Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Sunday, December 26, 2010

123

Hello sayang, testing 1,2,3 :)


i have a dream...
if i let u go..
the courage to show..
nanananaananananananananananananananaanana..

nak makanan pedas... sesape leh masak x??





=) i gonna be a very-very nice lecturer ever!

be4 dat,, i will be a good teacher for my students..

jaga murid2...



aku tak tau nak tulis ape lagi.



ahahaha

Saturday, December 25, 2010

Agak-Agaklahh


I know just who I be, I know just what I need,never needed your sympathy, I just wanna live my life,bcoz......... life is so beautiful in my eyes,I love the birds and bees all in the summer breeze or chillin' at the beach,in fact... I love to enjoy my life,leave my stress and troubles behind and I'm gonna live the way I live,enjoy my life, live positive and help someone who ask,It's time well spend cause that's the way that I am. chill out.. Dun judge me by this fucking blogroll...

Monday, December 20, 2010

Kasihmu Ibu..

Assalamualaikum,malam nie hatiku diselebungi sepi, aku baru sahaja selesai membancuh cappucino untuk santapan sebelumku meneruskan penulisan nie, entah mengapa, kadang-kadang aku merindui kasih sayang seorang ibu, malam yang dilalui  tanpa seorang ibu, sukar, sedar tak sedar, dah dekat nak masuk 6tahun aku hidup tanpa seorang ibu.Hati ini seperti digelitek pabila terkenang kisah-kisah lucu bersama ibu tercinta..


Situasi 1
Lokasi, Kampung Mahkota Rengit..
Tujuan: Membeli basikal
Masa: Tahun 1999..

Pada tahun ini, kanak-kanak seusia denganku saban hari mengayuh basikal, ketika ini aku berada di Tahun 5 persekolah sekolah rendah, di pendekkan cerita, kami sekeluarga menaiki kereta yang dipandu ayah dan bergerak menuju ke Rengit, sebuah kawasan di pinggir pantai Pontian yang terkenal dengan barangan terpakai(sep duit beb beli kat cnie) kebetulan, ketika ini umat islam sedang bersama menjalani ibadah puasa.
Sesampainya di sana, keadaan panas terik, maklumlah, dahlah kawasan perkampungan ini di pinggir pantai, dengan suasana terik matahari lagi, huhh, berpeluh!. Kami sekeluarga bergerak dari satu kedai ke satu kedai untuk mencari basikal, kereta Wira Putih ayah ketika ini menerobos liku demi liku diselaputi debu merah di sepanjang perkampungan Asli ini.Banyak juga pilihan basikal yg ada. Ibu merupakan antara insan yang paling rajin, naluri wanita, pantang shopping :P. Dengan keadaan yg panas terik,aku merasa seperti tidak mampu lagi untuk meneruskan ibadah puasa, nak cari kepala paip. AIRRR.... hahahaa,

Ketika berada di hujung perkampungan ini, ibu telah memilih sebuah basikal Mountain Bike berwarna biru, ada 6 gear belakang, aku ingat lagi basikal pertama yang dimiliki aku, agak cantik juga basikalnya. Sesuai lah dengan lelaki macho seperti aku untuk menunggang :P ayah memasukkan basikal kecil ku ke bahagian bonet belakang manakala ibu membayar harga basikal ini, aku dan adik-adik ku menunggu dengan perasaan girang di dalam kereta, maklumlah dapat basikal baru, hahahahaaha.. Selesai sahaja ibu membayar, dengan keadaan tergesa-gesa, ibu menaiki kereta, hahhh!! jeng jeng jeng..!!

"Ibu, nah air bu, mesti ibu haus kan!!" ujar adik bongsuku Shamil, ketika ini dia berusia lingkungan 4 tahun, hahahahaha, dengan rakusnya, ibu ambil botol air yang memang tersedia di bahagian belakang handbrake n....


Glup Glup Glup Glup!!
Fuh!! sedapnyaaa

Glup Glup Glup Glup!!
Fuh!! nikmatnya

"Ha!!, awak tak puasa ke!! malu anak-anak tengok!" jerkah ayah kepada ibu!, ibu hanya mampu terkesima!!


terkebil-kebil

pejam celik,pejam celik

toleh kanan-toleh kiri.


Kemudian!!

Hilai ketawa memenuhi ruang kereta!!

"ibu tak puasa, ibu tak puasa!!"

hahahaaha, ibu actually lupa kita semua berada di bulan ramadhan, masyukk jerk adik aku hulur air..
aku yang terkebil-kebil tengok.. !!! Hilang haus dapat basikal baru...



i miss u so much mum. :(
Rest In Peace...

by.. Along..

Sunday, December 19, 2010

Kau Satu-Satunya

Ukays

Kau Satu Satunya

Oh... siapalah diri aku ini
Tanpamu.. dunia ku pasti tak berseri
Dan hidup tak menjadi

Kau bagiku... satu-satunya
Padamulah ku meminta, ke bermanja
Ku rindui, ku kasihi
Di hatiku kau abadi

Dengan sinaran kasihmu
Kian terancang dihupku
Tiada lagi keraguan
Kau bagiku kekuatan
Mana jua kau berada
Ditemani cahaya cinta

Sejak dirimu ku dekati
Diri ku ini ku kenali
Hanya engkaulah sesungguhnya
Tiada dua

Di cermin kaca ku memandang
Diri ku serba kekurangan
Namun bagimu bukan itu jadi ukuran
Melengkapi hidup kita
Bukan harta, bukan nama, bukan rupa


Kau... bagi diriku satu-satunya
Ku meminta, ke bermanja
Ku rindui, ku kasihi
Di hatiku kau abadi...

Thursday, December 16, 2010

Menyelusuri Sejarah Bangsa Melayu

Assalamualaikum, alhamdulillah, selesai sudah minggu peperiksaan yang amat menyeksakan jiwa raga aku, tinggal tunggu result jerk.. :) wah!! serious shit, aku rindu nak menulis dalam blog aku yang penuh dengan informasi berguna nie :P huahuaa, nway, arinie, erm,, teringin nak tulis bout Bangsa Melayu lak lah. ahaaa, Jom, layan, aku nak bercerita dari mana asalnya Ketamadunan Melayu nie, memandangkan kita semua nie rata-rata ramai yang berbangsa Melayu, so, jom hayati!

