Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Sunday, December 26, 2010

123

Hello sayang, testing 1,2,3 :)


i have a dream...
if i let u go..
the courage to show..
nanananaananananananananananananananaanana..

nak makanan pedas... sesape leh masak x??





=) i gonna be a very-very nice lecturer ever!

be4 dat,, i will be a good teacher for my students..

jaga murid2...



aku tak tau nak tulis ape lagi.



ahahaha

Saturday, December 25, 2010

Agak-Agaklahh


I know just who I be, I know just what I need,never needed your sympathy, I just wanna live my life,bcoz......... life is so beautiful in my eyes,I love the birds and bees all in the summer breeze or chillin' at the beach,in fact... I love to enjoy my life,leave my stress and troubles behind and I'm gonna live the way I live,enjoy my life, live positive and help someone who ask,It's time well spend cause that's the way that I am. chill out.. Dun judge me by this fucking blogroll...

Monday, December 20, 2010

Kasihmu Ibu..

Assalamualaikum,malam nie hatiku diselebungi sepi, aku baru sahaja selesai membancuh cappucino untuk santapan sebelumku meneruskan penulisan nie, entah mengapa, kadang-kadang aku merindui kasih sayang seorang ibu, malam yang dilalui  tanpa seorang ibu, sukar, sedar tak sedar, dah dekat nak masuk 6tahun aku hidup tanpa seorang ibu.Hati ini seperti digelitek pabila terkenang kisah-kisah lucu bersama ibu tercinta..


Situasi 1
Lokasi, Kampung Mahkota Rengit..
Tujuan: Membeli basikal
Masa: Tahun 1999..

Pada tahun ini, kanak-kanak seusia denganku saban hari mengayuh basikal, ketika ini aku berada di Tahun 5 persekolah sekolah rendah, di pendekkan cerita, kami sekeluarga menaiki kereta yang dipandu ayah dan bergerak menuju ke Rengit, sebuah kawasan di pinggir pantai Pontian yang terkenal dengan barangan terpakai(sep duit beb beli kat cnie) kebetulan, ketika ini umat islam sedang bersama menjalani ibadah puasa.
Sesampainya di sana, keadaan panas terik, maklumlah, dahlah kawasan perkampungan ini di pinggir pantai, dengan suasana terik matahari lagi, huhh, berpeluh!. Kami sekeluarga bergerak dari satu kedai ke satu kedai untuk mencari basikal, kereta Wira Putih ayah ketika ini menerobos liku demi liku diselaputi debu merah di sepanjang perkampungan Asli ini.Banyak juga pilihan basikal yg ada. Ibu merupakan antara insan yang paling rajin, naluri wanita, pantang shopping :P. Dengan keadaan yg panas terik,aku merasa seperti tidak mampu lagi untuk meneruskan ibadah puasa, nak cari kepala paip. AIRRR.... hahahaa,

Ketika berada di hujung perkampungan ini, ibu telah memilih sebuah basikal Mountain Bike berwarna biru, ada 6 gear belakang, aku ingat lagi basikal pertama yang dimiliki aku, agak cantik juga basikalnya. Sesuai lah dengan lelaki macho seperti aku untuk menunggang :P ayah memasukkan basikal kecil ku ke bahagian bonet belakang manakala ibu membayar harga basikal ini, aku dan adik-adik ku menunggu dengan perasaan girang di dalam kereta, maklumlah dapat basikal baru, hahahahaaha.. Selesai sahaja ibu membayar, dengan keadaan tergesa-gesa, ibu menaiki kereta, hahhh!! jeng jeng jeng..!!

"Ibu, nah air bu, mesti ibu haus kan!!" ujar adik bongsuku Shamil, ketika ini dia berusia lingkungan 4 tahun, hahahahaha, dengan rakusnya, ibu ambil botol air yang memang tersedia di bahagian belakang handbrake n....


