumah, menyambung pelajaran ke tahap tertinggi, membela nasib keluarga, ahh, aku melayan perasaan sendirian di atas jalan raya. Kegelapan subuh mengiringi perjalanan ku, tibanya di bulatan KLIA, aku memerlahankan motosikal, tiada apa yang hendak dikejar, mataku meliar kekiri kekanan jalan, manalah tau tiba-tiba ada pontianak terbang~ opssss, tak sayang mulut ko. hahaha, Tiba-tiba, hatiku terdetik untuk menoleh jauh kedalam kawasan kelapa sawit di bahagian kiri bahu jalan.... sila sambung sebanyak 360patah perkataan, terima kasih...

Saturday, August 25, 2012

Kata Hati

                 Salamunalaikum, kadang-kadang jiwa lelaki ini tersentap, mengapa kadar perceraian di dalam Malaysia meningkat dengan begitu tinggi sekali? Ramai wanita muda bergelar janda, ramai lelaki bergelar duda, hairan apabila melihat, begitu ramai pasangan songsang tatkala ini mengamalkan hubungan songsang, perempuan dengan perempuan, lelaki dengan lelaki, Adakah kerana kurang pendidikan agama sejak zaman kanak-kanak hinggakan mereka lupa dengan seksaan yang pernah di turunkan daripada Allah kepada kaum Nabi Luth, nauzubillah..

                 Diri ini penuh dilumuri dosa, penuh dengan selaput daki kealpaan di dalam dunia, sejauh mana pun terpesong daripada jalan yang lurus, aku cuba berpatah balik untuk menjejaki perjalanan yang sepatutnya perlu ku tempuhi,bermula daripada seorang kanak-kanak genit, aku menginjak alam remaja dan kini alam dewasa mula memancarkan sinarnya. Jikalau tersilap langkah ini, nasihati, marahi, cabari diriku ini. Aku mempunyai impian, impian yang telah ku tanam sejak nan kecil..impian menjadi seorang pemimpin, pemimpin yang patuh kepada agama, berkorban untuk bangsa, tetapi bagaimana untuk menjadi seorang pemimpin sedangkan aku masih bertatih menjalani pancaroba dunia. Rintangan demi rintangan akan ku tempuhi agar dapat ku pastikan matlamat ini menjadi kenyataan. Entahlah.... teruk rasanya diri ini jikalau dibandingkan dengan mereka yang telah berjaya, jalan ini penuh dengan lopak dan liku, kadang-kadang nafsu bersultan di hati, akal diketepi, Ya Allah, aku memohon kepadamu, bersihkan hati ini, kurniakan aku kesihatan berpanjangan agar dapat ku perjuangkan nasib agamaku, bangsaku, keluargaku dan teman-temanku.. makin lama makin worst rasanya aku. Aku taknak dilontar ke dalam neraka, kerana neraka itu hanya untuk mereka yang menderhaka kepada tuhannya.. Wassalamah..

Tuesday, August 14, 2012

Berakhirnya Ramadhan

(Ingatlah! Kalau kamu ulangi keingkaran kamu, kamu akan Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. apabila masuk sepuluh hari terakhir Ramadhan, Baginda akan mempertingkatkan amal ibadah, menghidupkan malam dan mengejutkan ahli keluarga) semasa Kami timpakan (kamu dengan) paluan yang besar (dari pihak lawan kamu); sesungguhnya Kami tetap akan menyeksa (dengan azab yang seberat-beratnya).( Hadis Riwayat Bukhari )

Salamunalaikum, mungkin ramai tertanya-tanya, mengapa malam Lailatul Qadar merupakan malam yang lebih baik daripada 1000 bulan? Mengapa tidak 2000bulan? Mengapa tidak 700bulan?  Di bawah adalah serba sedikit kisah di sebalil malam lailatul qadar..