     Melayu, sebenarnya, dari mane yerk kita nie berasal, kalau eropah kebanyakannya daripada Tamadun Rom, China dan India masing-masing ada tamadun n sisa peninggalan mereka meliputi senibina,budaya n aktiviti kemasyarakatan yang pernah dijumpai, contoh as Taj Mahal di India, Pyramid di Gaza, Tembok Besar Cina n Forbidden Kingdom kat China, Collosium dkt Greece, tapi Melayu? apa peninggalaan yang boleh menjadi kayu pengukur kehebatan tamadun kita nie?? Candi? hahaha, plz. :) Okey, arinie, aku nak bukak mentaliti kita semua tentang keagungan tamadun kita pada suatu ketika dahulu, hasil daripada kajian aku yang merangkumi pelbagai bahan bacaan, nie conclusion yang aku boleh buat. Di mana asalnya tamadun Melayu kita nie, dari mana asal Bahasa Melayu kita nie, Apa keagungan Tamadun Melayu yang tiada tolok bandingnya. Ambil semuanya sebagai pembakar semangat kita semua dan buktikan Melayu bukan terus me.....layu..

    2500sebelum masihi dahulu, wujud satu kaum yang dikenali sebagai kaum Proto yang tinggal di bahagian Yunan,kawasan Selatan China,kaum ini merupakan kaum premitif yang tinggal di kawasan yang jauh di pendalaman hutan n kawasan yang bergunung ganang dan dikatakan mereka telah berhijrah masuk ke Kepulauan Melayu( jauh tue China n Asia Tenggara masa zaman nie kan,yelah, dulu mana ada kapal terbang!), garis masa kewujudan tamadun nie selari dengan kemunculan Tamadun Yunani, Selepas itu, ketika 1500sebelum masihi, muncul lagi satu kaum, kaum nie dinamakan as Deutro dan mereka menduduki kawasan di pinggir pantai, daripada sudut pandangan aku, kaum nie dah pandai dah, coz duduk dekat ngan sumber air n for sure mereka dah menjalankan aktiviti pertanian di kawasan tempat tinggal mereka...Aku akan huraikan ape itu Melayu Deutro n Melayu Proto. :)
Panjang nie.. kita wat step by step lah...

korang mesti tak percaya dengan kaitan fakta yang aku dah jumpa n teori-teori daripada idea aku sendiri, dasyat tau tak! dalam Al-Quran ada sebut bahawa ada sebuah kerajaan yang akan membantu Imam Mahadi n Nabi Isa ketika nak menghapuskan Dajjal, kemungkinan, kerajaan ini adalah kerajaan Melayu!! Kita semua nie merupakan hasil daripada satu tamadun yang agung, yang bijak dalam ilmu pelayaran, yang memberi nama "Himalaya", yang merupakan susur galur keluarga Nabi Nuh, kaum yang berasal daripada perut isteri ke tiga Nabi Ibrahim iaitu Kanaah, dan paling penting sekali sehingga masa kini masih belum pernah terbongkar ialah kaum Melayu lah merupakan masyarakat Shanggala, masyarakat yang menduduki pergunungan Tibet yang tidak pernah terbongkar dan diketahui umum sehingga masa kini.. Nantikan...


  

Sunday, December 12, 2010

Final Day for Final Push





Tomorrow will be the 2nd last day for my examination, after dat, i'll erase all about my oldest memory n started a new life. Hope everything will be fine.. January until May 2011 will bring a sunshine to me. Final Push for the Final Day. Pray 4 my Happiness dude..

Saturday, December 11, 2010

This Is What We Call Love

The Rock feet Ahmad Dhani
MUNAJAT CINTA

malam ini ku sendiri
tak ada yang menemani
seperti malam-malam
yang sudah-sudah
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
hati ini selalu sepi
tak ada yang menghiasi
seperti cinta ini
yang selalu pupus

tuhan kirimkanlah aku
kekasih yang baik hati
yang mencintai aku
apa adanya
mawar ini semakin layu
tak ada yang memiliki
seperti aku ini
semakin pupus

Friday, December 10, 2010

Contest Mata Menawan

Wah, senanya kan, mata aku memang menggoda. hahahaa, ada sorang dak itam nie kan.. nie blog dia, tekan www.fazye-sweetsour.blogspot.com tetiba terkeluar lak pic mata yang konon-konon menawan dalm blog nie, lahh,, rupanya dia masuk contest(asal ayat aku cam kelam kabut nie). argh,, ok2. serius..

Assalamualaikum, Cik Farah, dis is 1st time i check ur blog.. So, sebagai tanda menyupport sahabat-sahabat blog yg ada kat Malaysia nie, saya pun teringin nak join Contest nie, hehehe, xkesahlah menang ke kalah ke, yg penting dapat memeriahkan lagi penyertaan dari Cik Farah kita nie hah!!. Pas godek punya godek, saya memilih pic nie untuk dipertaruhkan! ahahaha, jom, check it out!

Contest ni mudah jer .. as easy as 1 .. 2 ... 3 ...
  • pilih gambar kalian dengan pose mata yang paling menawan korang rasa [boleh edit la sikit-sikit]
  • kalian buat entri pasal contest ni dengan tittle : Contest Mata Paling Menawan
  • buat satu perenggan : kenapa anda rasa mata anda menawan ?
  • letakkan banner[gambarsayaygtakmenawan tu] kat side bar & masukkan link n3 ini
  • selepas tu ... letakkan link entri yang anda dah buat dekat entri farah ni 
senang kan ? nama pun contest pertama laman blog farah ne ... 
syarat-syarat penyertaan ialah :
  • anda WAJIB menjadi follower LAMAN CONTENG MISS LELAYANG
  • terbuka kepada blogger perempuan dan blogger lelaki
  • tarikh tutup : 10 Disember 2010 [sebelum pukul 12.00 malam] hehe 
  • 2 pemenang akan diambil bagi setiap kategori :d

so. satu perenggan ea mengapa mata saya menawan? hehehe, lame x nulis karangan nie. 

sungguh menawan
          Okey, jangan gelak!, senanya, aku rasalah, kalau aku masuk Pertandingan Rambut Menawan, Ok lah kowt, tapi kan, dalam pic kat atas nie, korang xperasan ke, mata aku nampak jelas cokelat, smbil tue ada titisan air yg tengah turun tue, tak rasa anggun ke mata aku time nie, nampak kan kekacakan mata aku tue, tak tau lah kalau korang nie rabun keling, hahahaha. :P nway, best of luck 4 all participant,(aku tau dengan wujudnya post nie, ramai yang rasa tercabar) hahahaha.. bye bye!!

