Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Thursday, September 30, 2010

Belasungkawa


Berpisah kita di dunia,
Berjumpa kita di akhirat nan kekal abadi.
Pertemuan rakannya Perpisahan
Bersemadilah dengan aman sahabatku....
Al-fatihah....

Tuesday, September 28, 2010

Figure Out a new Poster

Hello n Gud Evening, today i would like to shared my new poster, dis poster belong to Ayshah, corparate+ gurlish. hahaha, nice element izzit, check it out dude, double click for a nice view :)


Tuesday, September 21, 2010

You Has been fucked up

salam, uhum, arinie aku nak cite sket cite yg baru jerk berlaku malam tadi, hahahaa, jom follow! malu beb cite nie, aku yg curi2 dengar pun kelakar :P layan!!!



Lokasi : Restoran Madinah Simpang Renggam

Masa : 02.00am



Perbualan yg aku dengar daripada 2 individu, seorang melayu lingkungan 40an dan seorang Cina lingkungan 40an juga.



Lelaki Melayu : Wah, Ah Meng, lu mau pergi mana? lama ma wa tada nampak sama lu, mana lu skrang??



Lelaki Cina : Haiya John, wa sikalang sudah duduk KL, kerja mau carik makan ma, Silamat Hali Laya
wa pown sudah lama talak nampak sama lu r



Lelaki Melayu : Lu kerja apa sana KL? patut wa tada nampak sama lu dekat Simpang Lagi, tada niaga lagi ka? lu dulu selalu meniaga ini Simpang, Kenapa pindah kL? lu kL duduk mana ma?



Lelaki Cina : Wa sudah lame meh pindah KL itu serdang wa tinggal, sini lu carik makan sampai tua

lu talak kaya punya,wa duduk sane kerja susah, tapi itu wang dapat wa boleh kc wa punya

family beli baju bagi makan minum punya, duduk sini lu kerja sama sahaja,

Sikalang kita mana boleh carik kerja, kita mesti Rompak itu Kerja maaaaaa~





*statement yg best aku dengar, aku toleh sekejap dekat Apek nie, redup, muka yg dimamah usia, tapi tetap tidak pernah berhenti berusaha mencari rezeki, ku toleh ke arah lelaki Melayu, dengan rokok tersepit di tangan kanan, teh tarik segelas di atas meja, duduk menyandar, hmm, xp, kita teruskan conversation nie...

Lelaki Melayu : Wa tgk kawan-kawan lu sume sudah kaya ma, semua sudah jadik tailong, jaga itu

Singapore punya Gelang area, kenapa lu xnak join sama lu punya kawan sana?

itu lu dulu 27 punya orang r? Kenapa lu tinggal ini tempat, lu banyak famous ma!



Lelaki Cina : Haiya, mana ada 27, wa tala tau itu semua, wa xpenah masuk itu kongsi gelap punya,

wa ada kawan saja, itu r, kalau wa ikut sekali keja, duit memang dapat, tapi itu duit

banyak musuk ma, lu mau r kasi lu punya anak makan itu busuk punya wang?



*hahahaha, tertelan air liur aku tgk lelaki melayu nie, oit, orang kafir beb yg cakap camnie,sedangkan kita yg majoriti muslim nie pun segelintir xkenal duit haram or halal....takkan diam lak bro! balas lah balik, tue lah sebok tanye tailong ape sume, kan dah kena sekali.



Lelaki Melayu : wa setiap bulan mesti kene ada 5ribu ma baru boleh hidup, mau beli itu ini, kalau wa

tinggal ini tempat, mana wa mau carik itu 5 ribu?



*wtf!ayat tersirat dia yg nak gtau apek nie tiap bulan income dia 5ribu, ko duduk simpang kalau ada 5ribu, kompom2 ko leh ada banglo sebijik lah bro! nampak sang at ko nak kelepet, hahahaa, ko nek Proton Saga ngan isap rokok Ray, nie lah sifat segelintir Melayu yg ego, tak nak kalah.



Lelaki Cina : lu kene tengok lu punya hati ma, kalau lu mau kaya cepat, ikut lu punya hati, jangan

amek itu busuk punya jalan, kalau lu amek juga, lu memang caya, tapi itu jalan juga bagi

lu hilang semuanya, itu lu tgk r paper dulu, ari2 segamat ada kluar berita tailong punya

olang bunuh kutip hutang, hati lu bersih, tuhan mesti sayang ma~





*terkedu aku dengar, even ko cina pek, malam tadi ko dah motivasikan aku, apa cara sekalipun, jangan guna cara haram, betul, xberkat duit tue, smpai mane leh bawak kita, cukuplah, panjang lagi cite nie, tapi aku malu nak tulis, jangan salahkan org luar kalau kita sendiri tak berubah, ingatlah wahai teman-teman, takkan melayu hilang di dunia, kitalah yang akan mengubah nasib diri kita sendiri, takde orang lain, ingat! jgn pilih BUSUK punya jalan. :) bye!

