Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Monday, August 13, 2012

Perjalanan Hidup Ini

                    Salamunailaikum, setiap orang mempunyai impian, impian merupakan salah satu faktor untuk kita mengapai cita-cita yang tinggi mengunung, kadangkala apabila terkenangkan perjalanan hidup ini, hati bagai digeletik, betapa besarnya kuasa sang pencipta,tidak pernah terlintas di hati ini, aku mampu sampai ke tahap ini, satu tahap yang mampu untuk membanggakan keluargaku, inspirasi kepada rakan-rakanku, harapan untuk mereka yang masih mencari hala tuju di luar sana, coretan ini bertintatakan air mata, suka duka, hilai tawa, sedu sedan, maka terciptalah sebuah melodi kehidupan.. semoga kebahagian abadi bertandang pasti..


                 Kehidupan merupakan anugerah yang dikurniakan daripada Allah kepada kita, setiap insan bernyawa pasti melalui detik kehidupan.Hidupku penuh dengan warna warni, aku bersyukur dengannya di atas segala yang telah ku kecapi.Satu masa dahulu, aku sama seperti remaja lain, hidupku di cybercafe, sehari almost 18jam menghabiskan masa di hadapan screen komputer, tiada hala tuju, tiada masa depan, muzik merupakan hiburanku, rokok perisa hidupku, wang ringgit entah daripada mana sumbernya, hidupku hitam, Tatkala insan lain sibuk berkerja, aku di rumah berselebung selimut.Ketika insan lain lena di ulit mimpi, aku bermaharajalela di setiap pelosok jalanan, hidup ini tiada erti, kiblat entah ke mana, pandangan masyarakat terhadapku kosong, namun di sebalik semua ini, tiada siapa tahu bahawa hati ini mengimpikan sesuatu yang tinggi melangit, aku mempunyai impian, cumanya aku tidak pasti bagaimana untuk menggapai impian yang telah ditanam sejak dari dahulunya..

                 November  2010, tarikh ini merupakan detik keramat bagiku, sahabat karibku selama ini ditawarkan untuk menganggotai barisan hadapan pertahanan negara, hatiku tersentap, dulunya kami kesana kemari bersama, makan minum sepinggan, susah senang bersama, kini dia pergi untuk mencapai impian yang sudah pasti, pemergian beliau menyedarkan aku, membangunkan aku daripada tidur yang panjang, lantas, satu langkah berani mati diambilku, langkah yang masih tidak pasti, segala harta yang ada pada diriku ku gadaikan, dalam masa seminggu aku merancang sesuatu yang pasti akan merubah diriku untuk selamanya, impianku yang telah lama diselebungi sepi, kini mulaku gilapi. Ramai memandang sinis langkah ini, tetapi aku pasti, tuhan ada disisi..

                Januari 2011, berbekalkan sedikit wang ringgit, aku mengorak langkah ke Kuala Lumpur, beralaskan lengan ku lelapkan mata selama 7hari di pinggir KL Central, mandi di tandas, makan meggi di 7 Eleven.Aku mula mencari pekerjaan dan bilik untuk disewa, mulanya sukar kerana semuanya ku lakukan sendiri, tetapi pabila terkenangkan sorotan mata ayah ketika mengiringiku pergi, aku tahu ada cahaya di hujung sana, Alhamdulillah, aku lepas interview untuk menjadi Promoter di KLIA Express(thanks En.Khairul), dengan permulaan gaji yang hanya cuma RM400, ku terima dengan hati terbuka, rezeki tuhan ada di mana-mana, aku mendapat bilik kecil di Desa Tasik dengan harga RM200, maka bermulalah langkahku di Kuala Lumpur, hari berganti hari hinggakan tidak ku sedari sudah memasuki bulan ke tiga kehidupanku di Kuala Lumpur..  Dengan rekod yang agak baik, aku ditawarkan ke fasa seterusnya untuk menjadi seorang Ticketing Officer, berita baik ini ku sambut dengan air mata, Ya Allah, mudahnya jalan yang telah kau lakarkan, bulan berganti bulan, pendapatanku semakin hari semakin bertambah baik. Sesungguhnya perjalanan ini sedang bermula...

                September 2011. Bachelor in Business Management with Honour, Open University Malaysia Subhanallah, aku tidak percaya secepat ini aku mampu mengumpulkan wang untuk menyambung pengajian tinggiku, pertama kali mendaftar, tangan ini mengigil, ayah tergamam, ayah terkesima, sungguh, semuanya ini untuk ayahku, bukan untuk diriku, untuk adik-adik ku, aku merupakan anak sulung, tanggungjawab di bahu ini berat, Nada suara ayah sayu, langkahku semakin pantas ku hayunkan, ya, ini untuk ayah, Along nak ayah datang di PWTC tengok Along ambil segulung 1st class degree, nak ayah simpan gambar along dalam rumah utnuk tunjukkan kepada kawan-kawan ayah, anak ayah jadi orang berguna, Ayah mendidik Along penuh dengan kasih sayang, ini harga yang mampu Along bayar..

             Ogos 2012 Semester 5 Tahun Pertama 3.25 CGPA


Dan sekarang.. MBA di Harvard merupakan impianku, impian yang masih kelam, tetapi ini yang ku impikan.. usaha merupakan tangga untuk kita berjaya. yakinlah rakan-rakan. ada jalan di luar sana. tukar mind set anda, anda pasti berjaya :) sebenarnya dah penat nak tulis. kihkihkih..  nie gambar aku ngan ayah baru baru ini. I love u Dad...
Feel tak?

3 comments:

Anonymous said...

hye, im anis, student from university west of england..just reach ur blog during my research session.. keep up ur work n faith..everythg in this world is possible to be achieved..just knowing ur strengths n weaknesses..

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

thanks anis for visited. :) this article base on my real life,sometime not everything we can save in our heart.. thanks again.. rajin u melawat my blog.

Anonymous said...

Hi. just drop by to read your entry. Im hoping to get your opinion. btw im fara, thinking of going to OUM for business management but i dont have anybody as reference. how is it to take business management there? susah tak? how do you arrange your time? hopefully to get your answer sbb this is the only blog that i found talking about business management. thanks. will visit again. of can you email me at faraaidayu@gmail.com. thank you.