Jom Settle Seksaan Nie..(malas tol aku)

What is your favorite game?urm, strategy kowt. company of heroes,dota anything strategy game
Favorite color: sure red n black... sume baju aku banyak warna nie :)
Least favorite color:kuning n pink. wtf mennnn..hahaha
Do you like to drive fast?of coz.! ak penah bawak toyota s.e ex bos aku aku kat highway 200km/h
Do you like thunderstorms? thunderstorm tue cam storm rider ke? minat2.haha
Do you eat the stems of broccoli? aku mane pandai stim2 nie..
What was your first car? kereta kecil warna merah
If you could have any job, what would it be? i wanna be Angkasawan n tinggal kat sane,aman jerk.
Do you type with your fingers on the right keys? siap kaki lagi ada nie hahh
What's under your bed?empty, ada debu2 cinta sket kowt.
What are your favorite sports to watch? football n buletin utama.
Single biggest intense pain?  bila esok nak exam!
The best places you have ever been? mane ea, sume tempat same jerk.. best time nek rolle coster. yuhuuu!! best gilaaa
Hamburgers or hot dogs? mee goreng mamak ngan milo panas, pehhh...
What is your occupation? teka r, ko kan komputer, tue pown tak tau..
What was the last thing you ate? sate daging satu cucuk jerk. :P silap2 mee goreng.
Do you wish on stars?aku kan superstar, rileks lah
If you were a crayon, what color would you be? cuba lah bagi colour air ke,hair colour, crayon,uhh.
Last incoming call on your cell phone?misscall num office mane tah...
Last outgoing call on your cell phone? 122, check balance?
What's your favorite restaurant?banyak, tapi aku more prefer kedai yg ada karaoke lah, lagipun suara anugerah tuhan nie xkan nak simpan lak
Favorite food? masakan yg aku wat sendirik, sume lazat-lazat dan enak belaka gitue..
Britney Spears is a skank--agree or disagree? agreement ape nie?
What type of music do you dislike most? depend ngan mood, normally soft rock music n mostly country genre, feel berammbu rambaa

oi, ak dah boring dah nie...
What was the last thing you bought? t-shirt kat bundle depan sane tue
Do you take illegal drugs? xpenah air daun kethum penah r, sumpah xnak lagi.hahaha
Does someone have a crush on you? no comment
Do you really know all the words to the national anthem? of coz, Negaraku!!!
Favorite drink? fruit juice =)
Favorite alcoholic drink?nescafe tarik
Do you believe in love at first sight? never ever.
Where were you for Valentine's Day?xbaik, nie time sambutan kematian paderi, xbleh xbleh, haram.(aku suci okie)..
What's your favorite animal? sume animal sayang aku
What do you think about most?tgk line no 4 kat atas.
Do you like to play in the rain? aw.. sejuk... xselesa lahh. hahaha..
Are you a risk taker?life is about risk dude, if u dare, u take it. 
Have you ever been to jail? never ever!!
How many states have you lived in?Johor and Kuala Lumpur
Do you wear contacts or glasses? mata aku nie sihat walafiat, tgk org leh tembus.
Hugs or kisses? terajang
Living arrangements? ak dah penat
Who is your best friend(s)? korang semua!!
What do you sleep in? hahahaha, mane leh gtau, adik aku jerk tau.ngengenge.
Biggest pet peeve? emmmmm...
I have low tolerance for people who... some one in capitalist system, fuck u!!
Do you sleep with the TV on? not yet!
Do you have a TV in your bedroom? xd pown. xmampu
Are you good at keeping secrets? locked heart
How do you spell relief?please, ingat aku medic ke...
Parents still together? my mum was pass away dude(al-fatihah)
Can you handle the truth? Yess of course...i prefer truth rather than lies.. =)
Current car? xd car, ada tenggiling ngan kaki nie hahh
Are you in love? yes with my life... =D
Hair color? pure black !! ensem gitue
What are you afraid of?emmmm, kucing lawannya??
Last time you cried? hahahaha, aku xpenah lah nangis, come on lahhh..
Friend you've had the longest? woaaah.....a lot wei =S
Best friends? there's already one Q like this up here...
Favorite car? A car is just a car.... i'm happy enough that i have a car...
Number of keys on your keyring? four.....!
Favorite day of the week? Friday of course...
Favorite shampoo? sunsilk pink. huahuahuahau. betul, wangi tau.
Day or night? better night kot
Best advice you've ever received? never giveup, never surrender
Favorite type of music? country..
Your biggest weakness? cant accept my foul. ahaaa, :P
Biggest fear? losing my loved ones of course....
Are you close to your parents? of course =D
Do you swear? used too like A LOT!...but now no more... =)
Favorite song at the moment? Aretha Franklin - Respect
Read books?  ada buku ecilepse tebal alam tue atas meja
Vegetable you love/hate? I love veges....any veges, i would love it =)
Worst habits? spending too much time on the net...dammm

*In a boyfriend/girlfriend*
Personality? errr....hmmm...i dunno, fun? smart? not clingy(sorry i really can't stand it)...understanding? that's all i guesss..... i'm not perfect, so i dont expect one to be perfect.. =)
Style of clothing? anything as long as it's not slutty and la-la... haha
Do they have to be popular? nopee....
Kiss on the first date? well...that's for God to decide =)
Sex on the first date? ha! nooo! 





yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. ak berjaya siapkan!!

Thursday, December 9, 2010

Special Entry

Tuesday, December 7, 2010

Asam Pedas oo Asam Pedas!

