Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Pengembaraan sudah bermula

Sebuah perjalanan yang penuh dengan onak duri dinukilankan di dalam ini

Sunyiku tuhan sahaja tahu

Dalam kita mengejar impian, adakalanya kita tersasar, betulkan niat dan belajarlah dari kesilapan

Buat sehingga berjaya

Pengalaman pasti akan mendewasakan kita, jangan pernah mengalah, orang berjaya belajar daripada kesilapan

Manisnya sebuah kejayaan

Sebelum kita merasa kemanisan sesuatu, belajarlah merasai pahit. Asam garam sebuah kehidupan

Kebahagian dunia dan akhirat

Senyuman ini tidak akan kekal lama, bila dihujung nanti, hanya amalan menjadi pengganti. Wallahualam

Monday, November 29, 2010

yahuu,Aku kembali

Salam semua, hehehe, sedar tak sedar, kemahiran mengarang esei aku kembali ke tampuk lame. Tak caye? nantikan,tunggu aku habis exam nanti. hahaha, kalah hamka pasnie tau tak :P

Saturday, November 27, 2010

Coretan Hati

Assalamualaikum, okey, entry kali nie, entry serius, nak layan, baca dari mula sampai habis erkh :)

Kadang-kadang, time aku duduk sendirian,rasa sunyi datang menikam kalbu, entahlah mengapa,semakin lama, umur aku semakin meningkat naik, hari yang lepas, aku still teringat-ingat ketika aku darjah satu, main tolak-tolak dengan kawan aku, acah galah,baling selipar,beli tikam sama-sama, sedar-sedar sekarang, umur aku dah masuk 22,lagi 2-3 bulan masuk 23, aku dah dewasa, pelbagai jenis orang aku dah jumpa, pelbagai jenis kerja aku dah kerja,pelbagai jenis kawan aku dah berkawan,

entahlah, kita as manusia takkan pernah puas dengan kita ada, cuba renungkan.


-berapa ramai kawan yang ada di sekeliling kita?
-berapa ramai yang mencemburui apa yang kita ada?
-sampai mane tahap ability diri kita?
-apa yang kita dah sumbangkan kepada negara,keluarga n agama kia?


dalam usia aku sekarang nie,

-masyarakat Sparta dah jadik pegawai perang
-Sultan Muhammad Al-Fateh dah menakluk Asia Barat
-Hassan Al-Banna dah menuntut dengan ratusan guru
-Laksamana I-Ching dah mengelilingi dunia

apa yang aku dah buat dalam lingkungan usia ini? nothing, teruknya rasa kalau nak comparekan dengan apa yang aku ada sekarang. haish, kalau nak kawin?

-mampukah aku jadik ketua keluarga yang akan membimbing sebuah
institusi yang bahagia?
-bagi kehidupan keluarga aku lebih bermakna?
-menjadi contoh tauladan seperti Luqman Al-Hakim kepada anak-anakku?
-membimbing dan mencorakkan anak-anak dengan warna-warni agama Islam

isteri aku? apa yang aku harapkan tak besar mana pun..

-dapat memahami diri aku yang amat-amat fleksibel
-memberi kepercayaan yang tak berbelah bagi kepada aku.
-sentiasa ada dengan aku even aku dah dihujung nyawa
-melahirkan anak-anak yang berguna untuk nusa bangsa.

Aku xmengharapkan ape, cukuplah, aku dah terlalu puas enjoy,masa sentiasa berjalan,
aku nak kejar balik apa yang aku dah tertinggal selama nie, aku nak berumah tangga,
aku nak hidup aku diredhai tuhan, come on man, smpai bila nak tgk org berjaya kita still kat tampuk lama, Allah dah bukakan pintu rezeki kita, cumanya, pandai atau tak pandai mencari keredhaan, rajin atau malas menghadapi dunia seharian,setiap manusia pasti ada kelebihan masing-masing, semoga hidupku mendapat rahmat daripadanya. Wallahualam

Friday, November 26, 2010

Curik kat blog mama mun

curi tag mama mun india jap hahaha






Name : Vishnugupta aka Chanung ;P


Brother(s) :pebarang abang, aku kan abang

Eye colour : bangun tido kaler coklat, t.ari jadik itam gelap


Shoe size : siza 8-9-10, tgk beli kat kedai mane lah. huhu.