Monday, September 20, 2010

Cabaran Seorang Wartawan


(CNN) -- On the same day friends and family buried slain photographer Luis Carlos Santiago Orozco, the newspaper he worked for, El Diario, in an unprecedented move published an open letter to the drug cartels operating in Ciudad Juarez, Mexico.

No newspaper in Juarez has ever published an editorial directly addressed to the cartels that are battling for the trafficking corridor in the city. The letter, written by the editorial staff of the newspaper and published, pleaded with the drug gangs to end violence against journalists.
"You are, at present, the de facto authorities in this city," the newspaper's letter to the cartels said, "because the legal institutions have not been able to keep our colleagues from dying."

Santiago, 21, was killed last week while sitting in a parked car outside a shopping mall in Juarez. He is the second journalist from the paper to be killed in the last two years.
He was shot multiple times from close range, and a colleague with him was wounded. Authorities have not linked the death to the cartels, nor have authorities offered any speculation on who might have committed the killing.
"We do not want more deaths," the newspaper's letter to the cartels said Sunday. "We do not want more injuries or even more intimidation. It is impossible to exercise our role in these conditions. Tell us, then, what do you expect of us as a medium?"

The letter continued: "This is not a surrender. Nor does it mean that we've given up the work we have been developing. Instead it is a respite to those who have imposed the force of its law in this city, provided they respect the lives of those who are dedicated to the craft of reporting."
A "narcopinta," or graffiti-written message left by cartels, was found later in the city denying responsibility for Santiago's shooting, local reports said. The message was reportedly written by La Linea, the armed branch of the Juarez Cartel.

El Diario is the most popular paper in Juarez and has made a reputation for aggressively covering the drug violence
Earlier Sunday, at Santiago's funeral the climate was grim. Colleagues of the young intern spoke about a life ended too soon. For safety reasons, they asked not to be named.
"He was a youth with a lot of enthusiasm and desire to learn," a colleague of Santiago said. "It's very sad. He wanted to learn quick and to be recognized as a photographer."
Santiago's relatives remained incredulous about the entire turn of events. The youth, they said, had problems with no one.

"I wish I got to have known more about Carlos because he was a good person. He was very talented and very attentive. In a short time, he won the affection of all of us around here in El Diario," a reporter with the paper said.Santiago died of at least seven gunshot wounds from a 9mm gun fired at short range. A second photographer from El Diario who was also in the car at the time of the shooting was injured during the cross-fire. He remains hospitalized, state authorities said.

According to local reports, preliminary versions of what transpired before the shooting indicated that on their way to the shopping mall it was possible the two photographers could have taken a photo that bothered someone.
State authorities have said they are investigating any connection between the shooting and Gustavo de la Rosa, a prominent human rights attorney and activist in Juarez. It was de La Rosa's car that Santiago was in when he was killed. The state attorney general's office had been investigating whether de La Rosa may have been the intended target.

A phone call Sunday by CNN to the Mexican state attorney general's spokesperson was not immediately returned.De la Rosa's son, an editor at the newspaper, had loaned the car to the two photojournalists to use to drive to the mall, where they were planning to attend a photography class taught by a newspaper staff member, El Diario reported.De la Rosa has been threatened from time to time in recent years. The attorney recently launched an investigation into the abuses by soldiers and federal police officers during detentions and military checkpoints, local reports said.

p/s: kesian kan, muda-muda dah kene bunuh, susah payah dia belajar n dapat kerja, orang senang-senang bunuh, benda yg betul bila dikupas, jadik macam nie, untung sangat kita kat Malaysia, thx untuk Pemimpin kita.Malaysia Maju Jaya

Ciri-ciri Pelajar yang Cemerlang



1. Optimistik
Pelajar yang cemerlang sentiasa yakin pada potensi diri sendiri untuk boleh
menempah kejayaan dalam pendidikan. Keyakinan ini akan memberi suntikan
semangat dalaman pada diri anda sendiri. Katakan 'aku BOLEH!'

2. Jangan bersikap pesimistik
Pelajar cemerlang tidak bersikap pesimistik iaitu sentiasa putus harapan dan
mengalah sebelum mula berjuang. Jangan lemahkan semangat anda sendiri.
Jangan meramalkan kekalahan sebelum mula berperang. Kalau anda tidak
mencuba maka kekalahan sebenarnya sudah pasti dalam tangan. Belum cuba
belum tahu.

3. Kesedaran memikul tanggungjawab
Pelajar yang cemerlang mempunyai kesedaran dan kesediaan untuk memikul
tanggungjawab sebagai seorang pelajar yang menjadi harapan agama,
bangsa, negara, keluarga dan masyarakat pada masa akan datang. Maruah
keluarga, masyarakat dan negara pada masa akan datang bergantung pada
generasi remaja masa kini. Pelajar yang cemerlang ialah pelajar yang sedar
hakikat ini. Pelajar yang menyedari hakikat ini sudah pasti akan berusaha
lebih gigih agar matlamat tersebut tercapai.