Haihh, dah keling tue keling gak! hahahaha, okey murid-murid! hari nie kita akan belajar wat asam pedas, asam pedas aku buat nie, xsama dengan ape yang korang penah buat, wat kengkawan yang selalu datang rumah aku, sure kenal dengan masakan asam pedas from my family, today, aku akan bongkarkan rahsia asam pedas nie. jom kita follow step by step by stepppp ahead go go go go go..!!

1stly! cam biasa, semua pekerjaan dimulakan dengan bismillah(patutlah xjadik org sane tue, xbaca bismillah!!)
ok! bahan-bahannya!


-bawang merah kecil 10biji!!
-bawang putih kecil 4ulas kecil
-halia 2 jari
-kunyit dalam 2 ketul kecik
-lada merah kering 2 genggam besar n rebuskan bagi kembang okie!!
-asam jawa
-sawi masin
-ikan lah pe lagi! tue pun tak tau. haishhh.


then korang masukkan bawang merah,bawang putih,halia,kunyit n lada merah, kalau ada belacan, taruk sekali ke dalam blend, same cam gambar kat bawah nie. tgk2



Hahh, macam tue nanti jadiknye, xjelas?? zzzz. ok, kita tgk dari pandangan atas pulak okie!!!


hahh!! tue hah, semua dah terapung-apung! hahahaha, pastue korang blend sampai hancur tau! bagi lumat habis! sambil tue, leh lah siang ikan n panaskan minyak kat kuali. minyak xpayah banyak sangat, agak-agak jerk, bagi barang dalam tue tumis habis, post nie, ak masak ikan mayong asam pedas, fuhh, meletup beb!
meh tgk ikan nye! gila berlemak manis!

                                                          comel jerk tangan aku time nie



hahhh, pas dah siap siang sume, buang paru-paru, jantung,usus n testis ikan nie, masuk 2nd step, nak ilangkan bau, dalam konteks nie, ada 3 benda yang leh wat ilangkan bau, asam jawa,tepung n limau, so aku rendamkan ikan nie dengan tepung n gaulkan supaya bau hanyir ilang. tgk kat bawah nie!

Bergaya ikan nie berenang, ada sekor idop lagi!

  
Ak dah bunuh yang idop tadi, padan muka dia!hahaha  

Hahh, pastikan minyak dalam kuali dah betul2 panas tau coz skang kita nak tumis bahan yang dah di blend tadi! tumis sampai naik bau! sampai mengelegak! tue petuanya! jangan campur garam or ajinamoto time nie, tumis bahan-bahan yg dah blend tadi bagi garing n mengelegak!!! ingat nie!!

time dah masuk dalam kuali! hehehe
Sebelum aku gorengkan!

pastue biarkan jerk, sambil tue godak-godak lah sket, godak dengan penuh gaya tau! jangan godak bodo-bodo jerk. kalau x nanti bau tak naik. hehehehe, contoh terdekat? nak ke? ok, ak bagi!!

Serius ensem gila! hahaha

ok2, dah cukup dah, jangan tengok lame-lame, perjalanan kita masih jauh lagi nie! selepas jerk dah mengelegak yg kita tumis tue! time nie lah gunanya asam jawa as kuah untuk asam pedas nie, ambil segenggam asam jawa n rendam dalam air after dat kacau-kacau bagi kuar air asam nye, nie lah kuah untuk asam pedas kita nie! wat camnie okie!
kita perah bagi kuar air dia!

tuangkan dalm periuk

hah, pastue tutup kuali, bagi sampai mendidih! biarkan air asam nie mendidih, aku wat 3x coz nak kuah yg banyak n pekat, maksudnya 3 x aku bilas asam jawa nie untuk dapatkan air dia, biarkan asam jawa nie dalam kuali, bagi mendidih. biarkan jerk, smbil tue leh lah masak nasi ke kacau kuah dalam periuk nie ke n rasa-rasa sket. normally, time nie korang dah leh rasa kelikatan kuah asam pedas nie, rasa mesti balance, pedas+asam. biar dua-dua rasa nie rasa cam sebati.. after dat, tuangkan ikan yang dah siap korang rendam tadi, xyah basuh, biarkan dilumuri tepung n asam, baru ilang hanyir okie!!

sorry, mata aku memang mengoda sket, jgn tgk lame2. bahaya. 
hahh, biarkan ikan dalam kuah tue empuk, mybe around 15minit, 10 minit terakhir tue, korang leh lah letak bahan-bahan hiasan cam daun kesum ke sawi masin ke n paling penting, garam n ajinamoto, serius shit, aku tak pandai nak sukat-sukat, dalam kes nie ak amek 2cubit besar garam n secubit kecil ajinamoto, taburkan dalam nie, pastue aku rasa cam tak naik lagi rasa, aku masukkan sket gula, jgn banyak2 nanti ke Kelantan kang ko! hahahaha, nie sawi masin, bagi sesape yg tak kenal, meh ak tnjuk!

cam umang-umang, geli lak aku, hahaha

hahh, lastly, biarkan selama 5minit, bagi sawi nie menyerap segala masin-masin, masam-masam, n manis manis dalam lauk asam pedas nie! jgn kacau dalam 5 minit nie tau!. dah siap dah, akhirnya korang berjaya ambil resepi rahsia "asam pedas muar" yang diwarisi oleh keluarga aku, tahniah tahniah! nie ada lauk-lauk sampingan lain yang jadi hidangan aku arinie. hehehe. check it out dude!!

nie kupang!!!

nie epi! hehehehe, dia ak paksa masak nasi tau biras!

finally! settle pown resepi aku, penat lah aku buat, huhuhu, ada yg kurang paham? meh tanye meh!

It seems ridiculous to me...

Okie, nie entry kedua pas entry bawah nie berkenaan maal hijrah, now tukar mood ke genre serius pulak, lame tak tulis serius-serius dalam blog nie. huhuhu, Today, aku akan berbicara tentang cara pemakaian, adakah cara pemakaian melambangkan peribadi seseorang ataupun pemakaian hanya merupakan penyamaran di dalam kehidupan seharian.