Hair : hitam keperang-perangan


Piercings : 5


Height : 172 ntah bila tah nak tinggi lagi


What are you wearing right now : emmm

Where do you live : center of the earth

Favourite number : 13


Favourite drink : dulu teh tarik pastu tukar milo lak, nanti sakit jantung


Favourite month : monthly income


Favourite breakfast : roti kosong banjir kedai latip




-Have you ever-
Broken a bone : kesian sape yg pernah
Been in a police car : polis pun pikir 2-3 kali nak suh ak masuk
Fallen for a friend : never ever.
Fallen for a guy/girl in a short period of time : susahlerr
Swam in the ocean : wow, my pebret!
Fallen asleep in school : cam budak2 jerk g skolah
Broken someone's heart : yurp
Cried when someone died : takde pown
Sat by the phone all night waiting for someone to call : hp jarang pegang skang
Saved e-mails : ada lah satu dua, tiga tak tau g mane
Been cheated on : penah lah jugak, biarlah, pahala..


-What-
Your room look like : berhantu, baring terus leh tido
What is right beside you : kipas ngan charger laptop nie hah
What is the last thing you ate : nasi+kari kepala lembu.
Chicken pox : sekali masa darjah 5 dulu
Sore throat : dulu2 je.skang xde :D
Stitches : x
Broken nose : idong saya kekal mancung okiee
-Do You-
Believe in love at first sight : nope.
Like picnics? : ahaa.suka gila kot
-Who-
Who did you last yell at? : enal
Who was the last person you danced with? : hahaha,sape ek ajak nari dalam
office dia smbil tgk utube tue :P.
Who last made you smile? : soklan nie lah wat aku senyum sendiri.zzz
-Final Questions-
What are you listening to right now? : lagu blog mama mun
What did you do today? :wow, i got a big exam lolx
Are you the oldest? : yurp
Indoors or outdoors? : more prefer semi door
-Today did you-
Talk to someone you like? : ada kot..
Kiss anyone? : ape kiss2 nih.haip!
Sing? : of coz..pagi2 buta dalam bilik air aku nyanyi2.lagu senario.
Talk to an ex? : enggak dong~
Miss someone ? : yurp, sure
Eat? : mestilahh..glycogen aku xpernah digunakan muahaha
-Last person who-
You talked to on the phone? : ntah, lame xcakap kat tpon
Made you cry? : xingat lahhh
Went to the movies with? : lama xtengok movie..pun xingat gak
You went to the mall with? : isakadaa opss terpomot lagih.haha
Who cheered you up? : tempe.hahahahahaahha


-Have you-
Been to Mexico? : xnak pom ^^
Been to USA? : pom xnak :D
-Random-
Have a crush on someone? : ada dan tidak ada.
What books are you reading right now? : medical physiology.dari tadi page sama xgerak2.muahaha
Best feeling in the world? : naik auto.
Future kids name? : kunyit.hahahaha hai godivine :D
Do you sleep with a stuffed animal? : a'aaaaaaaa
What's under your bed? : 2bagasi,i kotak head fon.itu sahajaa
Favourite sport(s) : xminat.suka joging je.
Favourite place : tempat yang xad orang n ada laut.der.bajet princess lak.hih.geli.
Who do you really hate? : bubur kacang
Do you have a job? : insyaAllah lagi 5tahun setengah :D
What time is it now? : 6:25 petang..(waktu india)dah maghrib dahh








yeahhh siap! :D




sebenau nye xde benda nak tulis arini,sebab tu curi tag org.




arini kelas pagi je.petang cancel.so...duk umah je.




