Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Saturday, December 7, 2013

Menuju ke arah kehidupan yang diredhai

Tatkala ku mengelamun sendirian, mengimbau kembali  apa ertinya sebuah kehidupan, kisah suka dan duka,hilai tawa dan tangisan, datangnya seperti angin bayu, lembut tapi hilangnya dalam sekelip mata.Hidup  ini terlalu banyak pancaroba, bagi yang lemah, pasti akan terkulai, bagi yang tabah, kebahagian menanti di hadapan.Itulah adat resam sebuah kehidupan.

Kadangkala memori lama menggamit kembali kenangan silam, apa yang pasti, hidup perlu diteruskan, apa jua rintangan, pasti kuharungi kerana inilah masa depan yang telah ku lakarkan. Tiada erti penyesalan dalam diri ini.Untuk apa menyesali perkara yang sudah terjadi? Aku bahagia dengan jalan yang telah kupilih, agak kelakar tapi inilah realiti.

Kerjaya? Tiada masalah bagi diriku, kerana sejak nan kecil ayah telah mendidikku untuk bijak menempatkan diri dikalangan mereka yang hadir dalam hidupku, masuk kandang kambing kita mengembek masuk kandang lembu kita menguak,pesan ayah yang tak pernah kulupakan. Rasa sebak bila ayah dengan bangga menceritakan kerjaya ku kini kepada rakan-rakannya. Seorang pegawai bank di sebuah bank terkemuka di dunia. Alhamdulillah ya allah. Syukur dengan rezeki yang tak putus kau limpahkan walaupun aku acap kali melanggar perintahmu. Alhamdulillah.



Cita-Cita? Usai usiaku tujuh tahun, sudah ku tanamkan dalam diri ini untuk menjadi seorang pendidik, sama seperti ayah dan arwah ibu, Pensyarah, tidak pernah sesekali ku lupakan apa yang kuimpikan, mungkin usahaku belum memadai untuk menggapai cita-citaku, tapi aku yakin, aku pasti, suatu hari nanti, pasti segalanya menjadi kenyataan. Insyallah. Akan ku taburkan segala pengalaman hidup yang telah ku lalui, yang baik jadikan manfaat untuk semua dan yang buruk biarlah menjadi iktibar untuk semua.

Cinta? Oh tuhan, semaikanlah rasa cinta padamu. Aku tidak mahu bergelumang dengan dosa, aku tidak mahu dibakar api nerakamu. Aku rela menghabiskan sisa kehidupanku di jalan yang kau redhai, tolonglah hambamu ini. Biarlah cintaku hanya untukmu. Biarkan hidupku kuabadikan untuk mereka yang memerlukan dan jadikanlah kehidupan ini satui nostalgia yang bermakna bagi semua. Biarlah diriku ini dirindui ketika ku tiada lagi di sini. Bantulah aku ya karim.

Sahabat? Anda yang berada di sini, tidak kira yang mengenali diri ini ataupun tidak, janganlah dibenci diriku ini, janganlah dihina, janganlah dicaci, kerana apa yang ku lalui sudah cukup memeritkan, berilah peluang untuku membina impian yang telah lama kuimpikan, membina satu kehidupan yang pasti menjadi kenangan abadi, hidup hanya sekali, tapi bila kita menikmati kehidupan yang sekali ini, ia sudah cukup memadai, kuhulurkan salam di penghujung bicara, segalanya kita kuserahkan padamu ya rabbi. Wassalam.

Ahmad Shafiq Othaman
Degree in Business Management with Hons.
Customer Service Specialist (Citibank Pt.Ltd)

Sunday, June 2, 2013

Jauh di sudut hati.

Kitaran kehidupan merupakan lumrah yang perlu dihadapi bagi setiap mereka yang bernyawa, tatkala ku duduk sendirian, kadangkala fikiran ini jauh melayang, sepanjang 25tahun melalui melodi kehidupan ini, apa perkara yang paling membanggakan pernah ku sumbangkan kepada keluarga, agama,bangsa dan negara, impian di hati ini tinggi mengunung, memadai kah usaha yang selama ini ku taburkan untuk aku megah berkata ku korbankan segalanya bagi mencapai cita-cita ini?

Hari berganti hari, minggu bertukar bulan, bulan menjejak tahun, usai masa berlalu, diri ini terus berdiri, terus berlari. Jatuh tersembam, ku bangun kembali, kerana impian di tanam di dalam hati masih lagi terus marak berapi. Usia ini terus meningkat, masa berlalu nan pantas. Kehidupan ini yang telah kupilih, akan ku habiskan apa yang sudah ku mulai, akan ku genggam cita-cita nan satu. Setiap hari, pelbagai karenah manusia dapat ku perhatikan, darinya ku belajar untuk menilai dari sudut pandangan diriku, ada yang membuat ku melopong kagum, ada pula mereka yang menjengkel,memualkan, ada yang baik di hadapan, menikam tatkala kita menoleh kehadapan. Manusia, alpa dalam mengejar cita-cita,tanpa disedari semuanya tertanam, terkubur begitu sahaja, Ku berdoa padamu Illahi,dengan nama Allah yang maha agung, aku akan terus mengorak langkah berlari. Kerana, aku masih jauh darimu. jauh nun di sana. bawaku menjumpai bahagia yang ku cari selama ini.

Monday, May 13, 2013

Dream come true..

          Hi semua! Saya kini sudah kembali, Assalamualaikum w.b.t. 1st of all, i would like to express my sincerely appreciation to all of my fellas followers coz u all still datang masuk ke blog nie even saya dah lame sangat2 x update.. Alhamdulillah, since January 2013, i'm started joined banking which is Citibank pt.ltd Singapore, it was like a dream come true, this is what i'm planning 3years ago, meh kita tgk my diagram for my life journey.. saksikanlahhhhhhhhhh*gaya iwan dangdut*hehehe.



      I'm do this listing while i'm 21 years old and this is what i planning to do here, remember, nothing impossible, every single o f us have importunity to do it so, just nak or xnak jerk kan Mak Jemah!. Now i'm stayed at JB, which is my dream since 2010, going back to hometown, i'll spent 5years with Citigroup before i'm move on to catch my dream which is to be a lecturer, banyak sangat yang berlaku among 5month aku xupdate this blog, lagipun laptop leh rosak plak skang nie, nie pun taip guna desktop my auntie, huh~ takpe2 once laptop dah ok, everyday, new post will menghiasi laman nie, ahahaha, opss.. lagi satu, skang nie aku dah ditemani orang tersayang tau.. SAPE??? wait for the next post my dear~ xlama lagi pun.. yahuuuuuuuuuuuuu.. anda bila lagi?? UBAH UBAH UBAH! ubah paleq ko! ahahahha