1stly, xyah tengok jauh-jauh, aku mengambil diri aku sendiri as example, pemakaian? baju? seluar? wtf.... sumpah, aku bukan jenis yang ambil kisah pon baju or suar ape yang aku pakai asalkan selesa dengan aktiviti yang aku lakukan, pasal branded? fabrik jenis ape? cutting jeans ape? langsung tak pernah aku ambil pusing, lantaklah orang nak cakap ape pown. yang penting aku selesa, cara pemakaian aku mengalami evolusi dari peringkat 13-22 skang nie, macam-macam dah aku pakai(jgn pk lain okie). dalam lingkungan umur 13-15 tahun, fesyen pemakaian aku mula mengalami evolusi, ketika nie, band-band macam genre skinhead n peace punk dah mcam menjadi pertembungan budaya di antara adat ketimuran n adat kebaratan, y? dengan wujudnya band-band punk n skinhead n seangkatan denganya, maka muncullah fesyen "hippies" melayu. aku antara salah seorang yang turut terjebak time nie, ketika aku berada di menengah rendah, aku dianugerah biasiswa kkq. haahhaa, ape tue kkq?(cam segan lak ak nak gtau) kkq = kelas kemahiran al-quran. dalam satu batch sekolah, juz ada 20 org terpilih coz memiliki suara yang merdu bak buluh perindu n pandai membaca al-quran dengan hukum tajwid n rawi yang betul.(cam ada unsur-unsur riak terpendam nie) kelas yang dianjurkan pihak sekolah nie untuk melatih seseorang pelajar tue menjadi seorang qari-qariah yang berjaya namun aku salah guna!!! hahaahaha. dengan berbekalkan wang yang dianugerahkan tue, aku mula lah beli baju t-shirt kotak-kotak fit, suar JIN sendat bawah n paling kelako sekali kalau aku ingat balik,aku beli braces. wth!!! hahahahaa, fesyen pada tahun nie camtue r, pakai baju kotak-kotak fit or t-shirt kolat fred perry, suar JIN ketat cam spender n kasut but or adidas. fesyen 1st yang ada dalam hidup aku! cam ape jerk, xd gambo lak time nie,kalau ada pown ak xnak upload, jadik bahan gelak korang nanti. ohohohoho.

2nd antara umur aku 16-19 tahun. ketika nie, zaman-zaman fenomena budaya barat nie dah habis dah, aku pown kuar dari asrama coz nak blaja dekat ngan umah. Ketika nie, aku dah bergaul dengan pelajar-pelajar sekolah harian biasa,(gila culture shock started sekolah biasa nie), Time nie lah aku tau ape gunanya rambut dekat kepala, ape guna deodarant sapu kat ketiak, ape guna minyak wangi nak usha awek, hahaaha, bermula lah era pakai smart-smart n bergaya time nie, rambut time nie, huhhh, xsah kalau x sapu minyak, agak duit xd beli lah minyak rambut tancho keling kecik tue, baru singgit lebih, zaman nie, aku dah tinggalkan segala perkara kurafat kat atas tadi, skang ak pakai baju yang ada tulisan-tulisan or design menarik n suar jean pun dah xd ketat mane, juz sedap-sedap pakai dengan beg selempang hijau askar n kenkadang bawak sweater, huhhh, kira smart gak lah time nie, sedap sket mata memandang.(camne tak ramai awek yang sangkut time nie) ok. tipu, xd awek pown !! :P


Fasa terakhir ialah aku sekaran nie, berkat pengalaman-pengalaman lampau yang melampau, Alhamdulillah skang nie aku dah kembali ke fesyen di pangkal jalan, actually, aku suka gaya yang selesa dengan badan aku, xrimas n paling penting tak panas, time habis sekolah nie lah aku tau, rupanya suar jeans tue ada banyak jenis, baju kemeja tue ada banyak patern n most importan aku tau protokol-protokol dalam pemakaian formal. Kebiasaanya, aku skang suka pemakaian casual, cukuplah jean n tshirt, lagipun, aku nie bukan fashinastikwatanstiklakatansik.. xperlu pun melabur duit beribu-ribu untuk benda nie, membazir jerk, cukuplah sekadar beli apa yang perlu, agak nak brand-brand, bundle berlambak-lambak, nak baju cantik sket, kalau ada duit lebih sket, singgahlah kat butik-butik mall tue, carik baju 3 rm 50 tue, kira baju paling cantik lah tue!
Biarlah ape pown yang penting aku bahagia dengan cara pemakaian aku, nanti kang free-free aku upload pic full transformasi pemakaian aku yerk!! tue cerita aku, cerita korang pulak?? hehehe

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum w.b.t,

Wah!! penuh dengan debu dah blog aku nie, haish, lame sangat rasanya tak jengah kat blog nie, maklumlah aku skang nie di dalam minggu peperiksaan, takde banyak masa nak dibuang untuk menulis, nway, update terbaru dari aku ea? nak tau ke? ahahahaa, alhamdulillah, dah lepas 3subjek penting, skang nie tinggal lagi 2 subjerk jerk lagi, dah tak lame lagi dah exam aku, urmh, sedar xsedar, skang dah masuk tahun baru dalam kalendar hijriah,
camne dgn azam baru tahun nie? apa target for dis year? bulan muharram,bulan yang penuh peristiwa bersejarah bagi umat islam.Entry aku kali nie, nak bercerita sket antara peristiwa-peristiwa yang banyak berlaku ketika bulan muharam nie. jom.. layan!!!



PERISTIWA KETIKA BULAN MUHARAM


  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.


Hah, nie antara peristiwa yang berlaku, selain daripada itu,pada 10 muharam, tarikh nie dipanggil golongan muslim sebagai hari assyura sebabnya, banyak peristiwa yang berkenaan Islam berlaku pada tarikh nie. Masyarakat melayu kat tempat aku nie, diorang akan masak beramai-ramai bubur assyura pada tarikh nie, masak ramai-ramai then kongsi satu taman. sedap tue, ada daging n ayam. hehehe :p. sesetengah orang panggil bubur lambuk(menjilat bibir beb kalau makan bubur nie!!)