Glup Glup Glup Glup!!
Fuh!! sedapnyaaa

Glup Glup Glup Glup!!
Fuh!! nikmatnya

"Ha!!, awak tak puasa ke!! malu anak-anak tengok!" jerkah ayah kepada ibu!, ibu hanya mampu terkesima!!


terkebil-kebil

pejam celik,pejam celik

toleh kanan-toleh kiri.


Kemudian!!

Hilai ketawa memenuhi ruang kereta!!

"ibu tak puasa, ibu tak puasa!!"

hahahaaha, ibu actually lupa kita semua berada di bulan ramadhan, masyukk jerk adik aku hulur air..
aku yang terkebil-kebil tengok.. !!! Hilang haus dapat basikal baru...



i miss u so much mum. :(
Rest In Peace...

by.. Along..

Sunday, December 19, 2010

Kau Satu-Satunya

Ukays

Kau Satu Satunya

Oh... siapalah diri aku ini
Tanpamu.. dunia ku pasti tak berseri
Dan hidup tak menjadi

Kau bagiku... satu-satunya
Padamulah ku meminta, ke bermanja
Ku rindui, ku kasihi
Di hatiku kau abadi

Dengan sinaran kasihmu
Kian terancang dihupku
Tiada lagi keraguan
Kau bagiku kekuatan
Mana jua kau berada
Ditemani cahaya cinta

Sejak dirimu ku dekati
Diri ku ini ku kenali
Hanya engkaulah sesungguhnya
Tiada dua

Di cermin kaca ku memandang
Diri ku serba kekurangan
Namun bagimu bukan itu jadi ukuran
Melengkapi hidup kita
Bukan harta, bukan nama, bukan rupa


Kau... bagi diriku satu-satunya
Ku meminta, ke bermanja
Ku rindui, ku kasihi
Di hatiku kau abadi...

Thursday, December 16, 2010

Menyelusuri Sejarah Bangsa Melayu

Assalamualaikum, alhamdulillah, selesai sudah minggu peperiksaan yang amat menyeksakan jiwa raga aku, tinggal tunggu result jerk.. :) wah!! serious shit, aku rindu nak menulis dalam blog aku yang penuh dengan informasi berguna nie :P huahuaa, nway, arinie, erm,, teringin nak tulis bout Bangsa Melayu lak lah. ahaaa, Jom, layan, aku nak bercerita dari mana asalnya Ketamadunan Melayu nie, memandangkan kita semua nie rata-rata ramai yang berbangsa Melayu, so, jom hayati!

     Melayu, sebenarnya, dari mane yerk kita nie berasal, kalau eropah kebanyakannya daripada Tamadun Rom, China dan India masing-masing ada tamadun n sisa peninggalan mereka meliputi senibina,budaya n aktiviti kemasyarakatan yang pernah dijumpai, contoh as Taj Mahal di India, Pyramid di Gaza, Tembok Besar Cina n Forbidden Kingdom kat China, Collosium dkt Greece, tapi Melayu? apa peninggalaan yang boleh menjadi kayu pengukur kehebatan tamadun kita nie?? Candi? hahaha, plz. :) Okey, arinie, aku nak bukak mentaliti kita semua tentang keagungan tamadun kita pada suatu ketika dahulu, hasil daripada kajian aku yang merangkumi pelbagai bahan bacaan, nie conclusion yang aku boleh buat. Di mana asalnya tamadun Melayu kita nie, dari mana asal Bahasa Melayu kita nie, Apa keagungan Tamadun Melayu yang tiada tolok bandingnya. Ambil semuanya sebagai pembakar semangat kita semua dan buktikan Melayu bukan terus me.....layu..

