Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Monday, January 25, 2010

Kembali Menyinar

KEDAI AKU JAGA SKANG!! :)



Alhamdulillah, tahun nie dah masuk tahun 2010, Ya Allah, sungguh laju masa berjalan, aku still berdiri n bertahan untuk meneruskan perjuangan untuk mengapai kejayaan dunia dan akhirat, hmm, lamenya aku xpos kat blog aku nie, ahahahaha, aku jealous tgk blog2 yg lain, wow, cantik2, mane tahan, ahahah, langkah pertama aku, cam biasa, aku survey sume laman web yg menawarkan tawaran layout yg free, aduhai, semuanya hodoh2 belaka, opss.. xd satu pun yg berjaya menarik hati aku, apelah designer2 kat dunia nie, wat blog cuba lah yg lawa2, aku still surfing n try mencari layout yg sesuai untuk blog aku, sume engine pencarian aku bukak, tiba-tiba, mata aku terpaut melihat carian layout di pakcik google aku, sgt2 cantik layout yg ditawarkan,malang sekali, semuanya berbayar, lahai, benda simple pun nak kene bayar, cantik sgt2 layout yg ditawarkan, pe lagi, make it simple, aku goddam database website india nie,hehehe, creative gak orang2 tamil nadu nie, cantik gila beb layout2 dia, aku hack n hack n hack n finally, dapatlah apa yg korang tgk skang, kemaskan, hahaha. simple gila.. aku suka sgt layout nie, tinggal nak touch up sket2 jerk lagi.Best Best Best. :) Ok2. aku nak cite perkembangan terbaru dalam hidup aku, yg suka, stay tune yg xsuka pun stay gak, tak kira :0. ahahaha.

Last entry aku Julai 2009. Omg, 6 bulan aku langsung xd pos ape, lamanya, selama 6bulan nie, banyak sgt perkara berlaku, Setakat nie, aku dah berenti dah keje kat Mid Valley, :( sedih sgt, rasanya lama sgt aku xberintereaksi dgn pelanggan2 from other country, Rindu sgt2 nak cakap owg puteh, hahaa. :p dulu segan2 nak cakap, dah xcakap rasa xbest lak, haishh, manusia,manusia.Skang aku dah balik ke Kampung Halaman aku, aku bekerja di sebuah Kedai Komputer, owner kedai aku skang chinese gak, ahaha,Kalau dulu, aku selalu kene toca ngan Chinese kat Mid Valley, skang sumenya berubah, komisen yg aku terima bagi setiap penjualan laptop n desktop komputer 100x ganda melebihi apa yg pernah aku dapat di Mid Valley, alhamdulillah, aku boleh simpan duit cket2, berbalik kepada cerita bos aku, Bos aku merupakan seorang yg PEndek, hahahaha :p dia seorang yg sangat berwawasan, angan-angan yang diciptanya terlalu tinggi, (tak padan dengan pendek),time interview, huh, satu sijil aku pun langsung x diusiknya, aku bercerita dengan dia semua pengalaman yg pernah aku ada,sume sekali, dia terperanjat kerana sebelum ini hanya golongan wanita sahaja yg bekerja di dalam bidang promoter,interview dilangsungkan selama 3hari, 3hari aku datang ulang alik kedai bos aku nie, alhamdulillah, segala usaha aku berbaloi, aku dilantik menjadik Supervisor Marketing,
tugas aku mudah, "U jual 10 biji bulan nie, u confirm keje wif our company", 1st task aku, 10 biji in 30day, :) Pada mulanya aku memandang rendah dengan cabaran bos aku, aku silap. hahahaha, susah siot nak jual laptop kat kampung,berbeza semasa aku bekerja di Mid Valley, sgt berbeza, aku keep pushing keep pushing customer, haha, kesian customer2 aku, sume kene racun, itu talent aku, aku mempunyai skill tersendiri bagi meyakinkan orang, body language,nada perkataan,eyes contact, omg, sume bersangkup paut, push step by step, not to hard, not to soft, try the best untuk bagi dia yakin apa yg dijual, aku berjaya menjual 14 bijik bagi bulan pertama, yessss.. aku kompom keje, Best nya,

Bulan kedua aku bekerja bermula, hehe, bos aku sgt mempercayai aku, Sebuah kereta Toyota Corolla 1.6 S.E. Ahaa, itulah transport aku, kete buruk yg laju berwarna biru, aku survey seluruh market Johor, Layang-layang,Rengit,Kota Tinggi,Segamat. Semua daerah aku jelajahi, Road Show. Aku bekerja dalam kumpulan aku sendiri,malang sekali, itu bukan gaya aku bekerja, aku suka bersendiri, semua sendiri, aku puas dengan apa yg aku dapat, skill aku "memaksa" orang membeli semakin mantap,hehehee. aku sgt puas.
Bulan ketiga,subhanallah, 3bulan aku bekerja apa yg aku dapat?? Mesti korang sume xcaya, Aku dapat sebuah Kereta n Sebuah Kedai di cawangan baru.100% diuruskan aku, hihihihihi. betul. sumpah aku tak tipu, 3bulan aku kerja, sume nie dapat, aku bekerja kerana Allah, aku bekerja jujur,aku bekerja tidak berkira, aku inginkan kejayaan, Alhamdulillah, bos aku percaya dengan aku, sebuah gerai komputer dibuka di Kluang,"Shafiq,u jaga cawangan baru kita, u carik seorang pekerja, u train selling skill, after 3month u come back here, I want u handle all of dis, u salary up 200. u commision up Rm100. :)". Gaji naik!!. yeah.. ahahaha..tuhan, kuasamu tiada tandingan, aku bermula dari merangkak, kejayaan aku semakin menampakkan sinarnya, Sungguh. Terlalu laju aku mendapat semua ini, aku tidak akan berhenti berjuang untuk berjaya.Aku percaya dengan hadis Rasulullah, 9/10 rezeki adalah dari perniagaan, Aku Sahut Cabaran.!.

Feel tak?

1 comments:

Anonymous said...

salam...

u r showing a good effort for a betterment in ur life.. by posting this real experience of yours, indirectly u r inspiring other people to be brave, to try something new, to take risks.. u r already a role model for other teenagers, i can tell that.. i can see that.. honestly, u've got the talent in business. keep it up, boy! may Allah bless u..

wassalam..