16 Muharam...

entah, ada ape ek kat tarikh nie?? plz jgn bangga okieee...~

Monday, November 29, 2010

yahuu,Aku kembali

Salam semua, hehehe, sedar tak sedar, kemahiran mengarang esei aku kembali ke tampuk lame. Tak caye? nantikan,tunggu aku habis exam nanti. hahaha, kalah hamka pasnie tau tak :P

Saturday, November 27, 2010

Coretan Hati

Assalamualaikum, okey, entry kali nie, entry serius, nak layan, baca dari mula sampai habis erkh :)

Kadang-kadang, time aku duduk sendirian,rasa sunyi datang menikam kalbu, entahlah mengapa,semakin lama, umur aku semakin meningkat naik, hari yang lepas, aku still teringat-ingat ketika aku darjah satu, main tolak-tolak dengan kawan aku, acah galah,baling selipar,beli tikam sama-sama, sedar-sedar sekarang, umur aku dah masuk 22,lagi 2-3 bulan masuk 23, aku dah dewasa, pelbagai jenis orang aku dah jumpa, pelbagai jenis kerja aku dah kerja,pelbagai jenis kawan aku dah berkawan,

entahlah, kita as manusia takkan pernah puas dengan kita ada, cuba renungkan.


-berapa ramai kawan yang ada di sekeliling kita?
-berapa ramai yang mencemburui apa yang kita ada?
-sampai mane tahap ability diri kita?
-apa yang kita dah sumbangkan kepada negara,keluarga n agama kia?


dalam usia aku sekarang nie,

-masyarakat Sparta dah jadik pegawai perang
-Sultan Muhammad Al-Fateh dah menakluk Asia Barat
-Hassan Al-Banna dah menuntut dengan ratusan guru
-Laksamana I-Ching dah mengelilingi dunia

apa yang aku dah buat dalam lingkungan usia ini? nothing, teruknya rasa kalau nak comparekan dengan apa yang aku ada sekarang. haish, kalau nak kawin?

-mampukah aku jadik ketua keluarga yang akan membimbing sebuah
institusi yang bahagia?
-bagi kehidupan keluarga aku lebih bermakna?
-menjadi contoh tauladan seperti Luqman Al-Hakim kepada anak-anakku?
-membimbing dan mencorakkan anak-anak dengan warna-warni agama Islam

isteri aku? apa yang aku harapkan tak besar mana pun..

-dapat memahami diri aku yang amat-amat fleksibel
-memberi kepercayaan yang tak berbelah bagi kepada aku.
-sentiasa ada dengan aku even aku dah dihujung nyawa
-melahirkan anak-anak yang berguna untuk nusa bangsa.

Aku xmengharapkan ape, cukuplah, aku dah terlalu puas enjoy,masa sentiasa berjalan,
aku nak kejar balik apa yang aku dah tertinggal selama nie, aku nak berumah tangga,
aku nak hidup aku diredhai tuhan, come on man, smpai bila nak tgk org berjaya kita still kat tampuk lama, Allah dah bukakan pintu rezeki kita, cumanya, pandai atau tak pandai mencari keredhaan, rajin atau malas menghadapi dunia seharian,setiap manusia pasti ada kelebihan masing-masing, semoga hidupku mendapat rahmat daripadanya. Wallahualam

Friday, November 26, 2010

Curik kat blog mama mun

curi tag mama mun india jap hahaha






Name : Vishnugupta aka Chanung ;P


Brother(s) :pebarang abang, aku kan abang

Eye colour : bangun tido kaler coklat, t.ari jadik itam gelap


Shoe size : siza 8-9-10, tgk beli kat kedai mane lah. huhu.


Hair : hitam keperang-perangan


Piercings : 5


Height : 172 ntah bila tah nak tinggi lagi


What are you wearing right now : emmm

Where do you live : center of the earth

Favourite number : 13


Favourite drink : dulu teh tarik pastu tukar milo lak, nanti sakit jantung


Favourite month : monthly income


Favourite breakfast : roti kosong banjir kedai latip




-Have you ever-
Broken a bone : kesian sape yg pernah
Been in a police car : polis pun pikir 2-3 kali nak suh ak masuk
Fallen for a friend : never ever.
Fallen for a guy/girl in a short period of time : susahlerr
Swam in the ocean : wow, my pebret!
Fallen asleep in school : cam budak2 jerk g skolah
Broken someone's heart : yurp
Cried when someone died : takde pown
Sat by the phone all night waiting for someone to call : hp jarang pegang skang
Saved e-mails : ada lah satu dua, tiga tak tau g mane
Been cheated on : penah lah jugak, biarlah, pahala..


-What-
Your room look like : berhantu, baring terus leh tido
What is right beside you : kipas ngan charger laptop nie hah
What is the last thing you ate : nasi+kari kepala lembu.
Chicken pox : sekali masa darjah 5 dulu
Sore throat : dulu2 je.skang xde :D
Stitches : x
Broken nose : idong saya kekal mancung okiee
-Do You-
Believe in love at first sight : nope.
Like picnics? : ahaa.suka gila kot
-Who-
Who did you last yell at? : enal
Who was the last person you danced with? : hahaha,sape ek ajak nari dalam
office dia smbil tgk utube tue :P.
Who last made you smile? : soklan nie lah wat aku senyum sendiri.zzz
-Final Questions-
What are you listening to right now? : lagu blog mama mun
What did you do today? :wow, i got a big exam lolx
Are you the oldest? : yurp
Indoors or outdoors? : more prefer semi door
-Today did you-
Talk to someone you like? : ada kot..
Kiss anyone? : ape kiss2 nih.haip!
Sing? : of coz..pagi2 buta dalam bilik air aku nyanyi2.lagu senario.
Talk to an ex? : enggak dong~
Miss someone ? : yurp, sure
Eat? : mestilahh..glycogen aku xpernah digunakan muahaha
-Last person who-
You talked to on the phone? : ntah, lame xcakap kat tpon
Made you cry? : xingat lahhh
Went to the movies with? : lama xtengok movie..pun xingat gak
You went to the mall with? : isakadaa opss terpomot lagih.haha
Who cheered you up? : tempe.hahahahahaahha


-Have you-
Been to Mexico? : xnak pom ^^
Been to USA? : pom xnak :D
-Random-
Have a crush on someone? : ada dan tidak ada.
What books are you reading right now? : medical physiology.dari tadi page sama xgerak2.muahaha
Best feeling in the world? : naik auto.
Future kids name? : kunyit.hahahaha hai godivine :D
Do you sleep with a stuffed animal? : a'aaaaaaaa
What's under your bed? : 2bagasi,i kotak head fon.itu sahajaa
Favourite sport(s) : xminat.suka joging je.
Favourite place : tempat yang xad orang n ada laut.der.bajet princess lak.hih.geli.
Who do you really hate? : bubur kacang
Do you have a job? : insyaAllah lagi 5tahun setengah :D
What time is it now? : 6:25 petang..(waktu india)dah maghrib dahh








yeahhh siap! :D




sebenau nye xde benda nak tulis arini,sebab tu curi tag org.




arini kelas pagi je.petang cancel.so...duk umah je.