    2500sebelum masihi dahulu, wujud satu kaum yang dikenali sebagai kaum Proto yang tinggal di bahagian Yunan,kawasan Selatan China,kaum ini merupakan kaum premitif yang tinggal di kawasan yang jauh di pendalaman hutan n kawasan yang bergunung ganang dan dikatakan mereka telah berhijrah masuk ke Kepulauan Melayu( jauh tue China n Asia Tenggara masa zaman nie kan,yelah, dulu mana ada kapal terbang!), garis masa kewujudan tamadun nie selari dengan kemunculan Tamadun Yunani, Selepas itu, ketika 1500sebelum masihi, muncul lagi satu kaum, kaum nie dinamakan as Deutro dan mereka menduduki kawasan di pinggir pantai, daripada sudut pandangan aku, kaum nie dah pandai dah, coz duduk dekat ngan sumber air n for sure mereka dah menjalankan aktiviti pertanian di kawasan tempat tinggal mereka...Aku akan huraikan ape itu Melayu Deutro n Melayu Proto. :)
Panjang nie.. kita wat step by step lah...

korang mesti tak percaya dengan kaitan fakta yang aku dah jumpa n teori-teori daripada idea aku sendiri, dasyat tau tak! dalam Al-Quran ada sebut bahawa ada sebuah kerajaan yang akan membantu Imam Mahadi n Nabi Isa ketika nak menghapuskan Dajjal, kemungkinan, kerajaan ini adalah kerajaan Melayu!! Kita semua nie merupakan hasil daripada satu tamadun yang agung, yang bijak dalam ilmu pelayaran, yang memberi nama "Himalaya", yang merupakan susur galur keluarga Nabi Nuh, kaum yang berasal daripada perut isteri ke tiga Nabi Ibrahim iaitu Kanaah, dan paling penting sekali sehingga masa kini masih belum pernah terbongkar ialah kaum Melayu lah merupakan masyarakat Shanggala, masyarakat yang menduduki pergunungan Tibet yang tidak pernah terbongkar dan diketahui umum sehingga masa kini.. Nantikan...


  

Sunday, December 12, 2010

Final Day for Final Push





Tomorrow will be the 2nd last day for my examination, after dat, i'll erase all about my oldest memory n started a new life. Hope everything will be fine.. January until May 2011 will bring a sunshine to me. Final Push for the Final Day. Pray 4 my Happiness dude..

Saturday, December 11, 2010

This Is What We Call Love

The Rock feet Ahmad Dhani
MUNAJAT CINTA

malam ini ku sendiri
tak ada yang menemani
seperti malam-malam
yang sudah-sudah
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
hati ini selalu sepi
tak ada yang menghiasi
seperti cinta ini
yang selalu pupus

tuhan kirimkanlah aku
kekasih yang baik hati
yang mencintai aku
apa adanya
mawar ini semakin layu
tak ada yang memiliki
seperti aku ini
semakin pupus

Friday, December 10, 2010

Contest Mata Menawan

Wah, senanya kan, mata aku memang menggoda. hahahaa, ada sorang dak itam nie kan.. nie blog dia, tekan www.fazye-sweetsour.blogspot.com tetiba terkeluar lak pic mata yang konon-konon menawan dalm blog nie, lahh,, rupanya dia masuk contest(asal ayat aku cam kelam kabut nie). argh,, ok2. serius..

Assalamualaikum, Cik Farah, dis is 1st time i check ur blog.. So, sebagai tanda menyupport sahabat-sahabat blog yg ada kat Malaysia nie, saya pun teringin nak join Contest nie, hehehe, xkesahlah menang ke kalah ke, yg penting dapat memeriahkan lagi penyertaan dari Cik Farah kita nie hah!!. Pas godek punya godek, saya memilih pic nie untuk dipertaruhkan! ahahaha, jom, check it out!