Wujudnya Lailatul Qadar apabila Rasulullah berdoa kepada Allah setelah melihat kehebatan seorang lelaki Bani Israil yang sentiasa menghunuskan pedang (berperang) membela agama Allah selama 1000 bulan (lebih kurang 83 tahun). Disebabkan terpegun akan kehebatan lelaki itu lalu baginda berdoa :
"Ya Tuhanku, Engkau jadikanlah umatku lebih pendek umurnya dan lebih sedikit amalnya (amal yang sedikit, tetapi ganjarannya besar."
Kemudian Allah memakbulkan doa baginda dengan memberikan Lailatul Qadar kepada umat Nabi Muhammad S.A.W yang mana jika seseorang menghidupkan satu malam itu sahaja, ganjarannya lebih baik dari lelaki Bani Israil yang berjihad selama 1000 bulan itu.
Siapakah lelaki Bani Israil itu?
Dikatakan bahawa nama lelaki itu ialah Syam'un, berperang dengan musuh selama 1000 bulan, tidak pernah kering bulu tengkuk kudanya dan sememangnya orang-orang kafir gerun untuk menghadapinya. Sehinggalah tiba satu pengkhianatan dari isteri beliau apabila ditawarkan oleh orang kafir sebuah bejana yang dipenuhi dengan emas jika berjaya mengikat suaminya itu.
Pada satu malam, niat isterinya yang khianat itu untuk mengikat suaminya dengan tali berjaya dilaksanakan. Namun, ketika Sya'mun sedar daripada tidur dan menggerakkan badannya semua tali itu putus dengan mudah.
Lalu beliau bertanya kepada isterinya : "Mengapa kau berbuat sedemikian?"
Lalu isterinya yang jahat itu menjawab: "Aku hanya ingin menguji kekuatanmu sahaja."
Isterinya menceritakan hal itu kepada orang-orang kafir. Segeralah mereka memberi rantai besi kepada isteri yang jahat itu untuk mengikatnya sekali lagi. Namun, ikatan besi pada badan Syam'un diputuskan dengan amat mudah sahaja. Apabila isteri beliau ditanya, dijawabnya jawapan yang sama.
Lalu menyamarlah Iblis sebagai manusia dan mendatangi orang-orang kafir dan isteri Syam'un yang sedang melaporkan gerak kerja yang gagal tersebut. Maka Iblis tersebut memberi cadangan agar isteri Syam'un bertanya kepada suaminya apakah benda yang mampu mengikatnya. "Helaian rambut yang tumbuh di dagu ku ini," jawab Syam'un dengan jujur kepada isterinya apabila ditanya.
Memang tidak dinafikan bahawa Syam'un mempunyai lapan helai janggut yang amat panjang hingga ke tanah. Ketika beliau tidur, si isteri mengikat kaki dan tangannya dengan kelapan-lapan janggutnya tersebut. Kemudian orang-orang kafir membawanya ke tempat penyeksaan dan penyembelihan yang amat luas dan tingginya 400 hasta dengan satu tiang. Maka bermulalah penyeksaan mereka dengan memotong kedua telinganya dan bibirnya.
Kemudian Syam'un memohon kepada Allah S.W.T agar memberinya kekuatan untuk memutuskan ikatan dan dapat merobohkan tempat penyeksaan tersebut. Allah mengkabulkan doanya dengan berjayanya Syam'un melepaskan diri dari ikatan itu dan berjaya merobohkan tempat itu dengan menolak tiang yang membuatkan tempat itu tidak stabil lalu runtuh menghempap semua orang kafir kecuali Syam'un sahaja yang terselamat.(source : http://www.iluvislam.com/tazkirah/dakwah/3440-sejarah-malam-lailatul-qadar-janggut-lebih-keras-daripada-besi.html)

Monday, August 13, 2012

Perjalanan Hidup Ini

                    Salamunailaikum, setiap orang mempunyai impian, impian merupakan salah satu faktor untuk kita mengapai cita-cita yang tinggi mengunung, kadangkala apabila terkenangkan perjalanan hidup ini, hati bagai digeletik, betapa besarnya kuasa sang pencipta,tidak pernah terlintas di hati ini, aku mampu sampai ke tahap ini, satu tahap yang mampu untuk membanggakan keluargaku, inspirasi kepada rakan-rakanku, harapan untuk mereka yang masih mencari hala tuju di luar sana, coretan ini bertintatakan air mata, suka duka, hilai tawa, sedu sedan, maka terciptalah sebuah melodi kehidupan.. semoga kebahagian abadi bertandang pasti..