4. Tumpuan sepenuh hati
Pelajar yang cemerlang memerikan tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran
semasa mengikuti pengajaran guru di kelas. Sikap main-main sambil belajar
adalah sikap pelajar yang kurang berjaya. Pelajar yang suka bermain-main
dalam kelas semasa guru mengajar adalah pelajar yang bakal menjadi orang
yang dipermainkan oleh golongan 'terpelajar' pada suatu masa kelak. Malah
lebih malang kalau suatu hari nanti mereka dipermainkan oleh golongan tidak
terpelajar seperti mereka sendiri.

5. Mulakan dari awal
Pelajar yang cemerlang membuat persediaan awal apabila akan menghadapi
peperiksaan tidak kira sama ada ujian bulanan, peperiksaan penggal atau
peperiksaan yang sebenarnya. Persediaan awal akan membezakan pelajar
yang berjaya dengan yang gagal. Persediaan awal ini termasuklah
mengadakan ulangkaji, berbincang dengan rakan-rakan, meminta nasihat
guru, meneliti buku-buku model jawapan dan sebagainya lagi. Jangan jadi
'bidan terjun' ke dewan peperiksaan.

6. Sentiasa bersedia
Pelajar yang cemerlang sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang
bentuk ujian atau peperiksaan yang bakal diadakan oleh pihak sekolah (ujian
bulanan, peperiksaan penggal) atau oleh pihak kementerian (peperiksaan
yang sebenarnya). Pelajar yang berjaya ialah pelajar yang sanggup dan
mampu menghadapi peperiksaan bila-bila masa sahaja. Bersediakah anda
andainya peperiksaan diadakan esok? Pelajar cemerlang akan berkata 'Ya!'
Kalau anda peminat 'The Rock' anda akan berkata 'Just bring it on..!'

7. Lengkapkan peralatan
Pelajar yang cemerlang menyediakan keperluan peralatan belajar yang
mencukupi seperti buku-buku rujukan, buku latihan, alat-alat tulis, nota-nota
ringkas, dan sebagainya lagi. Semangat sahaja tidak mencukupi untuk
mencapai kejayaan. Kelengkapan yang tidak cukup akan menyusahkan
pembelajaran dan mungkin memanaskan hati anda atau melemahkan
semangat untuk terus belajar. Cuba bayangkan, anda ingin basuh tangan
selepas makan tetapi tiada air. Tidakkah anda rasa 'bengang'?

8. Tepati waktu belajar
Pelajar yang cemerlang menepati waktu belajar yang telah ditetapkan oleh
pihak sekolah seperti datang ke sekolah dalam waktu yang ditetapkan dan
pulang hanya setelah dibenarkan. Ini akan melatih pelajar menjadi seorang
yang berdisiplin. Apabila sikap disiplin telah tersemai dalam jiwa pelajar,
maka mudahlah bagi pelajar untuk mendisiplinkan diri dalam pembelajaran.

9. Dapatkan bantuan guru
Pelajar yang cemerlang mendapatkan bantuan guru atau kawan-kawan
sekelas yang lain apabila gagal mengikuti kelas di atas sebab-sebab tertentu.
Misalnya apabila pelajar sakit dan tidak dapat hadir ke kelas, pelajar perlulah
mendapatkan bantuan kawan-kawan untuk mendapatkan nota-nota
pelajaran, atau mendapatkan penerangan guru bagi pelajaran yang telah
tertinggal itu.

10. Hormati guru
Pelajar yang cemerlang sentiasa menghormati guru sama ada semasa guru
sedang mengajar di dalam kelas atau sewaktu berada di luar kelas. Guru
adalah sumber ilmu. Oleh itu sentiasalah menghormati guru yang
memberikan kita ilmu.


p/s seram, 23/11/2010 :(


Terbang Tinggi Diawangan



Malam ini,ku sendiri melayan sepi,
Limpahan rembulan menyimbahi wajahku,
Kerlipan bintang nan indah bergemerlapan,
Oh tuhanku, indah sungguh ciptaanmu.
Terkesima melihat kuasamu sang pencipta.

Tanpa kusedari, semua ini akan berlalu pergi,
Datangnya kolumbus menanti di hujung sana,
Terangnya bulan menjadi kelam,
Gemerlapnya bintang menjadi hitam,
Sepinya malam bertukar dentuman petir.
Terjelepuk menanti hadirnya sinar rembulan kembali..
Pilu,Sayu,Hampa..




Sunday, September 19, 2010

Minggu Yang Best!