Contest ni mudah jer .. as easy as 1 .. 2 ... 3 ...
  • pilih gambar kalian dengan pose mata yang paling menawan korang rasa [boleh edit la sikit-sikit]
  • kalian buat entri pasal contest ni dengan tittle : Contest Mata Paling Menawan
  • buat satu perenggan : kenapa anda rasa mata anda menawan ?
  • letakkan banner[gambarsayaygtakmenawan tu] kat side bar & masukkan link n3 ini
  • selepas tu ... letakkan link entri yang anda dah buat dekat entri farah ni 
senang kan ? nama pun contest pertama laman blog farah ne ... 
syarat-syarat penyertaan ialah :
  • anda WAJIB menjadi follower LAMAN CONTENG MISS LELAYANG
  • terbuka kepada blogger perempuan dan blogger lelaki
  • tarikh tutup : 10 Disember 2010 [sebelum pukul 12.00 malam] hehe 
  • 2 pemenang akan diambil bagi setiap kategori :d

so. satu perenggan ea mengapa mata saya menawan? hehehe, lame x nulis karangan nie. 

sungguh menawan
          Okey, jangan gelak!, senanya, aku rasalah, kalau aku masuk Pertandingan Rambut Menawan, Ok lah kowt, tapi kan, dalam pic kat atas nie, korang xperasan ke, mata aku nampak jelas cokelat, smbil tue ada titisan air yg tengah turun tue, tak rasa anggun ke mata aku time nie, nampak kan kekacakan mata aku tue, tak tau lah kalau korang nie rabun keling, hahahaha. :P nway, best of luck 4 all participant,(aku tau dengan wujudnya post nie, ramai yang rasa tercabar) hahahaha.. bye bye!!

Jom Settle Seksaan Nie..(malas tol aku)

What is your favorite game?urm, strategy kowt. company of heroes,dota anything strategy game
Favorite color: sure red n black... sume baju aku banyak warna nie :)
Least favorite color:kuning n pink. wtf mennnn..hahaha
Do you like to drive fast?of coz.! ak penah bawak toyota s.e ex bos aku aku kat highway 200km/h
Do you like thunderstorms? thunderstorm tue cam storm rider ke? minat2.haha
Do you eat the stems of broccoli? aku mane pandai stim2 nie..
What was your first car? kereta kecil warna merah
If you could have any job, what would it be? i wanna be Angkasawan n tinggal kat sane,aman jerk.
Do you type with your fingers on the right keys? siap kaki lagi ada nie hahh
What's under your bed?empty, ada debu2 cinta sket kowt.
What are your favorite sports to watch? football n buletin utama.
Single biggest intense pain?  bila esok nak exam!
The best places you have ever been? mane ea, sume tempat same jerk.. best time nek rolle coster. yuhuuu!! best gilaaa
Hamburgers or hot dogs? mee goreng mamak ngan milo panas, pehhh...
What is your occupation? teka r, ko kan komputer, tue pown tak tau..
What was the last thing you ate? sate daging satu cucuk jerk. :P silap2 mee goreng.
Do you wish on stars?aku kan superstar, rileks lah
If you were a crayon, what color would you be? cuba lah bagi colour air ke,hair colour, crayon,uhh.
Last incoming call on your cell phone?misscall num office mane tah...
Last outgoing call on your cell phone? 122, check balance?
What's your favorite restaurant?banyak, tapi aku more prefer kedai yg ada karaoke lah, lagipun suara anugerah tuhan nie xkan nak simpan lak
Favorite food? masakan yg aku wat sendirik, sume lazat-lazat dan enak belaka gitue..
Britney Spears is a skank--agree or disagree? agreement ape nie?
What type of music do you dislike most? depend ngan mood, normally soft rock music n mostly country genre, feel berammbu rambaa