                 Kehidupan merupakan anugerah yang dikurniakan daripada Allah kepada kita, setiap insan bernyawa pasti melalui detik kehidupan.Hidupku penuh dengan warna warni, aku bersyukur dengannya di atas segala yang telah ku kecapi.Satu masa dahulu, aku sama seperti remaja lain, hidupku di cybercafe, sehari almost 18jam menghabiskan masa di hadapan screen komputer, tiada hala tuju, tiada masa depan, muzik merupakan hiburanku, rokok perisa hidupku, wang ringgit entah daripada mana sumbernya, hidupku hitam, Tatkala insan lain sibuk berkerja, aku di rumah berselebung selimut.Ketika insan lain lena di ulit mimpi, aku bermaharajalela di setiap pelosok jalanan, hidup ini tiada erti, kiblat entah ke mana, pandangan masyarakat terhadapku kosong, namun di sebalik semua ini, tiada siapa tahu bahawa hati ini mengimpikan sesuatu yang tinggi melangit, aku mempunyai impian, cumanya aku tidak pasti bagaimana untuk menggapai impian yang telah ditanam sejak dari dahulunya..

                 November  2010, tarikh ini merupakan detik keramat bagiku, sahabat karibku selama ini ditawarkan untuk menganggotai barisan hadapan pertahanan negara, hatiku tersentap, dulunya kami kesana kemari bersama, makan minum sepinggan, susah senang bersama, kini dia pergi untuk mencapai impian yang sudah pasti, pemergian beliau menyedarkan aku, membangunkan aku daripada tidur yang panjang, lantas, satu langkah berani mati diambilku, langkah yang masih tidak pasti, segala harta yang ada pada diriku ku gadaikan, dalam masa seminggu aku merancang sesuatu yang pasti akan merubah diriku untuk selamanya, impianku yang telah lama diselebungi sepi, kini mulaku gilapi. Ramai memandang sinis langkah ini, tetapi aku pasti, tuhan ada disisi..

                Januari 2011, berbekalkan sedikit wang ringgit, aku mengorak langkah ke Kuala Lumpur, beralaskan lengan ku lelapkan mata selama 7hari di pinggir KL Central, mandi di tandas, makan meggi di 7 Eleven.Aku mula mencari pekerjaan dan bilik untuk disewa, mulanya sukar kerana semuanya ku lakukan sendiri, tetapi pabila terkenangkan sorotan mata ayah ketika mengiringiku pergi, aku tahu ada cahaya di hujung sana, Alhamdulillah, aku lepas interview untuk menjadi Promoter di KLIA Express(thanks En.Khairul), dengan permulaan gaji yang hanya cuma RM400, ku terima dengan hati terbuka, rezeki tuhan ada di mana-mana, aku mendapat bilik kecil di Desa Tasik dengan harga RM200, maka bermulalah langkahku di Kuala Lumpur, hari berganti hari hinggakan tidak ku sedari sudah memasuki bulan ke tiga kehidupanku di Kuala Lumpur..  Dengan rekod yang agak baik, aku ditawarkan ke fasa seterusnya untuk menjadi seorang Ticketing Officer, berita baik ini ku sambut dengan air mata, Ya Allah, mudahnya jalan yang telah kau lakarkan, bulan berganti bulan, pendapatanku semakin hari semakin bertambah baik. Sesungguhnya perjalanan ini sedang bermula...

                September 2011. Bachelor in Business Management with Honour, Open University Malaysia Subhanallah, aku tidak percaya secepat ini aku mampu mengumpulkan wang untuk menyambung pengajian tinggiku, pertama kali mendaftar, tangan ini mengigil, ayah tergamam, ayah terkesima, sungguh, semuanya ini untuk ayahku, bukan untuk diriku, untuk adik-adik ku, aku merupakan anak sulung, tanggungjawab di bahu ini berat, Nada suara ayah sayu, langkahku semakin pantas ku hayunkan, ya, ini untuk ayah, Along nak ayah datang di PWTC tengok Along ambil segulung 1st class degree, nak ayah simpan gambar along dalam rumah utnuk tunjukkan kepada kawan-kawan ayah, anak ayah jadi orang berguna, Ayah mendidik Along penuh dengan kasih sayang, ini harga yang mampu Along bayar..

