Penjana Kekayaan

Penjana Kekayaan

Tuesday, March 2, 2010

Format Laptop melalui Thumb Drive


Assalamualaikum semua, arinie aku nak share sket pengetahuan aku yang cetek nie tentang komputer dengan semua, insyallah apa yang aku kasi nie sgt2 berguna, better korang baca n sure satu hari nanti korang mesti perlukan, berkenaan tajuk di atas, mesti ramai lagi di antara genius2 it kat Malaysia nie ada yang tak tau, so today aku nak share camne nak format komputer korang via thumbdrive, 1stly korang kene standby semua nie

1. Installer Windows(7,Vista,XP)
2. Thumbdrive 4gb
3.Software "Win To Flash"

1st), Korang mesti copy dvd/cd installer windows korang n wat satu folder baru, its mean, korang wat new folder ,pastekan semua folder2 dalam installer windows korang, SEMUA SEKALI.

2nd,) Run software "Win To Flash", then korang kene letak folder yang korang cr8 kat atas nie, after that plug in ThumbDrive(pastikan Thumb Drive korang kosong coz software nie akan delete semua sekali data yg ada dalam thumb driver korang, follow direction nie, aku akan guide korang use Win to Flash software nie, korang kene click kat transfer wizard, Kotak 1st korang link kan ke directory Windows yg korang transfer dari cd n kotak yg 2nd korang kene letak directory Thumbdrive korang, after dat, tunggu jap, mybe around 10 minute, software nie akan copy semua sekali n make thumbdrive korang bootable, if korang semua juz copy n paste, sure xleh dapat, software nie wat thumbdrive korang bootable, ingat tue,

3th,) when dah settle sume nie, korang kene g setup bios, setup bios to boot from flashdrive, after dat, senang2 jerk thumbdrive korang leh boot. :) simple. kalau ada pape masalah, comment kat bawah nie, aku try tolong k. :) thx guys coz sudi baca artikel aku nie
p/s pasnie camne nak install mac leopard 10.5 dalam pc :) follow aku, aku kongsi sume yg aku ada untuk korang

Feel tak?

2 comments:

nenes said...

software Win To Flash nih kne donlod dlu kew?and cmner nk setup bios gne flashdrive?kalu gune slain wndows,cntoh linux bole?bole copy msuk dlm sftwre tuh??
~~~~blurrrrrrrrr

Ahmad Shafiq Bin Othaman said...

Alrite, yerp. 1st nenes kene download dulu software win to flash nie kat http://wintoflash.com/download/en/
pastu pautkan folder installer windows kesemuanya dan setting untuk masuk ke dalam thumbdrive

then go kat bios setting, depend ngan model, ada yang sebut flashdrive, ada yang terus sebut nama model thumbdrive, yg penting kene tukar mode boot by flashdrive.
:)