oi, ak dah boring dah nie...
What was the last thing you bought? t-shirt kat bundle depan sane tue
Do you take illegal drugs? xpenah air daun kethum penah r, sumpah xnak lagi.hahaha
Does someone have a crush on you? no comment
Do you really know all the words to the national anthem? of coz, Negaraku!!!
Favorite drink? fruit juice =)
Favorite alcoholic drink?nescafe tarik
Do you believe in love at first sight? never ever.
Where were you for Valentine's Day?xbaik, nie time sambutan kematian paderi, xbleh xbleh, haram.(aku suci okie)..
What's your favorite animal? sume animal sayang aku
What do you think about most?tgk line no 4 kat atas.
Do you like to play in the rain? aw.. sejuk... xselesa lahh. hahaha..
Are you a risk taker?life is about risk dude, if u dare, u take it. 
Have you ever been to jail? never ever!!
How many states have you lived in?Johor and Kuala Lumpur
Do you wear contacts or glasses? mata aku nie sihat walafiat, tgk org leh tembus.
Hugs or kisses? terajang
Living arrangements? ak dah penat
Who is your best friend(s)? korang semua!!
What do you sleep in? hahahaha, mane leh gtau, adik aku jerk tau.ngengenge.
Biggest pet peeve? emmmmm...
I have low tolerance for people who... some one in capitalist system, fuck u!!
Do you sleep with the TV on? not yet!
Do you have a TV in your bedroom? xd pown. xmampu
Are you good at keeping secrets? locked heart
How do you spell relief?please, ingat aku medic ke...
Parents still together? my mum was pass away dude(al-fatihah)
Can you handle the truth? Yess of course...i prefer truth rather than lies.. =)
Current car? xd car, ada tenggiling ngan kaki nie hahh
Are you in love? yes with my life... =D
Hair color? pure black !! ensem gitue
What are you afraid of?emmmm, kucing lawannya??
Last time you cried? hahahaha, aku xpenah lah nangis, come on lahhh..
Friend you've had the longest? woaaah.....a lot wei =S
Best friends? there's already one Q like this up here...
Favorite car? A car is just a car.... i'm happy enough that i have a car...
Number of keys on your keyring? four.....!
Favorite day of the week? Friday of course...
Favorite shampoo? sunsilk pink. huahuahuahau. betul, wangi tau.
Day or night? better night kot
Best advice you've ever received? never giveup, never surrender
Favorite type of music? country..
Your biggest weakness? cant accept my foul. ahaaa, :P
Biggest fear? losing my loved ones of course....
Are you close to your parents? of course =D
Do you swear? used too like A LOT!...but now no more... =)
Favorite song at the moment? Aretha Franklin - Respect
Read books?  ada buku ecilepse tebal alam tue atas meja
Vegetable you love/hate? I love veges....any veges, i would love it =)
Worst habits? spending too much time on the net...dammm

*In a boyfriend/girlfriend*
Personality? errr....hmmm...i dunno, fun? smart? not clingy(sorry i really can't stand it)...understanding? that's all i guesss..... i'm not perfect, so i dont expect one to be perfect.. =)
Style of clothing? anything as long as it's not slutty and la-la... haha
Do they have to be popular? nopee....
Kiss on the first date? well...that's for God to decide =)
Sex on the first date? ha! nooo! 





yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. ak berjaya siapkan!!

Thursday, December 9, 2010

Special Entry

Tuesday, December 7, 2010

Asam Pedas oo Asam Pedas!

Haihh, dah keling tue keling gak! hahahaha, okey murid-murid! hari nie kita akan belajar wat asam pedas, asam pedas aku buat nie, xsama dengan ape yang korang penah buat, wat kengkawan yang selalu datang rumah aku, sure kenal dengan masakan asam pedas from my family, today, aku akan bongkarkan rahsia asam pedas nie. jom kita follow step by step by stepppp ahead go go go go go..!!

1stly! cam biasa, semua pekerjaan dimulakan dengan bismillah(patutlah xjadik org sane tue, xbaca bismillah!!)
ok! bahan-bahannya!