             Ogos 2012 Semester 5 Tahun Pertama 3.25 CGPA


Dan sekarang.. MBA di Harvard merupakan impianku, impian yang masih kelam, tetapi ini yang ku impikan.. usaha merupakan tangga untuk kita berjaya. yakinlah rakan-rakan. ada jalan di luar sana. tukar mind set anda, anda pasti berjaya :) sebenarnya dah penat nak tulis. kihkihkih..  nie gambar aku ngan ayah baru baru ini. I love u Dad...








Wednesday, July 18, 2012

Salam, aku rasa letih sangat semenjak dua menjak nie, macam-macam perkara berlaku dalam hidupku, dahlah dah nak raya, nak kene kumpul ribuan ringgit untuk bayar yuran pengajian sem depan, nak celebrate raya lagi, nak beli kan baju adik-adik, bagi duit raya kat ayah, beli tiwi baru letak kat umah, ya allah, banyaknya nak kene buat. huhuhu, tapi aku bersyukur sangat dengan tuhan coz kurniakan aku akal. Usaha yang gigih, insyallah akan membuahkan hasil.

Semalam ketika aku bertugas, ada seorang mat salleh dari denmark, dia lehh tanye nape ramai  yg dok kat Malaysia nie lack of respect, hehehe, maybe sebab dia bengang dengan pihak imagresen klia yang layan dia when he reach at the gate, so, aku explain lah sebenarnya dah memang tue tugas diorang, diorang pressure agaknya coz handle with a lot type of people, huhh, nape aku rasa english aku makin lame makin poor ek bila cakap dgn org? xfaham aku.. anyway, 28.29.30 Julai, ada peperiksaan besar menanti aku di hadapan, doakan yg terbaik untukku.. doakan pintu hati ku dibuka, doakan pintu rezeki ku terbuka, doakan hatiku senang menerima ilmu, doakan aku menjadi insan yang berjaya, doakan semua! sampai sini sahaja, beta mengundur diri, wassalamah..

Tuesday, July 17, 2012

Permulaan dunia perniagaan

Alhamdulillah, tak lama lagi menjelmalah bulan Ramadahan, huh, pantas sungguh masa berlalu, diam tak diam, aku dah masuk semester ke empat pengajian PJJ program Bachelor aku, tak terasa detik yang sentiasa berlalu. Actually, tak ada ape sangat aku nak share in this post, macam biasalah, bangun pagi, keje, balik keje , baca buku. tido balik bangun balik pastu, tue lah rutin harian aku, Hidup kita nie penuh dengan warna warni, nikmatilah selagi hayat di kandung badan..

Hahh, lagi satu, akhir-akhir nie, pelbagai business aku buat, hahaha, tak tau nape, tapi macam best plak, kengkawan keliling aku ramai yang support apa yang aku buat, Thanks Guys, u r very helpfull, without all of you, mustahil business aku akan berjalan, yelah, 90% rezeki datang dari perniagaan kan, so, kat cnie aku nak share, template advertise yang aku wat untuk tatapan sume, jeng jeng jeng.

The golden rule for every business man is this: “Put yourself in your customer’s place. – Orison Swett Marden

Saturday, July 7, 2012

Punctuality

Salamunalaikum, sejak akhir akhir nie, aku tak tau, kenapa performance aku merundum jatuh, haish, orang office keliling mulut dah start berbunyi, tension~ even aku tido awal pun, tetap bangun lambat, biasanya setiap pagi aku akan bangun se awal pukul 4 pagi, tapi semenjak dua menjak nie, kol 6 baru tersedar dari tido, Shafiq, please changed yourself! I miss the old of you. Gratious!! Aku akan pastikan 3rd quarter for company achievement aku akan dapat. Ape nak jadi, jadilah! Chow~

