Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Thursday, July 23, 2009

Im Back ^^

Ehem2.. testing 1 2 3. hehehe. wah, arinie 23/7/2009. lame nya aku tak mencarut dalam blog nie. hihi.. Alhamdulillah, thx god, u giv me wat i want, my dream to be closed wif u, plz god, make my dream become reality, :( i need ur love, i need ur care, i need anything wif u, i need u, without u im dying. :( lailahaillallah, hari nie 1 syaaban, xlama lagi ramadhan akan menjelma, sedar xsedar, dah 2tahun aku dah berkecimpung dalam arena blog nie, kenkadang ketawa, kenkadang sayu, kenkadang gembira, kenkadang menangis. Nikmat yang amat bernilai kau pinjamkan padaku ya allah.. Tahun nie, umur aku dah masuk 21, sebelum aku 25, aku nak ada aset lebih dari 100k, pada umur nie gak, aku kenal yang mane kawan n yang mana lawan, yang mana ada ketika kita susah, yang mana lari ketika duka.

Hari2 aku on9 skang, hehe, keje kat kedai komputer, xsah kalau hari2 xon9, aku kuar dari tempat asalku untuk mencuri pengalaman berharga yang xpernah ada sepanjang pengajian ku, ahakz, langkah pertama dalam hidupku sebelum menceburi dunia perniagaan, aku skang bekerja kat mid valley, House Of Notebooks, kenapa aku pilih company nie? hehe, ramai yang tertanya2, dari cnie, aku dapat tgk bagaimana kaum Cina menjalankan perniagaan, amat mantap, dat y orang2 kita ketinggalan, xpernah terdetik dalam paleotak aku, Syarikat yang berlabel sdn.bhd tapi mempunyai lebih dari 100 link ke Shopping Retail yang lain, semuanya syarikat cina, Mengunakan sistem database yang amat kompleks dalam merekodkan setiap item keluar masuk, mengunakan sistem komisen yang merugikan pekerja tapi memberikan profit 10kali ganda, aku terkesima, tak hairan kenapa mereka amat maju dalam perniagaaan, dalam kedai nie, aku sorang melayu, 8staff yang lain Chinese, setiap bulan, aku perlu mencapai hit 15 bijik notebook or aku dipecat, aku perlu bersaing dgn 8staff yang mempunyai exprience yang xmungkin akan dikongsi dgn aku, huh,, mampos.. 1st thing yang aku buat,ape lagi, hehehe, bukak pakcik google, find " how to introduce urself front customer" wahahhaa, aku belaja camne nak intro diri aku, bagi salam perkenalan, sume sekali, Alhamdulillah, berkesan, 2ndly, ramai pelanggan aku bukan melayu, majoriti dari France,Us,Uk,Holland n sebagainya, totally Citizen asing, so, aku perlu mantapkan English, everyday aku speaking, lidah yang dlu pelat nak cakap English, skang dah lembut gila, huhu, takat nyanyi2 english, kacang2 jerk.
hahaha.. Aku terpegun dgn sorang rakyat Iraq, seorang doktor, dia Lecturer kat Uitm Shah Alam, Medic, anak pempuan dia Basma, seorang gadis yang agak cantik(jgn jelez yg :p) hehehe, dia cakap ngan aku, Masyallah, all chinese here, y u here? u alone Malay here, How u do dat? am u so special?" haha. aku dah tersipu2 malu. zzz.. apekah, aku tau aku ada bakat dalam direct selling, aku pandai bercakap, ayat aku manis, hehe(terriak lak, ops, sorry) setakat nie, dalam 14 hari aku kerja, aku dah dapat jual lebih dari 30 unit notebook. hehe, staff lame ramai yang iri hati dgn aku, sume menjatuhkan aku, xd satu pun membina, ah.. Jika mahu berjaya, jgn putus asa, jgn iri hati, jgn busuk hati, tanamkan kita bekerja untuk Allah, sume sekali akan dimudahkan, Ya Allah, kau mudah kan lah Perjalanan Hidupku, kau berkati hidupku, semuanya dibawah limpahan rahmatmu ya allah, Amin.. nanti aku sambung lagi tau. banyak nak cite nie. bye sume ^^