-bawang merah kecil 10biji!!
-bawang putih kecil 4ulas kecil
-halia 2 jari
-kunyit dalam 2 ketul kecik
-lada merah kering 2 genggam besar n rebuskan bagi kembang okie!!
-asam jawa
-sawi masin
-ikan lah pe lagi! tue pun tak tau. haishhh.


then korang masukkan bawang merah,bawang putih,halia,kunyit n lada merah, kalau ada belacan, taruk sekali ke dalam blend, same cam gambar kat bawah nie. tgk2



Hahh, macam tue nanti jadiknye, xjelas?? zzzz. ok, kita tgk dari pandangan atas pulak okie!!!


hahh!! tue hah, semua dah terapung-apung! hahahaha, pastue korang blend sampai hancur tau! bagi lumat habis! sambil tue, leh lah siang ikan n panaskan minyak kat kuali. minyak xpayah banyak sangat, agak-agak jerk, bagi barang dalam tue tumis habis, post nie, ak masak ikan mayong asam pedas, fuhh, meletup beb!
meh tgk ikan nye! gila berlemak manis!

                                                          comel jerk tangan aku time nie



hahhh, pas dah siap siang sume, buang paru-paru, jantung,usus n testis ikan nie, masuk 2nd step, nak ilangkan bau, dalam konteks nie, ada 3 benda yang leh wat ilangkan bau, asam jawa,tepung n limau, so aku rendamkan ikan nie dengan tepung n gaulkan supaya bau hanyir ilang. tgk kat bawah nie!

Bergaya ikan nie berenang, ada sekor idop lagi!

  
Ak dah bunuh yang idop tadi, padan muka dia!hahaha  

Hahh, pastikan minyak dalam kuali dah betul2 panas tau coz skang kita nak tumis bahan yang dah di blend tadi! tumis sampai naik bau! sampai mengelegak! tue petuanya! jangan campur garam or ajinamoto time nie, tumis bahan-bahan yg dah blend tadi bagi garing n mengelegak!!! ingat nie!!

time dah masuk dalam kuali! hehehe
Sebelum aku gorengkan!

pastue biarkan jerk, sambil tue godak-godak lah sket, godak dengan penuh gaya tau! jangan godak bodo-bodo jerk. kalau x nanti bau tak naik. hehehehe, contoh terdekat? nak ke? ok, ak bagi!!

Serius ensem gila! hahaha

ok2, dah cukup dah, jangan tengok lame-lame, perjalanan kita masih jauh lagi nie! selepas jerk dah mengelegak yg kita tumis tue! time nie lah gunanya asam jawa as kuah untuk asam pedas nie, ambil segenggam asam jawa n rendam dalam air after dat kacau-kacau bagi kuar air asam nye, nie lah kuah untuk asam pedas kita nie! wat camnie okie!
kita perah bagi kuar air dia!

tuangkan dalm periuk

hah, pastue tutup kuali, bagi sampai mendidih! biarkan air asam nie mendidih, aku wat 3x coz nak kuah yg banyak n pekat, maksudnya 3 x aku bilas asam jawa nie untuk dapatkan air dia, biarkan asam jawa nie dalam kuali, bagi mendidih. biarkan jerk, smbil tue leh lah masak nasi ke kacau kuah dalam periuk nie ke n rasa-rasa sket. normally, time nie korang dah leh rasa kelikatan kuah asam pedas nie, rasa mesti balance, pedas+asam. biar dua-dua rasa nie rasa cam sebati.. after dat, tuangkan ikan yang dah siap korang rendam tadi, xyah basuh, biarkan dilumuri tepung n asam, baru ilang hanyir okie!!

sorry, mata aku memang mengoda sket, jgn tgk lame2. bahaya. 
hahh, biarkan ikan dalam kuah tue empuk, mybe around 15minit, 10 minit terakhir tue, korang leh lah letak bahan-bahan hiasan cam daun kesum ke sawi masin ke n paling penting, garam n ajinamoto, serius shit, aku tak pandai nak sukat-sukat, dalam kes nie ak amek 2cubit besar garam n secubit kecil ajinamoto, taburkan dalam nie, pastue aku rasa cam tak naik lagi rasa, aku masukkan sket gula, jgn banyak2 nanti ke Kelantan kang ko! hahahaha, nie sawi masin, bagi sesape yg tak kenal, meh ak tnjuk!