Saturday, May 12, 2012

Rentetan Hari Ibu

Bayu menyanyi menerobosi kesunyian malam, aku duduk termanggu mengenangkan peristiwa lama,kenangan lalu yang masih terpahat di hati, wajah itu perlahan lahan muncul di dalam anganku, oh tuhan, sungguh ku rindukan belaian dan kasih sayangmu, lama sudah kita terpisah, manakan mungkin ku lupakan kau ibuku, bertintakan air mata ku ukir sebuah nukilan hati yang tak mungkin hilang dari lubuk sanubari, semuanya untukmu ibuku..
********************************************************************************
Jam tepat menunjukkan pukul 4.30 petang, kakiku melingas ingin melangkah keluar daripada ruang rumah untuk bermain layang-layang bersama temanku, “ko nak pergi mana? Ko tak nampak jam baru pukul berapa!!?” tajam suaranya sambil menjeling sinis ke arahku.. ah, hampa! Rupa-rupanya pergerakanku sedang diperhatikan olehnya, ku usap layang-layang yang dibelikan ayah, hatiku meronta, aku teringin terbangkan layang-layang ini nun jauh di atas sana, mana mungkin terjadi jikalau kakiku dirantai di dalam ini, otak geligaku pantas mencari solusi untuk keluar segera daripada rumah, berputar dan terus berputar…hampa..”ibu tak sayang Along, kawan sebelah mak dia tak pernah pun nak marah-marah keluar pukul berapa pun, orang nak main pun tak boleh!” protesku dalam sepi.. angan layang-layangku terbang ditiup hembusan angin..

Kedua-Dua Ibu Jari Kakinya Diikat Perca Kain Putih

Ketegasan ibu sering menjadi kegusaran hati, siapa yang tidak kenal dengan ibu, seorang pendidik yang sangat tegas di dalam mendidik anak bangsa, pabila marah, suaranya umpama ngauman singa, pabila tersenyum indahnya seperti bulan penuh di malam hari, kami empat beradik sangat takut dengan ibu, baginya, jikalau seorang daripada kami membuat kesilapan, semua mendapat habuan, tidak adil. Sakit…
Birat di badan sudah menjadi makanan, lagi-lagi anaknya yang antagonis ini, sudah biasa bagiku menerima sebatan dan libasan tali pinggang, sudah penat aku berlari-lari bagi mengelakan diri dari dibedal ibu,keperibadian ibu amat berbeza dengan ayah yang lembut serba serbinya, Setiap seorang daripada kami diberikan tanggungjawab harian yang perlu disempurnakan, contohnya tugasan bagiku, semenjak kecil,setiap malam aku wajib menyalakan ubat nyamuk Fumakkila sebanyak 3kepingan di dalam rumah, menyapu sampah tepat pukul 9pagi, menyiapkan kerja-kerja sekolah setiap malam walaupun sudah siap. (tak tau aku siapkan ape lagi). “pergilah suruh angah, dia bukan buat apa pun,Along jer kene buat semua nie hari-hari,entah apa-apa” monologku sendirian. Ibu hanya tersenyum manis di depan timbunan kain yang sedang dilipatnya tatkala melihatku terkinja-kinja meleraikan kepingan ubat nyamuk, hatiku berbulu.

Deretan kereta memenuhi setiap pelusuk laman rumah.