**oh ye,tadi aku layan video cikgu shida.hadoiiii terguling2 atas laptop hahaha

Thursday, November 11, 2010

Tag by Cik Mun kita. yeah!

Hahaha, arinie aku baru habis wat latihan buku yang kedua, ada lagi tah bape tah.
hokey cik mun, disebabkan anda telah mengambil kesempatan di atas kewujudan blog saya, dengan ini saya umumkan, 25 thing bout me yg org tak tau!!..(betul ke tak ea?
men sebat jerk tajuk nie)huhu..


1. Seorang lelaki macho yang tengah menaip di atas laptop acer reban yg dah diupgrade menjadi windows tujuh.

2. Di dalam bilik yg keadaanya dah macam kedai bundle.(bayangkan bundle kat
area tempat korang, hah,camtulah bilik aku)

3. Ramai orang cakap aku nie caring. huahuahauhaua,ok, tipu, bila orang baik
dengan aku, aku baik lah, tapi bila org selingkuh aku, siap, sampai mati aku
simpan. teruk r tabiat nie, xleh nak buang, dendam.:P

4. Suka travel sensorang, dalam perancangan untuk backpacker g Krabi,Thailand,
enjoy zaman muda kita nie, bila lagi nak carik pengalaman kan cik mum.

5. Aku suka wat kerja sendiri-sendiri, xsuka menyusahkan orang n one more thing
sangat-sangat cerewet dalam hal pemakanan. Tah lah, lidah ape tah aku nie, bukan aku tak suka makan kalau makanan xsedap, complain jerk, makan tetap makan, rezeki
tak leh tolak, cuma panas telinga lah tukang masak yg masak, hehehe.

6. Kelajuan aku taip kat keyboard 80word/psc. hehehehe, laju kannnnn

7. Really interested dengan kanak-kanak. hahahaha, pantang nampak baby,
kenan my late mum kot..(dukung baby smpai tertido tau, pempuan mane leh wat)

8. hahh, lupa nak mention, 5 year without mum, 5 year with single dad. :P

9. Korang campaklah aku kat mane, insyallah esok dah smpai dah my hometown
hahahaha, banyak benda nak settle kat sini baru leh kuar..

10. 4 year jauh dari rumah be4 dis, merayau sana sini.

11. Mempunyai diploma in computer science yang tak pernah pakai pown,
membazir jerk, change course to history or arkeologi, coz i wanna be a history lecturer with a big knowledge in computer n freelens job. :)

12. Professional in photoshop,after effect and illustrator, tapi noob in web design,malas nak study about css n html n xml. bosan jerk..

13. jap lagi aku sambung coz nak kene settle hal kat UTHM, sengal lah mun nie,
cuba lah tag 5 ke 10 ke, zzzz. bye2 semua...

(continue) ingat aku xleh sambung ke!!. hahahahaa

14. mempunyai suara macam Nash Pada Syurga Di wajahmu(ini bukan tipu)

15. boleh hidup dalam apa juga keadaan semasa,got a heavy life out there

16. pernah bawak kete dari Johor ke Penang tanpa lesen, opss, sorry
pakcik jpj

17. suka gila dgn warna merah, membara u, hahaha.

18. bermain di posisi striker tatkala bermain futsal, n most important
saya ini seorang yang kidal. :p

19. suka bermain dengan rambut,tapi xpernah kesah pown kalau nak botak.
nak tgk pic botak saya?? hehehe, tunggu.

20. Takde org yang boleh predict my age dengan sebetul2nya,semuanya
mesti cakap baru habis spm, awww, satu pujian tue :)

21. Pernah survive a week tanpa money, huhuhu, ari2 makan meggi,
tapi best gak, haaha, ops, lagi satu, seorang yg agak bole
tahanlah borosnya.

22. kacukan DKK+Bangkahulu. carik sendirik!! hahahaha

23. My football club? of course liverpool. you'll never walk alone!

24. suka makan ape ek? ermmm, depend ngan keadaan, kalau lapar ape2 pun
leh jadik suka, tapi kalau diberi pilihan order, siakap 3rasa n
tembikai laici lah, nyum nyum..

25. berfikiran terbuka di dalam semua aspek kehidupan tetapi agak
tertutup dikala membicarakan soal-soal masa lampau. rahsia :)


ohoii cik mun, ingat saya xleh habiskan ke!! hahahahaha

Warna-Warni Pelangi

Air ada pasang surutnya, malam ada siangnya, hidup ada matinya, jalan ada larinya,tidur ada bangunnya, begitulah kehidupan, setiap yang wujud pasti ada pasangannya, hari nie, seperti yang dah aku postkan before dis, aku dah kurang dah enjoy, xd nak huu sane, haaa sini, sume dah aku buang perlahan-lahan, huhh, kengkawan aku yg tak membina, aku buang satu per satu, hahahaha, kejam kan, ramai gila terasa dengan perubahan drastik aku, nak wat camne, im really sorry dude, i need to do this,this all about my future life, i cant take it anymore, i have a dreams n i wanna catch all my dreams before they all gone, sorry.... aku xnak tengok 4ture wife aku beranak dekat hospital lawya, aku xnak anak-anak aku nanti di kemudian hari rasa susah, aku xnak hidup aku penuh dengan penyesalan.