**oh ye,tadi aku layan video cikgu shida.hadoiiii terguling2 atas laptop hahaha

Thursday, November 11, 2010

Tag by Cik Mun kita. yeah!

Hahaha, arinie aku baru habis wat latihan buku yang kedua, ada lagi tah bape tah.
hokey cik mun, disebabkan anda telah mengambil kesempatan di atas kewujudan blog saya, dengan ini saya umumkan, 25 thing bout me yg org tak tau!!..(betul ke tak ea?
men sebat jerk tajuk nie)huhu..


1. Seorang lelaki macho yang tengah menaip di atas laptop acer reban yg dah diupgrade menjadi windows tujuh.

2. Di dalam bilik yg keadaanya dah macam kedai bundle.(bayangkan bundle kat
area tempat korang, hah,camtulah bilik aku)

3. Ramai orang cakap aku nie caring. huahuahauhaua,ok, tipu, bila orang baik
dengan aku, aku baik lah, tapi bila org selingkuh aku, siap, sampai mati aku
simpan. teruk r tabiat nie, xleh nak buang, dendam.:P

4. Suka travel sensorang, dalam perancangan untuk backpacker g Krabi,Thailand,
enjoy zaman muda kita nie, bila lagi nak carik pengalaman kan cik mum.

5. Aku suka wat kerja sendiri-sendiri, xsuka menyusahkan orang n one more thing
sangat-sangat cerewet dalam hal pemakanan. Tah lah, lidah ape tah aku nie, bukan aku tak suka makan kalau makanan xsedap, complain jerk, makan tetap makan, rezeki
tak leh tolak, cuma panas telinga lah tukang masak yg masak, hehehe.

6. Kelajuan aku taip kat keyboard 80word/psc. hehehehe, laju kannnnn

7. Really interested dengan kanak-kanak. hahahaha, pantang nampak baby,
kenan my late mum kot..(dukung baby smpai tertido tau, pempuan mane leh wat)

8. hahh, lupa nak mention, 5 year without mum, 5 year with single dad. :P

9. Korang campaklah aku kat mane, insyallah esok dah smpai dah my hometown
hahahaha, banyak benda nak settle kat sini baru leh kuar..

10. 4 year jauh dari rumah be4 dis, merayau sana sini.

11. Mempunyai diploma in computer science yang tak pernah pakai pown,
membazir jerk, change course to history or arkeologi, coz i wanna be a history lecturer with a big knowledge in computer n freelens job. :)

12. Professional in photoshop,after effect and illustrator, tapi noob in web design,malas nak study about css n html n xml. bosan jerk..

13. jap lagi aku sambung coz nak kene settle hal kat UTHM, sengal lah mun nie,
cuba lah tag 5 ke 10 ke, zzzz. bye2 semua...

(continue) ingat aku xleh sambung ke!!. hahahahaa

14. mempunyai suara macam Nash Pada Syurga Di wajahmu(ini bukan tipu)

15. boleh hidup dalam apa juga keadaan semasa,got a heavy life out there

16. pernah bawak kete dari Johor ke Penang tanpa lesen, opss, sorry
pakcik jpj

17. suka gila dgn warna merah, membara u, hahaha.

18. bermain di posisi striker tatkala bermain futsal, n most important
saya ini seorang yang kidal. :p

19. suka bermain dengan rambut,tapi xpernah kesah pown kalau nak botak.
nak tgk pic botak saya?? hehehe, tunggu.

20. Takde org yang boleh predict my age dengan sebetul2nya,semuanya
mesti cakap baru habis spm, awww, satu pujian tue :)

21. Pernah survive a week tanpa money, huhuhu, ari2 makan meggi,
tapi best gak, haaha, ops, lagi satu, seorang yg agak bole
tahanlah borosnya.