Aku leka memakan tomyam yang disediakan ibu,usai sahaja pulang dari sekolah,lauk pauk sudah menantiku di rumah, tanggungjawab yang dipikul oleh ibu tidak pernah diabaikan walaupun sesibuk mana ibu bekerja,Sedang ku lahap meratah ayam tiba-tiba,“Along,petang nanti ikut ibu pergi kedai baju, ibu nak tempah baju melayu untuk Along”, ujar ibu tenang, “Hah? Rasanya raya dah lama lepas, mengapa nak tempah baju melayu? Ibu nak tempah baju melayu nak suruh standby raya tahun depan ke? Colour ape bu? Seluar dia ada kocek tak? Nanti ajak angah,epi ngan ami sekali kan? Along nak baju Melayu yang macam kungfu malam tadi kat TV2 tue tau”petahku berbicara, “Ko ikut jelah, nak buat baju pun susah!” jerkah ibu, ok, fine, aku diam. Baju melayu pun baju melayulah. Ku hirup perlahan tomyam air tangan ibuku perlahan. Nyum Nyum..
2bulan kemudian.
“Beliau telah mengharumkan nama sekolah bagi pertandingan catur di peringkat kebangsaan, menjadi johan bagi pertandingan bercerita peringkat negeri, mewakili sekolah di dalam pasukan bola sepak peringkat daerah, menjadi Pengerusi Kelab Bahasa Melayu, Pengerusi Kelab Catur dan Ajk Tertinggi Badan Pengawas, walaupun berbadan kecil, bakat yang dimilikinya cukup besar, dengan ini saya mempersilakan Ahmad Shafiq Othaman untuk menerima Anugerah Tokoh Murid Sekolah Kebangsaan Simpang Renggam tahun 2000 di atas jasa yang telah disumbangkan kepada sekolah!”  wajah polosku tergamam! Patutlah ibu beria ia menyuruhku memakai baju melayu yang ditempahnya dahulu, gemuruh tepukan bergema di dalam dewan, dari jauh ku lihat ibu menyeka air mata, bangga melihat pencapaian anak yang sering dilibas dan dibedalnya. Jiwa kecilku gembira kerana mendapat Piala kerana bagiku ketika itu, Piala lebih penting, sungguh tidak matang!

Haruman Kasturi dan Kapur Barus Menusuk Hidung.

“Ibu! Along dapat sambung belajar masuk asrama!, lepas nie Along dah tak pasang ubat nyamuk lagi, Along dah tak kene libas lagi, Along dah besar! Hehehehe! Padan muka ibu tak dapat kejar Along lagi” ujahku kepada ibu sinis, Padaku, selepas ini aku bebas untuk main layang-layang, bebas untuk keluar pada bila bila masa, bebas untuk beli apa-apa sahaja, oh sungguh indahnya, tanpaku sedari titik hitam bermula seawal ku menapak keluar daripada pintu rumah. Aku tidak cukup bersedia untuk berjauhan dengan limpahan kasih sayang libasan ibu, aku tidak cukup bersedia meninggalkan tugasan harianku, aku tidak cukup bersedia untuk berlari-lari dari dibedal ibu, sepi.. bermulalah detik di mana ku rindukan belaian seorang ibu.
Kehidupan di asrama mengajarku erti berdikari, tiada lagi baju yang boleh dicampak-campak sesuka hati, tiada lagi kereta menjadi pengangkutanku pergi dan balik sekolah, tiada lagi kerja rumah yang ingin disiapkan walaupun sudah siap, diriku berubah bertemankan rakan-rakanku , nun jauh di sana ibu mengharapkan kepulanganku menjadi anak yang boleh dibanggakan dan menjadi contoh untuk adik-adikku, tetapi aku semakin lama semakin jauh dari landasan yang sudah diatur ibu, bodoh sungguh aku ketika ini, di sini aku mula mengenal rokok, di sini aku mula mengenali ketandusan dunia luar, di sini aku mencari erti menjadi seorang dewasa sedangkan masanya bukan sekarang. Anak yang dulunya berbakat mula tenggelam di dalam mengharungi arus kehidupan…… 3tahun yang menjengkelkan..