Mengapa aku tetap menulis dalam blog? pada aku, blog nie dapat mendisplinkan aku, bila aku dah letak target aku dalam blog nie, banyak impian aku yang tercapai, aku tak tau kenapa, tapi aku rasa dengan menulis segala yang aku nak disertakan dengan usaha yang gigih, insyallah boleh dapat, bila kita ada aim untuk diri kita untuk melebihi batasan diri kita, insyallah semuanya akan tercapai, aku perasan satu benda dalam diri aku yang ramai orang tak tahu, everytime aku nak kan sesuatu, aku wajib push sedaya upaya diri aku, xboleh nak manjakan, antara hasil yang pernah aku nampak tapi baru arinie nak perasan, i have a big talent in bussiness psychology, hahaha, if tak pandai, how could i make a sell around 200k for a month, yurp, this is true, i make it when im be a promoter at MidValley Megamall, around 30 notebook in a month, jauh meninggalkan rakan-rakan Chinese yg ada dalam showroom dgn aku,(actually aku seorang jerk kot Melayu) i deserve it, what is my long term target? ahaa, nie, hamek ko....



- After 3year from now i wanna be a very-very good History Lecturer ^^V
- After 5 year start my own business with my future wife(suntikan
modal sahaja)
- hired my "factory" to produce 5 cute baby. :P
- open an orphan house after 5-10 year when my business keeping going.
- after 20 year, i wanna going all over the world with my wife.

Why im choose to be a lecturer?

Simple, aku rasa aku akan menjadi pensyarah yang terbaik, its quite hard, but nothing possible, that why aku tinggalkan bidang yang memang dah sebati dengan diri aku, kerana aku rasa apa yang aku ada sekarang satu masa nanti akan boring, yeah, so, i make a new plan in my life to started a beautiful life, ada family, ada anak-anak,if aku jadik lecturer, aku leh luangkan masa dengan anak-anak n family, so family aku takkan pernah terabai, in the same time, my 4ture wife should know how to be an independent coz i'll make a plan wit her to conquer Malaysia. One day, i wanna all of them know, our Melayu ethnic also will be a succesfully businessman.Insyallah.Now juz 15% berjalan, takpe, benda yang susah dapat, insyallah akan kekal lame.betul tak? hehehe

Tuesday, November 9, 2010

8 Buku Latihan Untuk 23hb 2010 :)

alamak hai. ada 8 buah buku latihan perlu disiapkan before 23hb nie, last wave be4 exam, pasnie dah xd update2 blog lagi dah, wait after next Disember, fulltime blogger :p kalau boleh lah, nway, Doakan kejayaan saya yerk kengkawan~~ salam.hahh, enjoying 4 last day today has been finished, hehehe, arinie enjoy gila vavi, nie pown dah dkt kol 4 tak tido lagi. dari petang tadi berjalan tak hengat, g blow rambut lah,tgk wayang lah, minom blog lah,ngurat ehem2 tepi jalan lah :p (ada org muka tgh merah tue) hahahaha, nway,today such a big day,wish me luck all ma frenz,
will miss u all. bye bye!!

Citer aku tgk dkt wayang Midnight Malam tadi






Mee Racun, sedap gila r, serious, terbaik dari ladang.

Monday, November 8, 2010

Sorry Kengkawan

Sorry sesangat, terlalu bz, xd masa nak blogwalking or everything,
insyallah, bulan 12, saya akan aktif sepenuh masa!!

Tuesday, November 2, 2010

Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London






Assalamualaikum teman, pembuka bicara, 
Salam dihulur tiada sempadan,
Marilah rakan,marilah semua,
Meriahkan bersama contest perantauan.

Malaysia kita aman harmoni,
Budaya tersohor,serata alam,
Pabila bijak membawa diri,
Tidaklah kita hanyut tenggelam.

Jauh London beribu batu,
Jauh lagi rumah aku,
Mengapa Jelly menjadi beku?
Kerana berjumpa si Ray kayu!!.

Dari Manchester pergi Hoddesdon,
Berjumpa dengan Usop Sontorian,
Harap Maaf Harap Ampun,
Pantun ini jenaka gurauan.

p/s:jgn marah yerk cik jelly

                                                                hahahaha.

salam kengkawan, today aku nak masuk contest sahabat yang jauh beribu batu dengan Malaysia,
nama dia JellyBeku@Noks@dia. Seorang student di London n amek part time keje yang asyik
hari2 nak jumpa client memanjang n paling syiok dia guna ringtone lagu leona lewis, awww. hahaahah, nway, blog dia simple, eventhought dia baru dalam dunia blogger,tapi dari segi tulisan,blog,layout, sume dah macam lame berkecimpung dalam dunia blog nie.nway, korang click cnie kalau nak masuk blog dia nie, contest nye n hadiah2 yg ditawarkan dimport dari
London Bridge :P.bye.bye.



CONTEST JELLY BEKU BERMULA SEKARANG 
(Bunga api dan mercun meletup letup)

Cam mana nak join?
1. Mesti Jadi follower blog http://jelly-beku.blogspot.com/
2. Ambik poster tu pas tuh letak kat blog u all (Jangan remove sampai contest nie tamat)
3. Buat satu post yang bertajuk "Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London". Post tu mesti dalam BI atau BM jer. The post must be paling kurang 8 patah perkataan. (noks minta sikit jer)
4. Post tu mesti di link kan dengan blog Jelly Beku 


Biler tarikh tutup and result?
Tarikh tutup is on the 10th of NOV jam 12 am (UK time)
dan result akan diumumkan 2 hari selepas tarikh tutup

Sistem pengadilan
Jelly Beku akan menjadi pengadil and akan menilai post yang u all
letak kat blog u all. Post tu boleh yang lucu,bosan,boring,
marah, or whatever!!!!!

Contoh
 "Join lah contest jelly beku..kesian dier x de org nak join"
"Untuk hidup yang lebih aman dan damai join lah contest jelly beku"
"Hidup dijamin lebih bahagia dengan menyertai contest jelly beku"

Hadiahnya
3 pemenang yang wat post paling kretif + menarik atau aper2 jer lah yang noks raser best akan menerima MP3/camera case exclusively from London




Nie lah hadiah nyer. Setiap pemenang akan menerima satu daripada case tersebut



.