              

 Salam wat semua rakan-rakan yang setia bersama blog saya yg tak seberapa ini! Alhamdulillah, dah lepas dah minggu Raya kan, hehehe, best, macam-macam yang aku jumpa sepanjang raya nie, pagi-pagi raya, sibling my late mum datang ke rumah dengan satu tujuan, menziarahi kubur ibu,kedatangan kakak-kakak kandung ibu seolah-olah mengembalikan nostalgia lame kami semua, sedar xsedar, dah 5 tahun dah kami adik beradik beraya tanpa seorang ibu, beruntung kami kerana dikurniakan seorang ayah yang amat bertoleransi, (ayat bodek) malam raya, semuanya berkumpul kat rumah, macam-macam kami masak, Rendang Daging, Kari Ayam dan berbagai-bagai lagi, fuhh, berasap beb makan,(padan muka kengkawan kat overc :P) Kesimpulannya memang best lah raya tahun ini, perfect :)

                Entry hari nie, aku nak berkongsi sikit tentang ilmu aku yang dah makin tumpul kerana tidak pernah diamalkan, huaaa, 3tahun yang lepas, aku rasa dalam kolej aku, aku lah buku teks bagi Photoshop bagi rakan-rakanku, pelbagai "Preset" yang aku explore sendiri, 10 jam depan komputer dah macam rutin,pantang nampak "Brushes" "Texture" Gradient" baru,sume aku download, pas 3 tahun aku tinggalkan semua nie, tetiba hati tergerak nak wat editing picture balik, tapi untuk looking more professional, huhh, ternganga aku tgk interface Adobe Photoshop CS 4, ape kejadah nie semua, hahahaaha, teruk gila kowt, nie lah masalah orang yang dah dapat main tinggal, starting layer by layer, aku try grab balik ape yang dulu aku pernah wat, hmm, hampeh, hancur, crop skill "E", overlay skill "E", Lightnin skill "E++" huaaaa, gila r, tapi insyallah, skang aku try step by step, dengar cite skang, photoshop n flash cs4 lebih user friendly, skang aku tgh nak try masukkan photshop dalam flash, ahahaha, tamak sket :P if aku dapat skill nie, Sumpah, aku leh wat header free untuk semua, kita wat trademark Malaysia kat setiap header kita, fight blogger negara sebelah tue dalam kemajuan teknologi, nak men hack-hack aku pening kepala tgk coding banyak sangat, cukuplah design-design, xyah nak pening, tgk asal cantik sudahhhhhhhhhhhhh :P

                  23/11/2010, dah tak lama dah tarikh nie, Ya Allah, aku mohon keredhaanmu bagi aku memantapkan Perjalanan Hidupku, sesungguhnya kaulah yang maha mendengar, Amin Ya Rabbal Alaamin.
out kengkawan.. :)

              



Saturday, September 18, 2010

nothing


Wednesday, September 8, 2010

Ucapan Hari Raya

Sunday, September 5, 2010

Pecutan Habis

Tinggal kurang 2bulan untuk penentuan hidupku. perlu memecut, sunyi seketika my beloved blog nie, tunggu, saya akan kembali. salam semua :)  

PECUT~

Survey: Do Malaysians Concern About Computer Security Issues?


Currently, I am running a survey to determine the level of concern of computer security issues by Malaysians. So, Malaysians~ I need your help! Please take part in this survey. The more data I receive, the more accurate report I can produce.
Overall, there are only 5 questions to be answered. It should take less than a minute to help me out~ So, I hope you can spend that much of time.
Duration: 5th Sept 2010 - 15th Sept 2010


PS: HArap korang semua leh bagi kerjasama, ini untuk kebaikan kita semua tau.!. =]


ORIGINAL POST by Fikri Fadzil

Thx All n Salam Lebaran

Saturday, September 4, 2010

Selamat Hari Raya Semua

FAMILY
GAMBAR AKU PUNYA






Friday, September 3, 2010

Untukmu Ibu (Versi Raya)

Salam, pekabar semua? today aku nak kongsi sket, sajak yang aku kemaskini daripada makcik aku, Mak Reha or lebih glamournya Cik Nilam kita, hehehe, aku terbaca kat wall facebook note tentang ibu yang dicoretkan oleh makcik ku, so, jom kita follow note yang my beloved untie nie tulis. :)

SELAMAT HARI IBU by Nilam



wangi ku peluk bau mu ibu..menitis peluh menjaga aku..basah keringat dalam lelah mu.membesarkan aku dalam seribu satu kerenah tampa jemu. ibu..mana jalan untuk aku membalas jasa mu.. ke langit ke 7 tak mampu ku mencari..sedalam 7 lapisan bumi tidak ku temui..untuk aku membalas jasa2 mu melahirkan aku mejaga aku dan menahan duka dalam dada mu.ibu...aku belai rambut mu...helaian tak ku kira satu persatu..bergitu jua tidak ku mampu mengukur pengorbanan diri mu ibu... kesempatan yang ada walau hanya seketika akan ku jaga diri mu ibu..walau tidak semampu kau menjaga aku dulu..panjang usia ibu ku,,,sejahtera hidup mu..kami anak2 sayang pada mu.. selamat hari ibu untuk ibu ku dan untuk semua para ibu sedunia.



bila 1st time aku baca note nie. hatiku sebak.. lalu dengan pantas, aku bukak notepad n try bagi feeling sket ikut mood aku yang tengah sebak nie, tulus dari hatiku, ini semua untukmu ibu, 5tahun dah kami semua beraya tanpamu. :(



Harum mewangi aromamu ibu,
Rintis peluhmu menitik laju,tidak pernah kau hiraukan,
Jerih perihmu membawaku ke alam fana ini,
mana mungkin dapat ku lupakan,
Kau mendidikku bagi mengenali melodi sebuah kehidupan,
Engkau tidak mengenali apa itu erti jemu,apa itu bosan,
kau lindungi diriku,
kau sayangi diriku,
kau asuhi diriku,
Mampukah aku membalas semuanya tuhanku?
"Sedu"

Detik berlalu terlalu pantas,
Manakan jalan untukku membalas jasamu ibuku?
Segala yang kau curahkan tidak mampu ku balas meskipun seribu tahun ku menjagamu, tidak mungkin akan terbalas.tidak mungkin.