Mendung pagi mengiringi kesuraman hati,lantunan Yasin bergema sayu

“Ibu, tadi kawan satu bilik dengan Along family dia bawakan sandwich, sedap sangat Along makan tadi bu, ada inti Tuna dalam sandwich tue, siap ada mayonis dengan timun, ibu sihat? Doakan Along jawab exam tak lama lagi, kirim salam adik-adik semua yerk” gagang telefon ku letakkan lemah, aku rindu masakan ibu, sungguh, selalunya, setiap hari lauk-pauk sentiasa berubah, menu masakan penuh dengan khasiat, penuh dengan kasih sayang, berbeza lidahku, sesedap mana pun makanan yang dihidangkan, manakan mungkin mampu menandingi ibu, sorotan mataku memandang sepi hilai tawa rakanku yang sedang dilawati keluarga di hujung dataran dewan makan. Azan berkumandang memanggilku melaksanakan tanggungjawab Muslim. Langkah ku atur perlahan menuju ke surau.
“Perhatian,perhatian kepada Ahmad Shafiq, dorm Al-Razi, sila turun ke surau kerana keluarga anda sedang menanti di bawah, diulangi sekali lagi ……. “ ah~  baru 2 hari aku menghubungi ibu, mustahil ibu datang sepantas ini, pantas ku siapkan diri, dari jauh sudah kelihatan adik-adik ku berlari-lari di sudut luar surau, hatiku gembira tidak terkata, bukannya dekat jarak rumahku dan asrama, hampir 90km jauhnya, ku lihat ibu tersenyum seperti kebiasaannya, “Along, pergi ambil sandwich kat bonet kereta, ibu ada bawakkan, kita nak makan dekat luar ke dekat dalam?” bicara ibu lembut, aku terkesima, rasa bersalah yang amat, mengapa begitu kuat sekali naluri keibuaan, keegoaan lelaki yang ku simpan hancur lebur, air mataku berderai laju, sejauh ini ibu datang hanya untuk memberikanku sandwich yang ku idamkan tetapi tidak pernah kupinta. Ibu terlalu memahami anaknya ini.

Jemaah bersilih ganti bertukar saf di dalam surau kecil, gemersik suara imam memecah suasana

“Jom wrestling ayah!!” jerit ibu, kami 4beradik sudah lali dengan arahan ini, pantas ami memaut kaki ayah, angah panjat belakang ayah, epi tarik badan ayah dan aku terus mengigit telinga ayah manja, jeritan ayah meminta tolong tidak kami endahkan, ibu memaut manja pinggang ayah, rutin kami sekeluarga pabila  ada kelapangan bersama, suasana gamat,hiruk pikuk di dalam rumah tidak kami ambil kira, bahagia yang tiada penghujungnya, “ha, jgn ha~, geli!, wrestling ibu pula!!”,ibu pula digomol kami sekeluarga, hilai tawa mewarnai kehidupan kami sekeluarga, masih segar dalam ingatanku bagaimana ibu berbual kosong dengan ayah selepas membeli tilam queen berharga RM450 untuk menggantikan tilam lama di rumah kami, “ayah, ayah pernah terbayang tidak, kita dah ada kereta, kita dah ada rumah, kita dah ada televisyen, sekarang nie pun ayah dah nak beli tanah untuk rumah baru kita nanti” ujar ibu, tau ape jawapan ayah? Simple dan easy “ ha’ah, tak pernah pun terbayang arinie dapat beli tilam sampai harga RM450, kan bagus kalau kita beli 2nd hand jerk semua tue”, kami sekeluarga tertawa, sudah lali dengan sikap ayah yang sangat berjimat cermat hinggakan sayang untuk keluarkan duit, berbeza dengan ibu yang sentiasa merancang sebelum membeli sebarang item, aku kagum dengan perancangan kewangan ibuku, ibu sangat teratur, setiap langkah yang ingin diambil akan diselidik dan dikaji sedalam-dalamnya. Lumrah seorang wanita yang memikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu.

Dan pabila datang 2 malaikat bertanyakan kamu……..

Hidup tidak selalunya indah, kadangkala sinar mentari yang bersinar, tidak semestinya terbit hingga ke petang, hasad dengki seringkali menular di dalam kehidupan umat manusia sejak dahulu kala.
April 2005 segalanya berubah……
“ayah,ibu rasa ada orang terbang dalam bilik malam tadi” ujar ibu ringkas, “awak nie, malam tadi sebelum tidur ambil air sembahyang tidak? Mana ada orang boleh terbang malam-malam”.
“ayah, kenapa ibu tak boleh buang air besar? Perut bagaikan di ikat, selera makan ibu pun tidak sama macam dahulu, apa yang jadi dekat ibu?”
“ayah, ibu mimpi pelik setiap malam, kenapa dengan ibu, seluruh inci tubuh ibu bagaikan dicucuk jarum, ibu salah makan ke ayah?”