22. kacukan DKK+Bangkahulu. carik sendirik!! hahahaha

23. My football club? of course liverpool. you'll never walk alone!

24. suka makan ape ek? ermmm, depend ngan keadaan, kalau lapar ape2 pun
leh jadik suka, tapi kalau diberi pilihan order, siakap 3rasa n
tembikai laici lah, nyum nyum..

25. berfikiran terbuka di dalam semua aspek kehidupan tetapi agak
tertutup dikala membicarakan soal-soal masa lampau. rahsia :)


ohoii cik mun, ingat saya xleh habiskan ke!! hahahahaha

Warna-Warni Pelangi

Air ada pasang surutnya, malam ada siangnya, hidup ada matinya, jalan ada larinya,tidur ada bangunnya, begitulah kehidupan, setiap yang wujud pasti ada pasangannya, hari nie, seperti yang dah aku postkan before dis, aku dah kurang dah enjoy, xd nak huu sane, haaa sini, sume dah aku buang perlahan-lahan, huhh, kengkawan aku yg tak membina, aku buang satu per satu, hahahaha, kejam kan, ramai gila terasa dengan perubahan drastik aku, nak wat camne, im really sorry dude, i need to do this,this all about my future life, i cant take it anymore, i have a dreams n i wanna catch all my dreams before they all gone, sorry.... aku xnak tengok 4ture wife aku beranak dekat hospital lawya, aku xnak anak-anak aku nanti di kemudian hari rasa susah, aku xnak hidup aku penuh dengan penyesalan.

Mengapa aku tetap menulis dalam blog? pada aku, blog nie dapat mendisplinkan aku, bila aku dah letak target aku dalam blog nie, banyak impian aku yang tercapai, aku tak tau kenapa, tapi aku rasa dengan menulis segala yang aku nak disertakan dengan usaha yang gigih, insyallah boleh dapat, bila kita ada aim untuk diri kita untuk melebihi batasan diri kita, insyallah semuanya akan tercapai, aku perasan satu benda dalam diri aku yang ramai orang tak tahu, everytime aku nak kan sesuatu, aku wajib push sedaya upaya diri aku, xboleh nak manjakan, antara hasil yang pernah aku nampak tapi baru arinie nak perasan, i have a big talent in bussiness psychology, hahaha, if tak pandai, how could i make a sell around 200k for a month, yurp, this is true, i make it when im be a promoter at MidValley Megamall, around 30 notebook in a month, jauh meninggalkan rakan-rakan Chinese yg ada dalam showroom dgn aku,(actually aku seorang jerk kot Melayu) i deserve it, what is my long term target? ahaa, nie, hamek ko....



- After 3year from now i wanna be a very-very good History Lecturer ^^V
- After 5 year start my own business with my future wife(suntikan
modal sahaja)
- hired my "factory" to produce 5 cute baby. :P
- open an orphan house after 5-10 year when my business keeping going.
- after 20 year, i wanna going all over the world with my wife.

Why im choose to be a lecturer?

Simple, aku rasa aku akan menjadi pensyarah yang terbaik, its quite hard, but nothing possible, that why aku tinggalkan bidang yang memang dah sebati dengan diri aku, kerana aku rasa apa yang aku ada sekarang satu masa nanti akan boring, yeah, so, i make a new plan in my life to started a beautiful life, ada family, ada anak-anak,if aku jadik lecturer, aku leh luangkan masa dengan anak-anak n family, so family aku takkan pernah terabai, in the same time, my 4ture wife should know how to be an independent coz i'll make a plan wit her to conquer Malaysia. One day, i wanna all of them know, our Melayu ethnic also will be a succesfully businessman.Insyallah.Now juz 15% berjalan, takpe, benda yang susah dapat, insyallah akan kekal lame.betul tak? hehehe