Telah ku daki langit ke 7,
"kelam",
Telah ku selami 7 lapisan bumi,
"suram".
Tidak mampu ku membalas jasamu ibuku, engkau melahirkanku
dengan titisan air mata menahan kesakitan yang amat teramat,
nyawamu dipertaruhkan,
tidak sesekali kau pedulikan kesakitanmu,
tidak sesekali kau hiraukan keperitanmu
hanya semata-mata ingin membawaku melihat fatamorgana dunia ciptaan sang pencipta,
mampukah aku menjagamu seperti kau menjagaku?
mampukah ku belai mu seperti kau membelai ku?
Persoalan yang tidak mampu ku jawab,
"Kelu".

Ibu,
Helaian rambutmu ku ulus lembut,
Aku akan berbakti kepadamu,
Aku akan membelai mu
Aku akan mencurah kan segalanya kepadamu,
Selagi nyawaku dikandung badan,
Aku akan mempertahankan mu,
Biar badai melanda kita,
Biar taufan memukul kita,
Biar guruh berdentum garang,
tidak sesekali ku akan meninggalkanmu, hidupku
untukmu, nyawaku untukmu,
kerana.....

engkau ibuku.....




Selamat Hari Raya untuk semua :) Assalamualaikum

Contest-Senyuman-Maneh

Salam...

Sudah masuk bulan September...
Tidak lama lagi nak raya...Hehe...

Kali ini Poest Dusun Bayu hendak menyertai


Yang dianjurkan oleh


Untuk syarat pertandingan ini
sila klik di sini...

Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada:


10.10.10
Cantikkan tarikh itu...
Hehe...


Hadiahnya:
Topup RM30

Maklumat lanjut sila jenguk ke blog GKSB k...\
nie lah yang rasanya cam ramai jerk senyum!
hahahahaa. bismillahirahmanirahhim!! fuhh!!!



hahaha. saya yang depan sekali tau!!
mintak2 menang..
nie 2 orang yang telah di tag, ko letak pic feroz!

Feroz


Fazilah

thx kepada penganjur :)





Ten Ways to Shift Your Reality
Our thoughts and feelings change the world around us, whether we're aware of it or
not. We've all had days when we can't find our car keys because they aren't where we
know we put them, or we discover one sock is missing from our load of clothing that
just came out of the dryer. At times like these, it can feel like "Shift Happens! #@$
#@$> ! " The good news is that we don't need to suffer from discordant thoughts and
feelings! With a few pointers, we can learn how to minimize the frustrating reality
shifts, and learn to make more of our favorite dreams come true

Pay Attention - The world seems full of whatever we focus our
attention on. When you're thinking of buying a new car, you see the kind
of car you're thinking of almost everywhere you go. Be sure to start
looking for evidence that indicates your wishes and prayers are being
answered.

Appreciate - Being grateful for what we have is the best way to receive
more of what we most enjoy. Expressing appreciation and thanks feels good
and helps us continue to pay attention to what we most love, allowing more
good experiences to come our way.

Review the Scientific Studies - Reproducible, double-blind scientific
studies conducted by doctors in real-life hospital situations are now
proving that distant healing improves the health of those being prayed
for. The wishes and prayers have come from people with a wide range of
beliefs, indicating that we are all non-locally connected and can influence physical
reality from great distances.

Revise Your Assumptions - The old assumptions that we can be objective
observers without influencing what we're watching or having any longdistance
effects have been disproved with recent quantum physics
experiments. We now know that we can only make predictions in terms of
probabilities, and that we can't disregard consciousness or spirit simply because we can't
measure those things.

Energize Yourself - Take a few minutes to reverse the damage stress
causes to your body every day. Breathe love in, feeling it in your heart,
and recall some of your favorite memories. These feelings of Love will
energize you tremendously, which increases the probability that you'll
experience enjoyable reality shifts.

Reverse Negative Self-Talk - Our inner self-talk is a running dialogue with
the universe. When self-talk consists of put-downs and negativity, it directly
interferes with anything good we wish to observe. We can minimize negative
self-talk by "flipping" each negative statement around, and making an
affirmation out of those reversed statements. Posting these affirmations and reading
them every day is a powerful way to remove the destructive
interference.

Feel Non-Locally Interconnected - Just as quantum particles are
found to be intimately interconnected with twin particles located great
distances away, we also are non-locally interconnected with everything
and everyone we love.