cam umang-umang, geli lak aku, hahaha

hahh, lastly, biarkan selama 5minit, bagi sawi nie menyerap segala masin-masin, masam-masam, n manis manis dalam lauk asam pedas nie! jgn kacau dalam 5 minit nie tau!. dah siap dah, akhirnya korang berjaya ambil resepi rahsia "asam pedas muar" yang diwarisi oleh keluarga aku, tahniah tahniah! nie ada lauk-lauk sampingan lain yang jadi hidangan aku arinie. hehehe. check it out dude!!

nie kupang!!!

nie epi! hehehehe, dia ak paksa masak nasi tau biras!

finally! settle pown resepi aku, penat lah aku buat, huhuhu, ada yg kurang paham? meh tanye meh!

It seems ridiculous to me...

Okie, nie entry kedua pas entry bawah nie berkenaan maal hijrah, now tukar mood ke genre serius pulak, lame tak tulis serius-serius dalam blog nie. huhuhu, Today, aku akan berbicara tentang cara pemakaian, adakah cara pemakaian melambangkan peribadi seseorang ataupun pemakaian hanya merupakan penyamaran di dalam kehidupan seharian.

1stly, xyah tengok jauh-jauh, aku mengambil diri aku sendiri as example, pemakaian? baju? seluar? wtf.... sumpah, aku bukan jenis yang ambil kisah pon baju or suar ape yang aku pakai asalkan selesa dengan aktiviti yang aku lakukan, pasal branded? fabrik jenis ape? cutting jeans ape? langsung tak pernah aku ambil pusing, lantaklah orang nak cakap ape pown. yang penting aku selesa, cara pemakaian aku mengalami evolusi dari peringkat 13-22 skang nie, macam-macam dah aku pakai(jgn pk lain okie). dalam lingkungan umur 13-15 tahun, fesyen pemakaian aku mula mengalami evolusi, ketika nie, band-band macam genre skinhead n peace punk dah mcam menjadi pertembungan budaya di antara adat ketimuran n adat kebaratan, y? dengan wujudnya band-band punk n skinhead n seangkatan denganya, maka muncullah fesyen "hippies" melayu. aku antara salah seorang yang turut terjebak time nie, ketika aku berada di menengah rendah, aku dianugerah biasiswa kkq. haahhaa, ape tue kkq?(cam segan lak ak nak gtau) kkq = kelas kemahiran al-quran. dalam satu batch sekolah, juz ada 20 org terpilih coz memiliki suara yang merdu bak buluh perindu n pandai membaca al-quran dengan hukum tajwid n rawi yang betul.(cam ada unsur-unsur riak terpendam nie) kelas yang dianjurkan pihak sekolah nie untuk melatih seseorang pelajar tue menjadi seorang qari-qariah yang berjaya namun aku salah guna!!! hahaahaha. dengan berbekalkan wang yang dianugerahkan tue, aku mula lah beli baju t-shirt kotak-kotak fit, suar JIN sendat bawah n paling kelako sekali kalau aku ingat balik,aku beli braces. wth!!! hahahahaa, fesyen pada tahun nie camtue r, pakai baju kotak-kotak fit or t-shirt kolat fred perry, suar JIN ketat cam spender n kasut but or adidas. fesyen 1st yang ada dalam hidup aku! cam ape jerk, xd gambo lak time nie,kalau ada pown ak xnak upload, jadik bahan gelak korang nanti. ohohohoho.