Mei 2005 bertandang
Kesihatan ibu berubah drastik, dahulunya ibu terkenal dengan ketangkasanya kini hanya mampu terbaring sahaja, tubuh ibu yang dulunya gempal berisi kini mula susut perlahan-lahan, selera makan ibu yang dahulunya normal kini hilang entah ke mana, baju berlonggok tidak berlipat, rumah bersepah tiada penyeri, menu restoran menjadi hidangan, Aku rindukan ibu.. Puas sudah ayah bawa pelusuk tempat, daripada perubatan termoden hinggakan perubatan tradisional, semuanya dijelejahi kami sekeluarga Impian kami hanya satu, untuk melihat ibu kembali pulih seperti biasa,

Jun,Julai,Ogos
Ibu terus bertahan.. ya allah. Kalau ini yang dicaturkan olehmu, kami terima dengan redha, aku tidak mampu untuk menulis..walaupun sudah lama berlalu, semuanya segar di dalam ingatan..terperinci. biar ku bogelkan disini.

September
“Doktor jangan ingat saya bodoh! Anak –anak saya semuanya pandai-pandai, otak mereka semua cerdik, satu hari nanti,jaga doctor, biar anak saya yang tebus semuanya,doctor bodoh!! jerkah ibu, kondusi ibu terlalu teruk, pipinya cengkung, tangannya melidi, ya tuhan, mengapa tidak aku yang menanggung semua ini, bukan ini yang dipinta, puas sudah doktor mendialisis ibu,pinggang ibu ditebuk, darah ibu diambil entah kali yang ke berapa, tapi penyakit yang menimpa ibu tidak mampu dikenalpasti, apakah ini semua..

Oktober 2005
Peperikasaan Sijil Pelajaran Malaysia kuharungi tanpa sebarang persediaan, tiada kelengkapan, jiwaku kosong, aku tidak tahu apa yang perlu ku jawab, usai peperiksaan, aku terus ke Johor Bahru untuk berjumpa ibu, hanya satu yang ku inginkan, ku ingin melihat senyuman ibu yang amat kurindui, aku ingin lihat ibu lepas dari seksaan, Hari Raya menjelma tiba, aku terkenang senyuman ibu kerana dibenarkan kembali ke rumah, pesan doctor kepada ayah, “jaga ibu sebaik-baiknya” , “Ayah,Along,Angah,Epi,Ami, ini mungkin raya ibu yang terakhir, ibu dah ampunkan semua dosa anak-anak ibu, ibu nak lihat anak-anak ibu Berjaya, Along, kau yang sulung, jaga ayah, jaga adik-adik, jadi insan yang Berjaya, ibu minta maaf, ibu tak mampu untuk bersama, jangan kecewakan ayah Along” sayu ibu bersuara, “ayah, nanti bila leha dah tiada, ayah juallah semua emas,cincin dan rantai leha, leha minta maaf dengan ayah, gunakan untuk belajar anak-anak, jadikan anak kita insan berjaya dunia dan akhirat, leha sentiasa ada dengan ayah”. Raya terakhir kami dapat bersama,tiada baju raya seperti kebiasaannya, tiada samping yang diikat kemas oleh ibu, tiada ketupat mahupun rending, keluarga lain gembira, kami semua berduka,setia meneman ibu untuk bertemu Ya Rabbi.. “Ustaz,jikalau sebelum ini saya pernah tinggalkan solat, apa yang perlu saya buat ustaz, jikalau ini yang ditakdirkan, saya redha ustaz, semoga keluarga saya terus bersama hingga ke akhir hayat, saya rindukan syurga tuhan ustaz” tingkah ibu sayu..

28 November 2005
9.30 malam, ibu menghembuskan nafas yang terakhir, ku lihat senyuman mengukir di wajahmu, ku lihat cahaya putih ada di wajahmu, janji tuhan itu pasti. Kita terpisah di dunia, satu hari nanti ketemu juga di alam sana. Selamat Hari Ibu. Semoga ibu mampu tersenyum di sana melihat anakmu disini yang sedang mengejar kejayaan di penghujung perjalanan. Sepi hati ayah genap 7 tahun tidak pernah dapat diisi, Along sayang sangat-sangat ibu.. Selamat Hari Ibu…