Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Tuesday, March 29, 2011

Termenung Sendirian

Deru angin bertiup sepi,
Sepilu hibanya hati ini,
Sakit yang tiada terperi,
Sejenak ku merenung kembali diri sendiri,
Sudah jauh ku mengorak kaki,
Bersama usia yang tidak akan berhenti,
Segala yang diidami masih belum mampu dikecapi
Adakah aku mampu bertahan di sini?
Mencapai impian yang masih belum pasti

Ketika insan lain lena diulit mimpi,
Aku terkesima di sini bersama fajar pagi,
Hari berganti hari,
Minggu ke minggu terus berlalu pergi,
Bulan ke bulan datang bersilih ganti,
Pahit,Manis,Pedih,Jerih,Ketawa,Menangis,Sedih di hati,
Warna-warni kehidupan yang pasti,
Mampukah aku bertahan di sini,
Mengharungi onak dan juga duri,
Di Kota Metropolitan yang penuh dengan hasad dengki,
Andai silap langkah kaki ini,
Teguri,
Ajari,
Agar aku mampu meggapai apa yang pernah ku idami...

Gendang gendut tali kecapi
Pegang amanat yang telah diberi
Semoga kejayaan akan mengiringi
Hingga sampai ke akhir hayat nanti ..........



5.30pagi, 3.6c
Cendi,
Universiti Tenaga Nasional,
Ahmad Shafiq Othaman.

Monday, March 14, 2011

Cutiiii

Wah~! sedar x sedar, dah dekat 3bulan gak aku keje kat airport nie, best sgt smpai langsung tak terasa dah nak habis dah waktu2 best aku nie, :( bulan 3 nie company akan transferkan aku dari airport pergi tah mane tah diorang nak letak, haish, dah xleh nak menjuling mata tgk org lalu lalang kat airport nie, stewardess kat cnie mesti rindu xnampak muka aku lagi. huhuhuhu, last week, aku ada g appointment interview dekat one utama, interview paling susah dalam sejarah hidup aku, damn it. ada 5 stage.. gila r.

1st stage, amek kertas english macam soklan paper spm tue pastue jwab = pass dengan kepujian
2nd stage, jawab soklan kompenen komputer = pass lagi cemerlang
3th stage, menaip plak, hadohai = excelent. 50wpm
4th stage, carik jawapan soklan tersembunyik = tiru kawan, malas nak carik lagi dah sebab perut aku dah lapo.
5th stage, face 2 face.. = kantoi!!


hahahaha, siot tol, aku nyaris lepas interview nie, damn gila r, down sangat2 coz xdpt keje tue, haishh. gaji besar tue, mane ada org nak kc 2500 basic for 1st month job, sayang sgt2.. xplah, +ve minded, rezeki aku bukan kat ctue. ada lagi baik tgh tunggu kat depan nunnnn saneee!!~~~..... sejak dari 1st stage ada 32 org candidate, masuk stage last, tinggal 6 orang, kekosongan jawatan ada dua.. hahaha, kira jauh lah gak aku pergi, quite impressive even aku xdok lah sehebat pelajar2 degree yang majoriti conquer interview tue, alhamdulillah, exprience selama aku bekerja n survive life nie banyak membantu, xp xp, air asia!! i coming, datacom australia, bubbyee!!!...

today, ermm, arinie aku nak cerita ape yerk, tadi aku ada lah singgah 2-3 blog yg selalu aku baca, sorry sgt2 dude, aku memang xd masa sangat sekarang nie, ahaa, fyi, berat aku dah turun 4kg, dari 70 kg skang dah 66, omg~!~ gila lahhhh.. haishh, tah lah, mybe sebab aku cut budget untuk makan kot. sehari makan sekali jerk, tue pun kalau macam nak makan. teruk dah badan aku sekarang nie, haish, nanti tau badan, nanti kalau kita dah senang, hari2 kita g jakuzi kat klia tue ea, nanti ada rendam kaki kat air panas, ada gym, tunggu tau, tapi kene lah sabar sket, dalam 4-6 bulan lagi, ala, xlama mana pun, owh yaa, cik otak,!!! jgn lupa tau, bulan 5 nie saya akan mengunakan anda kembali.. already reg for degree at dis May, jgn lupa, kita gabung dengan cik badan, belajar smbil kerja tau!! cakap nak jadik manager. xleh lah malas-malas, mana ada orang senang, senang senang jadik senang, kenelah payah sket sket, ala, xbanyak mana pun!!


yessss, aku berjaya memotivasikan kembali diri aku, huhhh, berat sungguh cabaran hidup bersendirian nie, xplah, dis is exprience yang sentiasa akan matured kan ko shafiq, :) doakan aku berjaya!!


p/s lame rasanya x upload gambar aku yg baru2.. ahaaa, quite ensem gak lah, dah lah kurus, rambut pun mohawk skang. awww, ko jgn perasan lah shafiq!!, berlagak lebih. cite nak gempak jerk.. wassalamaah!!~

Saturday, March 5, 2011

Travel~~

Aku sangat suka mengembara, hahaha, tak kesahlah kene campak kat mane pun, insyallah boleh hidup, advanterous is my nature, fact, sgt2, jelez aku tengok backpacker2 yang reramai datang Malaysia nie, takpe korang , tunggu, belum tiba lagi masanya, sampai satu saat, i wanna go all over the world, nak tgk tibet, nak tgk india, nak jenjalan depan tasik taj mahal, nak pusing2 kat depan times square new york, nak g mesir, wahh, banyak!~~~ 5month in my life, aku akan spend untuk travel, pusing2 tengok tempat orang,sensorang pun sensorang lah, ape ada hal :) idop aku pun memang sekarang tak pernah bergantung dengan org, sume by my own.. i love my lifeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

Friday, March 4, 2011

Interview o0o0 Interview...

Salamun alaikum!!~. ape aku nak bebel yerk arinie. hehehe,!! erm, last nite aku tido kol 3pagi, ngam2 kol 5.30 pagi aku dah tersedar! dah siap2 sume, today i will attend interview with airasia! rasa macam xsabar lak, serius shit before this, aku langsung xpernah nak study bila aku attend any interview, tapi alhamdulillah, setakat nie, apa yang aku aim, dimudahkan tuhan, Mr. Blog o Mr Blog, hari nie beta mengharapkan keajaiban yang selalu ko buat tau! hihihi, kepada kengkawan sume, doakan aku berjaya lepas interview nie, my brightness future ada blakang keje nie, xp, xp, jgn pk dlu, focus Shafiq for ur interview, ada 4stage ko kene lepas before pass interview nie, ala, kacang jerk, orang lain boleh, y u cant?


HUAAA!! sumpah aku takut, :( ntah bleh ke tak dapat nie, dah mcam-macam aku study, dah update pengetahuan am sume, jgn si penginterview tanye soklan merepek sudahlah! hahahaha, aku dah bina macam2 jenis ayat dah nak describe myself, why join airline company, long term future target, what i wanna be, senang kata sumelah, insyallah, niat aku ikhlas untuk bekerja demi agama aku, kalau dapat kerja cnie, aku dah rancang nak wat kenduri kesyukuran :) xp yah, totally Along support, hehehehe, Dear god, berkati lah perjalanan hidup aku nie, kau mudahkan tau. huhuhu, :) i know u hear me, Thx god for everything.