2nd antara umur aku 16-19 tahun. ketika nie, zaman-zaman fenomena budaya barat nie dah habis dah, aku pown kuar dari asrama coz nak blaja dekat ngan umah. Ketika nie, aku dah bergaul dengan pelajar-pelajar sekolah harian biasa,(gila culture shock started sekolah biasa nie), Time nie lah aku tau ape gunanya rambut dekat kepala, ape guna deodarant sapu kat ketiak, ape guna minyak wangi nak usha awek, hahaaha, bermula lah era pakai smart-smart n bergaya time nie, rambut time nie, huhhh, xsah kalau x sapu minyak, agak duit xd beli lah minyak rambut tancho keling kecik tue, baru singgit lebih, zaman nie, aku dah tinggalkan segala perkara kurafat kat atas tadi, skang ak pakai baju yang ada tulisan-tulisan or design menarik n suar jean pun dah xd ketat mane, juz sedap-sedap pakai dengan beg selempang hijau askar n kenkadang bawak sweater, huhhh, kira smart gak lah time nie, sedap sket mata memandang.(camne tak ramai awek yang sangkut time nie) ok. tipu, xd awek pown !! :P


Fasa terakhir ialah aku sekaran nie, berkat pengalaman-pengalaman lampau yang melampau, Alhamdulillah skang nie aku dah kembali ke fesyen di pangkal jalan, actually, aku suka gaya yang selesa dengan badan aku, xrimas n paling penting tak panas, time habis sekolah nie lah aku tau, rupanya suar jeans tue ada banyak jenis, baju kemeja tue ada banyak patern n most importan aku tau protokol-protokol dalam pemakaian formal. Kebiasaanya, aku skang suka pemakaian casual, cukuplah jean n tshirt, lagipun, aku nie bukan fashinastikwatanstiklakatansik.. xperlu pun melabur duit beribu-ribu untuk benda nie, membazir jerk, cukuplah sekadar beli apa yang perlu, agak nak brand-brand, bundle berlambak-lambak, nak baju cantik sket, kalau ada duit lebih sket, singgahlah kat butik-butik mall tue, carik baju 3 rm 50 tue, kira baju paling cantik lah tue!
Biarlah ape pown yang penting aku bahagia dengan cara pemakaian aku, nanti kang free-free aku upload pic full transformasi pemakaian aku yerk!! tue cerita aku, cerita korang pulak?? hehehe

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum w.b.t,

Wah!! penuh dengan debu dah blog aku nie, haish, lame sangat rasanya tak jengah kat blog nie, maklumlah aku skang nie di dalam minggu peperiksaan, takde banyak masa nak dibuang untuk menulis, nway, update terbaru dari aku ea? nak tau ke? ahahahaa, alhamdulillah, dah lepas 3subjek penting, skang nie tinggal lagi 2 subjerk jerk lagi, dah tak lame lagi dah exam aku, urmh, sedar xsedar, skang dah masuk tahun baru dalam kalendar hijriah,
camne dgn azam baru tahun nie? apa target for dis year? bulan muharram,bulan yang penuh peristiwa bersejarah bagi umat islam.Entry aku kali nie, nak bercerita sket antara peristiwa-peristiwa yang banyak berlaku ketika bulan muharam nie. jom.. layan!!!



PERISTIWA KETIKA BULAN MUHARAM


  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.


Hah, nie antara peristiwa yang berlaku, selain daripada itu,pada 10 muharam, tarikh nie dipanggil golongan muslim sebagai hari assyura sebabnya, banyak peristiwa yang berkenaan Islam berlaku pada tarikh nie. Masyarakat melayu kat tempat aku nie, diorang akan masak beramai-ramai bubur assyura pada tarikh nie, masak ramai-ramai then kongsi satu taman. sedap tue, ada daging n ayam. hehehe :p. sesetengah orang panggil bubur lambuk(menjilat bibir beb kalau makan bubur nie!!)

16 Muharam...

entah, ada ape ek kat tarikh nie?? plz jgn bangga okieee...~