Visualize What You Desire - Visualize what you most desire to experience
in your life -- all your favorite, wildest dreams -- with the idea in mind that we
actually create reality as we observe it

Let Go of Wishes - The best way to make our favorite dreams come
true after we've visualized them is to release them. This gives them the
degrees of freedom required to exist unobserved as pure energy waves,
before our observation collapses the wave functions and one possibility
materializes.

Choose Your Attitude - The most important thing to remember when you
face challenges or seemingly impossible situations is to remember that reality
can shift! You can choose to replace your feelings of stress, fear, or anger and
breathe Love. The more you practice this meditation of "thinking with your
heart", the easier it will be, and the more wonderful reality shifts you'll experience!
















Enhanced by Zemanta

Thursday, September 2, 2010

Kasihnya Ayah

Salam semua,nape lah arinie, perut ak dari malam tadi sakit, bergelora jerk kat dalam :( sebelum2 nie xpenah pun, inilah 1st time, haishh, xp, cubaan di bulan Ramadhan kan, takpelah, yang sakitnya perut, my finger still can taip smbil gosok2 perut yang kesakitan nie, huhu,pekaba? korang semua nie pose x arinie? haahaha, sure ada yg xpose kan, ceh ceh, nak cover-cover lak. :P bercakap tentang bulan ramadhan nie, aku ada sedikit pengalaman nak cite kat korang sume, Kasihnya seorang ayah, hehehe, jom follow cite nie, ak xnak tulis panjang-panjang,perut memulas dah cam ape, seb bek ada "BAM TIGER" :(....

"Long, ko tak g keje ke?? dah pukul 11 nie dan !@#$%^&*(" ahahaha. bebelan ayah aku pagi2.. jam menunjukkan pukul 10 pagi, damn, patutnya pagi tadi kol 6 ak perlu g Pontian untuk melihat rakan-rakanku berbaris sempena hari Kemerdekaan, bebelan ayahku yang macam peluru MachineGun tak berhenti-henti, ahhh, darah mudaku mengelegak, aku bangun-bangun tido terus menggapai sehelai baju yang terkeroyok tah kat celah mana, capai kunci office n kunci moto, terus vroooommm, hahahahaa, yela, bangun-bangun pagi dah kene bebel, agaknya ayah ku lupa, arinie 31 ogos, mana ada office bukak 31 Ogos, aku bengang jerk, pagi-pagi dah kene tembak ngan Machine Gun. sape xbengang, aku tinggalkan jerk ayah aku terus bebel,hahaha, kuang ajo nye anak, sesampainya kat office, pe lagi, haahaha, ak sambung balik tido, lagi best, ada aircond sume, siap ada computer n tenet lagi, malam tadi aku balik sambut merdeka dah dekat kol 4 pagi, mana tahan, huhuhu, tido jerk.sekali sekala kan :)

Tepat pukul 1 petang, mataku celik, huhhh, ramai siot nak lepak office, sume tunggu kat luar, aduhai, malas tol ak nak bukak, hati still tak reda panas lagi dengan bebelan ayah aku pagi tadi, geram gila, mane ada orang keje 31 Ogos, zzzzzz..arghhhhhhhh... padan muka, kemaslah umah sensorang, hahah, ak kan budak kepala batu, keje nak gaduh jerk. kol 2 sahabat-sahabatku dah berkumpul lagi kat office, xcukup ngan malam tadi, aku lak baring depan laptop, nak layan movie, hahaha,buku-buku blaja dah macam katil ak dah kat cnie, bersepah-sepah, haish,, malas gila aku nak kemas, aku ngan luqman baring depan laptop n layan movie baru siap download semalam, hehe tajuk movie tue The Collectable, tak sampai setengah jam tgk, mata aku dah terlelap balik, tido lagi! hahaha, sekali dah tido, memang liat lah ak nak bangun,tidooooooooooooooo....

3jam kemudian - 5 petang.

huh, dasyat aku tido arinie, xpenah-penah lah aku tido lame camnie, even aku tido lama mane pun, bebelan ayah aku petang tadi mane leh ak nak lupa, pagi-pagi dah marah aku, sape suh, arinie aku bertekad xnak buka dekat umah, ak nak beli makanan kat bazar n buka kat office, nasiblah, aku tak kira, (merajuk konon) ahahahhaa. aku siap-siap mandi n pakai baju ensem-ensem nak g bazar Simpang Renggam, office nie dah macam rumah aku dah, segala macam benda ada, aku g bazar sensorang n beli lah lauk pauk yang sesuai, aku beli nasi ambang,murtabak,air dan macam-macam lagi, kononnya nak tunjuk lah still marah kat ayah aku, cett..poodahh.. tepat jerk pukul 7 malam, tetiba....... huhh. xsmpai hati lah pulak.. dah lah ayah aku tinggal sensorang, aritue 9 hari tak buka same coz got even kat PWTC. aduhai, nie lah yang kacau plan, dah plan xnak buka sama sume, tetiba hati aku lak xsmpai nak makan sensorang n tinggalkan ayah aku.. kacau.. maka dengan langkah yang berat sesangat, aku balik umah. =.='...