Tuesday, November 9, 2010

8 Buku Latihan Untuk 23hb 2010 :)

alamak hai. ada 8 buah buku latihan perlu disiapkan before 23hb nie, last wave be4 exam, pasnie dah xd update2 blog lagi dah, wait after next Disember, fulltime blogger :p kalau boleh lah, nway, Doakan kejayaan saya yerk kengkawan~~ salam.hahh, enjoying 4 last day today has been finished, hehehe, arinie enjoy gila vavi, nie pown dah dkt kol 4 tak tido lagi. dari petang tadi berjalan tak hengat, g blow rambut lah,tgk wayang lah, minom blog lah,ngurat ehem2 tepi jalan lah :p (ada org muka tgh merah tue) hahahaha, nway,today such a big day,wish me luck all ma frenz,
will miss u all. bye bye!!

Citer aku tgk dkt wayang Midnight Malam tadi






Mee Racun, sedap gila r, serious, terbaik dari ladang.

Monday, November 8, 2010

Sorry Kengkawan

Sorry sesangat, terlalu bz, xd masa nak blogwalking or everything,
insyallah, bulan 12, saya akan aktif sepenuh masa!!

Tuesday, November 2, 2010

Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London






Assalamualaikum teman, pembuka bicara, 
Salam dihulur tiada sempadan,
Marilah rakan,marilah semua,
Meriahkan bersama contest perantauan.

Malaysia kita aman harmoni,
Budaya tersohor,serata alam,
Pabila bijak membawa diri,
Tidaklah kita hanyut tenggelam.

Jauh London beribu batu,
Jauh lagi rumah aku,
Mengapa Jelly menjadi beku?
Kerana berjumpa si Ray kayu!!.

Dari Manchester pergi Hoddesdon,
Berjumpa dengan Usop Sontorian,
Harap Maaf Harap Ampun,
Pantun ini jenaka gurauan.

p/s:jgn marah yerk cik jelly

                                                                hahahaha.

salam kengkawan, today aku nak masuk contest sahabat yang jauh beribu batu dengan Malaysia,
nama dia JellyBeku@Noks@dia. Seorang student di London n amek part time keje yang asyik
hari2 nak jumpa client memanjang n paling syiok dia guna ringtone lagu leona lewis, awww. hahaahah, nway, blog dia simple, eventhought dia baru dalam dunia blogger,tapi dari segi tulisan,blog,layout, sume dah macam lame berkecimpung dalam dunia blog nie.nway, korang click cnie kalau nak masuk blog dia nie, contest nye n hadiah2 yg ditawarkan dimport dari
London Bridge :P.bye.bye.



CONTEST JELLY BEKU BERMULA SEKARANG 
(Bunga api dan mercun meletup letup)

Cam mana nak join?
1. Mesti Jadi follower blog http://jelly-beku.blogspot.com/
2. Ambik poster tu pas tuh letak kat blog u all (Jangan remove sampai contest nie tamat)
3. Buat satu post yang bertajuk "Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London". Post tu mesti dalam BI atau BM jer. The post must be paling kurang 8 patah perkataan. (noks minta sikit jer)
4. Post tu mesti di link kan dengan blog Jelly Beku 


Biler tarikh tutup and result?
Tarikh tutup is on the 10th of NOV jam 12 am (UK time)
dan result akan diumumkan 2 hari selepas tarikh tutup

Sistem pengadilan
Jelly Beku akan menjadi pengadil and akan menilai post yang u all
letak kat blog u all. Post tu boleh yang lucu,bosan,boring,
marah, or whatever!!!!!

Contoh
 "Join lah contest jelly beku..kesian dier x de org nak join"
"Untuk hidup yang lebih aman dan damai join lah contest jelly beku"
"Hidup dijamin lebih bahagia dengan menyertai contest jelly beku"

Hadiahnya
3 pemenang yang wat post paling kretif + menarik atau aper2 jer lah yang noks raser best akan menerima MP3/camera case exclusively from London




Nie lah hadiah nyer. Setiap pemenang akan menerima satu daripada case tersebut



.