hmmmm, Ayah tengah masak, aku terus g dapur n tolong basuh sayur, ingatkan smpai2 terus buka, sat lagi kene basuh sayur lak,(kalau dah kene marah, ak memang jadik camnie, pemalas nak mati) hehehe. ak pun basuh, ak jeling tgk lauk kat dapur tue, ayah tengah basuh ikan, huhhhh, asam pedas.. nyum nyum, kalau lah asam pedas kepala mayong, nikmatnya,bisik hati aku, ak pas basuh sayur duduk lah tolong ape yang patut, tapi ak xcakap ape pun, haha, ak tau ayah aku tau aku sakit hati, tue lah, carik pasal lagi, tepat pukul 7.15 malam, ak nak cedok nasi, arghhhhhh,
lagi seminit nak buka, lauk sume dah siap jap lagi....... rice cooker lupa nak tekan cooking.. hahahahaha, shitt...
ak tgk ayah aku terkebil-kebil. aku pun ikut lah terkebil-kebil. huhuhu. dah-dah. aku tekan cooking then aku g mandi sume. waktu berbuka, aku makan kurma ngan air jerk. ok lah. ikut sunnah :) Pukul 7.50 malam, baru nasib siap, dalam tempoh nie, ak still x bercakap dengan ayah aku tau, hahaha, punyalah ego kan. huhh. terhidang kat depan aku, 3bijik telur dadar, sayur bayam marah masak air dan terhidang seketul asam pedas kepala mayong, wahhh, my pebret... hehehehe. perut dah macam tin kosong, pe lagi. melantak lah puas-puas! haahhaahahaha. sedap gila kowt makan asam pedas, jap lagi tgh makan-makan nie, layan beb, aku tanye ngan ayah aku, "ayah, nape pedas sangat asam pedas nie? selalu x pedas?" simple gila ayah aku jawab... "Along kan suka pedas-pedas, Ayah masaklah pedas" :( hurmmph..
takyah tangguh-tangguh, mengalir air mata aku. arghhh, seb bek rambut ak panjang, tak nampak lah titisan air mataku.
pagi tadi marah-marah, jap lagi rupanya ayah aku masakkan lauk yang aku suka, aku beruntung sangat dapat ayah macam nie, xd orang leh challenge. terima kasih ayah. -shafiq-

Wednesday, September 1, 2010

Ada Ape Dengan Merdeka?

Assalamualaikum, sedar tak sedar, kita semua di penghujung Ramadhan, perginya Ramadhan bergantinya Syawal, lumrah dunia, tiada yang akan kekal kecuali Sang Pencipta, hari-hari yang dilalui semakin lama semakin indah, semakin jauh perjalanan kita, semakin luas pemandangan :) sedikit kata-kata yang biasa kita dengar dimana sahajakan. How bout ur preparation 4 Hari Raya? hahaha, puasa pun terlingkup, nak cite pasal preparation raya.(bukan aku ea) ahakz..


                                        
Kebetulan, Hari Kemerdekaan Malaysia jatuh pada bulan Ramadhan,so,aku dapat menyambut hari yang penting di bulan Ramadhan+Syawal+SEPTEMBER dengan meriahnya, pelbagai ragam dapat kulihat sepanjang sambutan di ambang kemerdekaan, 31 Ogos 2010.Actually, aku blur, tak tau nak sambut ambang kemerdekaan kat mane,dahulunya,ketika zaman persekolahan dulu, di SMKA Segamat, kami menyambut detik kemerdekaan di Dewan Besar SMKA Segamat, pelbagai acara diaturkan oleh pelajar senior, pentomen,kiraan detik ambang merdeka dan pelbagai lagi acara berunsur patriotisme, meriah sangat-sangat.
Itu ketika zaman persekolah.Ketika aku di zaman kolej lak, kesemua rakan-rakan rapatku menyambut detik kemerdekaan di Danga Bay, indah sangat-sangat percikan bunga api yang dilancarkan di tengah selat johor, kilauan bunga api yang sangat unik,kami dihiburkan dengan Konsert,nyanyian lagu patriotik dan semuanya yang korang leh bayangkan sendiri bila sebut Danga Bay. Actually, even semuanya best-best belaka, tapi pada aku, tahun nie merupakan tahun yang paling bermakna kepada diriku, ahaa, nak tau katne aku sambut merdeka tahun nie? :) jom. ikut cerita kat bawah.

31 Ogos 2010 10.00pm: Berkumpul

"Along,office bukak x? aku nak layan facebook nie" pesanan ringkas sahabatku, Zulqarnain Maidin, huh, 31 Ogos nie Zul, xhabis-habis ko dengan facebook ko, tapi, okeylah, aku pun nak tengok laman sosialku, ON!. ahaa, pas habis ngeteh di warung bawah, aku dan sahabatku Luqman Hakim melangkah menuju Pejabat di bawah seliaan aku, semua nak check facebook, ceh, mentang2 internet dah ada, komputer sume complete, pantang boring, office, office, office :P
kami semua berkumpul di office, kesemuanya ada lebih kurang 10orang termasuk aku sendiri, di luar tingkap, ratusan motosikal kapcai preengg sana preengg sini, bingit, ahh, inilah erti kemerdekaan bagi mereka, dahulunya Melayu mati di medan peperangan, sekarang Melayu mati digelek lori, itulah dia anak-anak muda kita yang tidak faham apa itu merdeka, sayu aku dengar bebelan rakan-rakanku mengenai mat-mat rempit di luar sana, jauh di lubuk hatiku, aku pasti kami semua boleh mengubah semuanya, kaum melayu pasti dihormati, dijulang tinggi,masanya kan tiba insyallah.


31 Ogos 2010 11.00pm:Bergerak

Rakan kami Fazrul a.k.a Giro mendapat invitation bagi menyambut detik kemerdekaan, yeah~ ini yang kami semua nantikan, ahaa, anggapan kami, pasti kami menyambut detik Merdeka dengan konsert or kiraan detik merdeka, dalam paleotak masing-masing semua ingat pasti sesuatu yg happening menanti kami di sana. best gila, excited, semuanya sudah tersedia di bawah, 2 biji kereta, kesemua rakan-rakan kami bersedia menyambut ambang kemerdekaan, Kami semua akan bergerak ke Kampung Parit Ibrahim Majid,aku ape lagi, terus pecut g rumah, pakai baju bendera Malaysia n bawak sekali Jalur Gemilang, :) excited beb nak sambut merdeka. hehehe.MERDEKA!!!!. Kami semua bergerak bersama untuk menuju ke tapak kiraan detik Merdeka.Di dalam kereta, aku dah imaging macam dekat danga bay :P jauh beb melalut. hahahaa

31 Ogos 2010 11.30pm:Tiba Ke Destinasi (Masjid ,Kampung Ibrahim Majid)

urhh,nape semua budak-budak nie cangkung depan masjid ramai-ramai nie? dah macam pendatang asing aku tengok,hahaha,huh, aku terkesima, semua yang aku melalut dalam kereta tue terbang begitu sahaja di tiup bayu malam, kami semua akan menyambut detik kemerdekaan di hadapan masjid besar kampung ini, kira-kira 60 anak muda tercangkung di hadapan masjid, barisan veteran duduk di bahagian tepi, lebih 40biji motosikal tersusun di bahagaian kiri pintu masuk, ape ini semua, :P tak kisahlah, aku nak sambut gak Merdeka, hmmm, tanpa kusedari, detik Merdeka ini akan menjadi detik paling manis dalam hidupku, :) Zul ngan Amru dan geleng kepala, si Zul berkali-kali mengatakan bapanya iaitu Cikgu Maidin dah call suh dia balik, hahaha, ceh, tadi bukan main semangat, sat lagi tgk macam nie, nak balik, aku tahan dia, kita sambut Merdeka!!!. Pengacara majlis mengumumkan kiraaan detik Merdeka akan bermula, kami semua bangun n countdown, tepat jam 12.00 malam, laungan Merdeka bergema di hadapan Masjid ini, tiba-tiba, hatiku sayu, mengapa mat-mat motor yang ada di hadapan office aku sebentar tadi tiada disini? Mengapa perlu diadakan konsert2 besar di Danga Bay yang memakan kos berjuta-juta tidak ditukar seperti ini? Mengapa bulan Ramadhan yang amat mulia ini dicemari dengan semua yang melalaikan? Sedangkan anak-anak kampung yang jauh daripada hiruk pikuk bandar ini sanggup berkumpul, Golongan veteran yang sudah berdekad-dekad menyambut kemerdekaan ini sanggup berkumpul di hadapan Masjid dan melaungkan kemerdekaan,acara dimulakan dengan ucapan yang amat ringkas dan padat oleh Ketua Pemuda Kampung,Wakil Majlis Belia dan tetamu jemputan iaitu Ketua Misi Pengaman Malaysia yang kemudianya disertai dengan Majlis Qiamulail dan bacaan Yasin disudahi dengan acara yangpaling bermakna, sebuah lori disewa yang mana di belakangnya dipenuhi dengan Ahli Pasukan Kompang Kampung akan berjalan dan mengalunkan selawat disertai dengan pukulan kompang berarak pada pukul 2.30 bagi mengejutkan penduduk kampung untuk bersahur, aktiviti yang sangat simple tetapi amat bermakna, keikhlasan dan kesungguhan daripada air muka semua peserta yang terlibat, membuat hatiku sayu, inilah merdeka rakan-rakan, sesuatu yang amat ringkas tapi mampu membuat kita semua terkesima, biarlah orang mengatakan aku nie kekampungan or ape pun, pada aku, inilah yang kucari selama ini, sesuatu yang amat mudah tapi akan dikenang selama-lamanya, salam merdeka daripadaku. -shafiq-


untuk lebih terperinci  : http://myluvirwanshidah.blogspot.com/2010/09/sambutan-kemerdekaan-ke-53.html